Τετάρτη
29 / 05 / 2024
4 Νέα Άρθρα

Νέα από το «ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ» της ΑΑΔΕ και λοιπές ιστορίες

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Αληθεύει ότι παραιτούνται νέοι και νέες συνάδελφοι και συναδέλφισσες με πολλά προσόντα και ικανότατοι στη δουλειά τους από το κάτεργο της ΑΑΔΕ; 

Το πρόβλημα είναι γνωστό στη Διοίκηση της ΑΑΔΕ και οι τάσεις φυγής… δεδομένες.

Γιατί όμως να τρέπονται σε φυγή συνάδελφοι και συναδέλφισσες από αυτόν «τον επίγειο εργασιακό παράδεισο» της ΑΑΔΕ;

Η απάντηση είναι προφανής.

Έρχονται νέοι άνθρωποι (αυτοί οι ελάχιστοι που προσλαμβάνονται) με την προσδοκία ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ανακαλύπτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαρκών αξιολογήσεων και  περιγραμμάτων θέσης, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, που συνδέονται με το μισθό τους και τη δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης.

Έρχονται - πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσσες από τον ιδιωτικό τομέα - και ανακαλύπτουν ένα περιβάλλον αυταρχισμού, πίεσης και «αυλικών» (ικανών για όλα), που θα ζήλευαν πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Έρχονται με την ψευδαίσθηση ότι θα εργάζονται 8ωρο και θα δικαιούνται να μην εργάζονται τις αργίες και ανακαλύπτουν ότι αυτά δεν ισχύουν στο «σουλτανάτο» της ΑΑΔΕ. Οι φράσεις «το θέλω τώρα» την ώρα της λήξης του ωραρίου ή « το θέλω χθες» ή «ο Διοικητής το θέλει τη Δευτέρα άρα θα δουλέψουμε το ΣΚ» είναι πλέον συνηθισμένη πρακτική.

Και όλες αυτές οι απαιτήσεις και συμπεριφορές ζητούνται με μισθούς «χαρτζιλίκι», δηλαδή με αποδοχές πολύ κατώτερες από τις αποδοχές ιδιωτικής επιχείρησης, που στο προσωπικό της υπάρχουν υπάλληλοι αντίστοιχων προσόντων.

Είναι βέβαιο ότι αυτό το μοντέλο διοίκησης δεν θα μακροημερεύσει και το μόρφωμα της ΑΑΔΕ θα αποτύχει. Δυστυχώς μέρα με τη μέρα επιβεβαιωνόμαστε. Μέχρι όμως να το συνειδητοποιήσουν όλοι και όλες ο κλάδος θα έχει συνθλιβεί με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα δημόσια έσοδα.

Παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης και όσα… διοικητικά μέτρα και αν λάβει, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και δεν είναι σημερινή. Μεγάλη είναι η συμμετοχή συναδελφισσών και συναδέλφων στη διαδικασία της κινητικότητας, μέσω της οποίας επιχειρούν να αποχωρήσουν απ’ την ΑΑΔΕ (παρά τη… σθεναρή άρνηση της Διοίκησης να τις εγκρίνει), αλλά και χαρακτηριστικό το παράδειγμα παλαιότερης προκήρυξης (στην οποία δεν απαιτούνταν η συγκατάθεση της ΑΑΔΕ) μέσω της οποίας εκατοντάδες εργαζόμενοι ζήτησαν τη μετακίνησή τους στο ΥπΟικ.

Δείτε παλιότερη ανάρτηση της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών:

https://eforiakoi.org/paremvaseis/aade-to-fthinoporo-tis-megalis-fygis

Τέλος, αυτοί που κατάφεραν να μετακινηθούν από την ΑΑΔΕ προς το ΥπΟικ μάλλον τιμωρούνται για αυτή τους την επιλογή μη λαμβάνοντας το περιβόητο «μπόνους» ούτε από την ΑΑΔΕ ούτε απ’ το ΥπΟικ!

Δείτε πρόσφατη ανάρτηση της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών:

https://eforiakoi.org/anakoinoseis/aski/ta-bonous-kai-oi-aoratoi-ergazomenoi

Δημήτρης Λιάπης
Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕ ΔΟΥ με την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών