Κυριακή
02 / 10 / 2022
5 Νέα Άρθρα

Τις προηγούμενες ημέρες βρεθήκαμε ως αντιπροσωπεία της ΑΚΕ υτόνομη Κίνηση Εφοριακών) στα νεοσύστατα ΕΛΚΕ, μιλήσαμε με τους συναδέλφους και διαπιστώσαμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Περισσότερα...

Το προηγούμενο διάστημα έλαβε χώρα στις φορολογικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ και της Πολιτικής Ηγεσίας, μια διαδικασία ‘’αξιολόγησης’’ των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια διαδικασία – παρωδία με στόχο τη ‘’νομιμοποίηση’’ της αυθαιρεσίας (στο όνομα πάντα της… αξιολόγησης), την πολυδιάσπαση των εργαζομένων και τη μεταφορά σε αυτούς των ευθυνών για την όποια δυσλειτουργία ή αναποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία η οποία επιβλήθηκε, υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών για περικοπή μισθών και περιορισμούς στην υπηρεσιακή εξέλιξη των διαφωνούντων με την προωθούμενη διαδικασία.

Την ίδια όμως περίοδο και παράλληλα με την αξιολόγηση – παρωδία της ΑΑΔΕ, εργαζόμενοι ‘’έτρεξαν’’ τη δική τους αξιολόγηση με στόχο να αναδείξουν, τόσο την πραγματική κατάσταση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, όσο και τις ευθύνες εκείνων που έχουν τη διοίκηση των φορολογικών υπηρεσιών. Μια διαδικασία αντι – αξιολόγησης στην οποία συμπληρώθηκαν 2.302 ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματά της εκθέτουν τόσο την ηγεσία της ΑΑΔΕ, όσο και την Πολιτική Ηγεσία και τις προσπάθειες τους να ‘’χρεώσουν’’ στους εργαζόμενους τα προβλήματα των υπηρεσιών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη διαδικασία (σε ποσοστό 85,3%), θεωρεί την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή ως απαρχαιωμένη και το 83,6% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Επιπλέον, το 84,7% των συμμετεχόντων θεωρούν συχνά έως… πολύ συχνά τα φαινόμενα αυταρχισμού και αλαζονείας απ’ την πλευρά της Διοίκησης, ενώ σε ποσοστό 89,9 % οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι το επίπεδο της διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ είναι χαμηλό ως… εξαιρετικά χαμηλό.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ (σε ποσοστό 85,7%), σύμφωνα με την οποία η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, κάθε άλλο παρά περιόρισε τη δυνατότητα παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στη λειτουργία των Φορολογικών Υπηρεσιών, γεγονός που έρχεται να αμφισβητήσει εκ των έσω το ‘’βασικό αφήγημα’’ των υποστηρικτών της ΑΑΔΕ, ως ένα μοντέλο διασφάλισης της ανεξαρτησίας των φορολογικών υπηρεσιών !!!!.

Τέλος, το συντριπτικό ποσοστό του 86,5% των συμμετεχόντων βαθμολογεί από αρνητικές ως πολύ αρνητικές τις επιδόσεις της Διοίκησης και τα αποτελέσματα των επιλογών της ως προς την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ σε ποσοστό του 87,7% θεωρούν ότι η προωθούμενη απ’ τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ ‘’αξιολόγηση’’ θα επιδεινώσει περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον.

Η διαδικασία της Αντι-Αξιολόγησης, με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, αποτυπώνει την κατάσταση των φορολογικών υπηρεσιών και καταρρίπτει το αφήγημα της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη το αίτημα για την κατάργηση της ΑΑΔΕ και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας να αποτελέσει την αιχμή των διεκδικήσεων των Σωματείων μας, αλλά και συνολικότερο αίτημα της κοινωνίας.

 

 Για να τυπώσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για να Δείτε τους Πίνακες με τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8.7.22 συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ με το Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα...

Απαντώντας σε ερώτηση - για το ζήτημα της Προσωπικής Διαφοράς - στη Βουλή, ο… ‘’συνάδελφος’’ υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος ουσιαστικά απέρριψε το σχετικό αίτημα, αρνούμενος μάλιστα να σχολιάσει σχετική δέσμευση του κ. Σκυλακάκη, υποσχόμενος για το… μέλλον και εφόσον τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, συνολικές – οριζόντιες παρεμβάσεις στο ζήτημα των χαμηλών εισαγωγικών μισθών του Δημοσίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υφυπουργός στο 95% της τοποθέτησής του παρουσίαζε το ιστορικό της Προσωπικής Διαφοράς, τους νόμους και τις εγκυκλίους, αποφεύγοντας να πάρει θέση σε μια σειρά ζητήματα που τέθηκαν, αλλά και ‘’ξεχνώντας’’ ότι η ‘’Προσωπική Διαφορά’’ δεν αποτελεί μια ‘’παροχή’’ της κυβέρνησης, αλλά ό,τι απέμεινε απ’ τις συνεχείς περικοπές των μισθών μας τα τελευταία χρόνια. Περικοπές που με πάθος στήριξε το σημερινό κυβερνών κόμμα.

Δεν απαντήθηκαν για παράδειγμα ζητήματα όπως…

  • Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων, είτε δεν αποδέχονται το διορισμό τους στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, είτε διεκδικούν να αποχωρήσουν από αυτό λόγω συνθηκών και… αποδοχών.
  • Το γεγονός ότι αντίστοιχη με τη διεκδικούμενη ρύθμιση έχει ψηφιστεί 4 φορές απ τη Βουλή, είτε και με την ψήφο, είτε και με νομοθετική πρωτοβουλία του κυβερνώντος σήμερα κόμματος.
  • Το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος, η οποία όμως όπως φαίνεται ήταν… ‘’κενή περιεχομένου’’.
  • Το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι που προσλήφθηκαν με την ίδια προκήρυξη και το ίδιο ΦΕΚ διορισμού, αλλά λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές ως αποτέλεσμα της διαφορετικής ημερομηνίας βάσει της οποίας κλήθηκαν απ την υπηρεσία (με διαφορά μερικών ημερών) να αναλάβουν καθήκοντα.
  • Το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι που ήρθαν στις υπηρεσίες μας μέσω της κινητικότητας και βρίσκονται αντιμέτωποι με το καθεστώς των μειωμένων αποδοχών, σε σχέση με αυτές της υπηρεσίας προέλευσής τους.

Η απάντηση του υφυπουργού στη Βουλή, ο οποίος προφανώς και εξέφρασε την κυβερνητική θέση – απάντηση επι του θέματος, αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό για τους συναδέλφους, αλλά και μια σαφή ένδειξη για το μέλλον που σχεδιάζουν για τις υπηρεσίες μας.

Είναι όμως και άλλη μια (και σίγουρα όχι η πρώτη) απόδειξη ότι οι Ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ, πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε ‘’επικείμενες’’ συναντήσεις και να ανακυκλώνουν ‘’διαρροές’’ και ‘’πληροφορίες’’ για επικείμενη λύση του θέματος. Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν στη Βουλή, όπως άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα με το συνεχώς μετατιθέμενο ραντεβού με τον κ. Σταϊκούρα, με αντικείμενο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο βασικός τρόπος πίεσης… είναι οι συνεχείς και δυναμικές κινητοποιήσεις και η ανάδειξη του δίκαιου αιτήματός μας.

Διεκδικούμε το αυτονόητο και μπορούμε να το επιβάλλουμε.

 

Δείτε το σχετικό video απ’ τη Βουλή

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του συλλόγου εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων σχετικά με την αιμοδοσία Οκτωβρίου 2022, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΥπΟικ, Καρ. Σερβίας 8 στο ισόγειο, την Τρίτη 18/10, Τετάρτη 19/10 και Πέμπτη 20/10, από 9.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ.  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ 36ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΔΕΔΥ

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΜΕ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Β. ΣΠΑΝΑΚΗ, ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ!!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΒΕΤΑΣ ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ & ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΤΙΔΗ

Περισσότερα...

Σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι στις Κτηματικές Υπηρεσίες.

Περισσότερα...