Ορισμένοι εδώ και καιρό επιχειρούν να κάνουν καριέρα (συνδικαλιστική) εμφανιζόμενοι ως το νέο και αντισυστημικό στα συνδικαλιστικά μας πράγματα, εκμεταλλευόμενοι κυρίως την απαξίωση και την απολύτως δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για το συνδικαλιστικό κατεστημένο του κλάδου μας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται ή καλύτερα όπως επιχειρείται να εμφανιστούν και οι πρώτες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Συνεδριάσεις στις οποίες, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, θα ψηφιζόταν το προεδρείο του Γ.Σ. και θα γινόταν η κατανομή των θέσεων ευθύνης των τμημάτων της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. Διαδικασία κατά την οποία η παράταξη μας υπερασπίστηκε την ανάγκη απόλυτης τήρησης των καταστατικών προβλέψεων, τη χρήση της απλής αναλογικής και την εξασφάλιση της εκπροσώπησης του συνόλου των παρατάξεων με βάση τη δύναμή που κατέγραψαν στο συνέδριο του κλάδου μας. Άποψη την οποία αρχικά υπερασπίστηκε με σθένος και η ΣΑΣ, ενώ έτυχε της στήριξης και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα μόνο έτσι δεν εξελίχθηκαν και αυτό που επικράτησε ήταν οι σκοπιμότητες και η αδιαφάνεια, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο του ΟΡΑΜΑΤΟΣ - ΣΑΣ. Γιατί ενώ κατά την κατάρτιση του προεδρείου του Γ.Σ. ΟΡΑΜΑ και ΣΑΣ αποτέλεσαν ξεχωριστές παρατάξεις, όπως και για τη συνολική λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση των θέσεων ευθύνης των τμημάτων, οι σχεδιασμοί τους εξυπηρετούνταν μέσω της εμφάνισής τους ως ενιαία παράταξη.

Μια σύμπραξη που προφανώς έγινε με γνώμονα την κατάληψη θέσεων - απαλλαγών. Θέσεις που ενώ απ’ τη μία σνομπάρουν και δήθεν απορρίπτουν, διατυμπανίζοντας μάλιστα με τον πλέον άκομψο τρόπο, ακόμα και σε συναντήσεις με τον Διοικητή, ότι δεν κάνουν χρήση των απαλλαγών τους, αλλά από την άλλη συμμετέχουν σε αδιαφανείς διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες. Και αν για την παράταξη του ΟΡΑΜΑΤΟΣ η τακτική αυτή είναι γνωστή απ΄ τη πορεία στο Σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων (όπου διατηρεί θέσεις ευθύνης και απαλλαγές που της αναλογούν, κάνοντας χρήση αυτών όχι με βάση τις ανάγκες του Συλλόγου, αλλά με παραταξιακά ή άλλα κριτήρια), το νέο και όχι ευχάριστο είναι η υιοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων και απ΄ την παράταξη της ΣΑΣ.

Εκτός βέβαια και αν η σύμπραξη αυτή ξεπερνά τα όρια και τις ‘’ανάγκες’’ εξασφάλισης περισσότερων απαλλαγών και επεκτείνεται σε μια ευρύτερη σύμπτωση απόψεων για μια σειρά θέματα που αφορούν τον κλάδο και τους εργαζόμενους. Για τη στάση μας απέναντι στα περιγράμματα, τα μπόνους, την αξιολόγηση, τη σύνδεση αποδοχών και παραγωγικότητας κλπ κλπ, κάτι που προφανώς θα έχει ενδιαφέρον.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, είναι πραγματικά θλιβερό αυτοί που πρεσβεύουν ‘’το νέο’’ στα συνδικαλιστικά πράγματα, από τη μια να καταγγέλλουν με δριμύτητα το συνδικαλιστικό κατεστημένο για αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, για μοίρασμα θέσεων και απαλλαγών ή να αφήνουν βαρύτατες αιχμές για τη λειτουργία της ομοσπονδίας, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και αμέσως μετά να συνεργάζονται παρασκηνιακά και να γίνονται μέρος του συστήματος που καταδίκαζαν, με αντάλλαγμα… μια απαλλαγή!!!!. Να συνεργάζονται με αυτούς που συστηματικά και καθημερινά καταγγέλλουν στις υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση ευθύνης σε τμήμα της Ομοσπονδίας, που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν τους ανήκει.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι με αυξημένες πλέον θέσεις ευθύνης και απαλλαγές (που τόσο απαξιώνουν μπροστά στους συναδέλφους) και σε συνεργασία πλέον με αυτούς που τους τις εξασφαλίσανε (και λίγο πριν καταγγέλλανε) θα συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομοσπονδίας.

Για την ΑΣΚΙ (ΑΚΕ)

 

Ο εμβληματικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που δικαιώθηκε με την επιστροφή στις θέσεις τους, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς για τους εργατικούς αγώνες την περίοδο των μνημονίων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους, μπορούν να συγκρουστούν με τις πιο ακραίες πολιτικές και να καταγράψουν μεγάλες νίκες. Νίκες οι οποίες αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για την ανατροπή των μνημονιακών νόμων και την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Νίκες οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με το αφήγημα του ‘’ρεαλισμού’’ και του μονόδρομου των μνημονίων.

 

Για την ακύρωση αυτού του παραδείγματος το μνημονιακό σύστημα θα εξαντλήσει όλα του τα όπλα. Δεν διστάζει με ρεβανσιστικές και εκδικητικές επιλογές να επιζητεί τη φυσική εξόντωση εκείνων που πρωτοστάτησαν στον αγώνα, φορτώνοντας σε αγωνιζόμενες γυναίκες την παράβαση 18 άρθρων του Ποινικού Κώδικα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν και όσους θελήσουν να τις μιμηθούν στο μέλλον. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο σύστημα αδυνατεί (;;;) να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους υπευθύνους για ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς καθαριστριών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ή πολύ περισσότερο…. τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης κατά της καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Στη δίκη των Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, στις 9 π.μ., στο Η' Πλημμελειοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), θα είμαστε όλοι και όλες παρόντες, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα βρώμικα σχέδια τους για την εξόντωση των αγωνιστών δεν θα περάσουν. Στα μνημόνια, στις διώξεις και την καταστολή απαντάμε με το όπλο της Τάξης μας, την αλληλεγγύη.

 

Απαιτούμε:

 

Να σταματήσει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων

 

Αθήνα, 8.2.2018

 

 

Για να τυπώσετε το Δελτίο Τύπου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στα χρόνια των μνημονίων, εκτός όλων των άλλων, ήρθαν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα και οι παθογένειες του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η αδυναμία του να οργανώσει στοιχειωδώς την αντίσταση απέναντι στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες - αντεργατικές πολιτικές, αλλά κυρίως η βαθειά απαξίωσή του στα μάτια των εργαζομένων.

Στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας, το Συνδικαλιστικό Κίνημα και ο τρόπος με τον οποίο αυτό λειτουργεί, αποτελεί μέρος του προβλήματος και δυστυχώς ο κλάδος μας δεν εξαιρείται από αυτή την κατάσταση. Ταγμένο επί σειρά ετών στη λογική της συνδιαχείρισης, εξαρτώμενο ή και ελεγχόμενο απ’ την εκάστοτε ηγεσία, ανέδειξε ως προτεραιότητα τη δική του συντήρηση και όχι τη σύγκρουση και τον αγώνα κατά των όσων δρομολογούνται στις υπηρεσίες μας. Μεγάλες ανατροπές στον κλάδο μας, όπως το κλείσιμο των ΔΟY, η σύσταση της ΓΓΔΕ και μετέπειτα της ΑΑΔΕ, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες εργαζομένων, οι ιδιωτικοποιήσεις αντικειμένων,  η ‘’αξιολόγηση’’ και τα περιγράμματα, η μισθολογική διαφοροποίηση κλπ, έγιναν με την ανοχή ή και την ανοικτή στήριξη πλειοψηφικών τμημάτων των εκάστοτε συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Απέναντι σε αυτό το μοντέλο του κομματικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπήρξαν δυνάμεις που αντιστάθηκαν. Δυνάμεις που συγκρούστηκαν με το συνδικαλιστικό κατεστημένο και κατάφεραν σε αυτό σημαντικά πλήγματα. Η ΑΣΚΙ τα προηγούμενα χρόνια, μέσω της συνέπειας, της αγωνιστικότητας και της συμμετοχής της σε όλες τις κινητοποιήσεις, συσπείρωσε μεγάλα τμήματα του κλάδου. Συσπείρωσε συναδέλφους που αντιλαμβάνονταν την ανάγκη για ανατροπή του συνδικαλιστικού κατεστημένου και σύγκρουσης  με τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές.

Η ΑΣΚΙ κατοχυρώθηκε στη συνείδηση των συναδέλφων ως μια πραγματικά αυτόνομη συνδικαλιστική δύναμη, που συγκρούονταν (χωρίς εκπτώσεις) με τις πολιτικές των μνημονίων και προωθούσε την ανάπτυξη συμμαχιών με τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται απ’ τις ίδιες πoλιτικές. Συμμαχίες και πρωτοβουλίες κατά των χαρατσιών και του ΕΝΦΙΑ, κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, τη φορολογική εξόντωση των πολιτών, τη φοροδιαφυγή και την διαχρονική ασυλία που αυτή τυγχάνει κλπ. Ανέδειξε την ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, ανεξαρτήτου ειδικότητας, κλάδου ή εργοδότη (Δημόσιος ή Iδιωτικός τομέας), απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι οι πολιτικές που στόχο έχουν τον κατακερματισμό και την κατάργηση δικαιωμάτων.

Συνεχίσαμε, τόσο ως παράταξη, όσο και μέσα απ’ τη συμμετοχή στο Σύλλογό μας, με τη δράση μας και τις προτάσεις που καταθέταμε, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του κλάδου που παρέμεναν άλυτα ή και οξύνονταν, παρά την πολιτική αλλαγή και τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις. Η παράταξή μας συνέχισε να μιλάει και να καταγγέλλει τα μνημόνια (όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα), να μιλάει για τη σύσταση της ΑΑΔΕ (με την ίδια ένταση που μίλαγε και για το πρόπλασμα αυτής, την ΓΓΔΕ), να μιλάει για την απαξίωση των Κτηματικών Υπηρεσιών και την επιχειρούμενη διάλυση του ΣΔΟΕ (με την ένταση που το έκανε και παλιότερα), για τις χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που οδηγούνταν στην παραγραφή (όπως και έγινε), για την αδιαφάνεια στη διαχείριση του προσωπικού και τις κρίσεις, για το σκάνδαλο ΚΕΡΑΝΗΣ με την ίδια ένταση και επιχειρήματα που το έκανε και στο παρελθόν…

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας τέθηκε ή για την ακρίβεια κορυφώθηκε, η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά της παράταξής μας, τη διασφάλιση της αυτονομία της, τη δυνατότητά της να αποφασίζει χωρίς την ανάγκη έγκρισης κομματικών κέντρων ή παράκεντρων, την αυτονόητη (αλλά όχι πάντα δεδομένη) ανάγκη τα συνδικαλιστικά στελέχη να ιεραρχούν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα πάνω απ’  την όποια (και σε κάθε περίπτωση σεβαστή) κομματική ιδιότητα.

Η διαφοροποίηση στο συνέδριο και η επιλογή διαφορετικού δρόμου από Φίλους και Συντρόφους με τους οποίους πορευτήκαμε χρόνια ήταν μια δύσκολή επιλογή. Δυσκολότερη όμως και σε πλήρη αντίθεση με όσα υπηρετούσε τόσα χρόνια η παράταξή μας, θα ήταν η αποδοχή της μετατροπής της ΑΣΚΙ (με τη συναίνεσή μας) σε ένα κομματικά καθοδηγούμενο συνδικαλιστικό σχήμα, που θα έθετε ιεραρχικά υψηλότερα τις όποιες κομματικές ή κυβερνητικές ανάγκες, απ’ τις συνδικαλιστικές. Σε ένα συνδικαλιστικό σχήμα που αναδεικνύει ως συμμάχους του στον κλάδο μας, τους εκπροσώπους των ΑΝ.ΕΛ. και αυτό όχι στη βάση κάποιας σύμπτωσης απόψεων επί συνδικαλιστικών θεμάτων, αλλά στη βάση και τη λογική των κυβερνητικών εταίρων(!!!) και μετά από συνεννοήσεις σε κομματικά και κυβερνητικά γραφεία. 

            Αγαπητοί συνάδελφοι

Μας επιβάλουν, ως ιστορική αναγκαιότητα, την κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Στοχοποιούν (στο όνομα του… ρεαλισμού) και προσπαθούν συντονισμένα να απαξιώσουν όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται και  να αμφισβητούν το μονόδρομο των μνημονίων. Το ρεαλισμό τους όμως τον ζήσαμε και τα αποτελέσματά του τα βιώνουμε καθημερινά μέσω της κατάργησης δικαιωμάτων, της φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, της διαιώνισης των μνημονιών και των πολιτικών τους.  Στο ρεαλισμό τους λοιπόν απαντάμε ότι η ιστορία γράφεται από τον κόσμο της εργασίας, στο πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων και του συσχετισμού των δυνάμεων και για τη διαμόρφωση αυτών των συσχετισμών, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Με σεβασμό, λοιπόν, στην ιστορία και τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος, τα μέλη  και οι φίλοι της ΑΣΚΙ που στο συνέδριο συνέβαλλαν στη διαμόρφωση του ευρύτερου (σε επίπεδο Ομοσπονδίας) ψηφοδελτίου της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνησης Εφοριακών), θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορευτήκαμε εδώ και χρόνια. Να υπερασπιζόμαστε την αυτονομία στη συνδικαλιστική μας δράση και όχι απλά να την επικαλούμαστε. Θα συνεχίσουμε την πάλη για την οικοδόμηση του μετώπου εκείνων των δυνάμεων (μιας και δεν διεκδικούμε μόνο για εμάς την ειλικρίνεια και την αγωνιστικότητα) που θα υπερασπιστούν με αποφασιστικό τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Που θα παλέψουν για τη διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, την επαναφορά των απωλειών, αλλά και την κατοχύρωση δικαιωμάτων (αμοιβές, θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας κλπ κλπ) μέσω της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορολογικών υπηρεσιών. Που θα συγκρουστούν με αντιδραστικά νεοφιλελεύθερα πειράματα τύπου ΑΑΔΕ, που αφαιρούν από την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση τον έλεγχο των εσόδων της χώρας, άρα και τη δυνατότητα χάραξης οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής, ενώ ως εργαζόμενους μας μετατρέπουν σε κυνηγούς κεφαλών, προωθώντας τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία εντός των υπηρεσιών μας.

Γιατί η μορφή οργάνωσης και η δομή στο εσωτερικό του Σωματείου του σήμερα,  δε μπορεί παρά να προσδιορίζει και την μορφή οργάνωσης της επόμενης κοινωνίας, που οραματιζόμαστε.

 

Αθήνα, 1.2.2018

 

Για να τυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Με ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, το…. τελευταίο για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει απ’ τη Βουλή και μάλιστα με διαδικασίες fasttrack, ένα νέο πακέτο μέτρων. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, ικανοποιώντας διαχρονικές απαιτήσεις των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της εργοδοσίας, θέτει εμπόδια και περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας. Προσπαθεί να στερήσει απ’ τους εργαζόμενους τη δυνατότητα αντίστασης σε όλα όσα δρομολογούνται, αλλά και τη δυνατότητα διεκδίκησης στο παρόν και το μέλλον, όλων όσων έχουν χαθεί τα χρόνια των μνημονίων.

Δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτό. Στοχοποιώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι εμπνευστές της συγκεκριμένης διάταξης, ουσιαστικά στοχοποιούν την προοπτική και τη δυνατότητα αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επιδιώκουν να στραγγαλίσουν κινήσεις και πρωτοβουλίες εργαζομένων που αναπτύσσονται από τα κάτω στους χώρους δουλειάς και διεκδικούν, μέσα απ τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων, να παραμερίσουν συμβιβασμένες ή και ελεγχόμενες ηγεσίες της συνδικαλιστικής ιεραρχίας και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.   

Η κυβέρνηση φέρνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Δημόσιο, απέναντι στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή προστασία ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Ετοιμάζεται να παραχωρήσει τη δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών για χρέη που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ στην ΑΑΔΕ, μια δομή η οποία λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το Συμβούλιο Διοίκησης της οποίας ελέγχεται απ’ τους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για μαζικές κατασχέσεις. Όσο για τις δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η ΑΑΔΕ δεν θα προχωρήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς είναι αστείες, αφού με το νόμο που η ίδια κυβέρνηση ψήφισε, στερείται πλέον του δικαιώματος οποιασδήποτε παρέμβασης στη λειτουργία αυτού του μορφώματος.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η αποδοχή που τυγχάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και οι απόψεις που χαρακτηρίζουν ημίμετρο την προωθούμενη διάταξη  (προτείνοντας περεταίρω αυστηροποίηση!!!) αποδεικνύει ότι έχουμε απέναντί μας ένα ευρύ μνημονιακό μέτωπο. Ένα μπλόκ δυνάμεων που αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία, προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιδρούν σε νέα μέτρα ή να διεκδικούν και φυσικά φανερώνει ότι το αφήγημα για επικείμενη έξοδο απ’ τα μνημόνια είναι κενό περιεχομένου.

Απέναντι στο δικό τους μέτωπο, οφείλουμε να αντιτάξουμε τη δική μας συσπείρωση. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ και να της δώσουμε το περιεχόμενου που της αρμόζει, μέσα απ’ τη μαζική συμμετοχή.

Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Δευτέρα 15.1.2018, από τις 12:00 έως τη λήξη ωραρίου, καθώς και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 12:30μμ και την πορεία προς τη Βουλή

Αθήνα, 11.1.2018

 

Για να τυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την πανελλαδική κινητοποίηση & συνέλευση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Περισσότερα...

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Γι ακόμη μια φορά (η τρίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) μας κοινοποιήθηκε κείμενο ομάδας εργασίας της ΓΓΔΠ με προτάσεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας.

Περισσότερα...

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, εκτός των άλλων, απαιτεί ζωντανές και ισχυρές εφορίες. Υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες σε προσωπικό, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και εργαζόμενους που θα αμείβονται αξιοπρεπώς, ανακόπτοντας το τεράστιο κύμα παραιτήσεων των νεοεισερχόμενων στον κλάδο συναδέλφων. Αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία και η ηγεσία της ΑΑΔΕ προχωρούν σε νέο κλείσιμο εφοριών και περαιτέρω απαξίωση των υπηρεσιών μας, την ίδια στιγμή που καυχιούνται για τη συνέχιση, με εντατικό μάλιστα τρόπο, του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής!

Η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα νέο πρόγραμμα "άμεσου κλεισίματος εφοριών" στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, χωρίς ουσιαστικό διάλογο τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, τις ανάγκες των οποίων καλύπτουν οι τοπικές ΔΟY.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα σε νησιά που αποτελούν παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, δεν υπάρχουν δομές ελεγκτικών υπηρεσιών με σαφέστατα αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στην είσπραξη εσόδων (σε περιοχές που παράγεται πλούτος), όσο και στο τεράστιο κόστος μετακίνησης των κατοίκων των νησιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Είναι δεδομένο ότι πίσω απ’ τη συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών μας (έλλειψη προσωπικού, βασικής υλικοτεχνικής υποδομής, αναλώσιμων κλπ) είναι η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων με στόχο το κλείσιμό τους, την περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου και φυσικά την εκχώρηση αντικειμένων σε ιδιώτες. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και των εργαζομένων που τις στελεχώνουν είναι καταγεγραμμένη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τους εξασφαλίστηκαν οι ελάχιστες προϋποθέσεις προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Σύλλογός μας :

  1. Θα αναδείξει με κάθε τρόπο τους πραγματικούς στόχους αυτών των επιλογών, τις συνέπειες που αυτές θα έχουν στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας, αλλά και τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης στους πολίτες.
  2. Θα ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια των περιοχών στις οποίες ανήκουν οι προς κατάργηση ΔΟΥ.
  3. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες, θα αναζητήσει συμμαχίες και θα αθροίσει τις δυνάμεις του με τοπικούς φορείς και κινήσεις πολιτών των περιοχών που αντιστέκονται στο προωθούμενο κλείσιμο των εφοριών και υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών μας.

Καλούμε τη διοίκηση της ΑΑΔΕ να δώσει άμεσα λύση στα χρονίζοντα προβλήματα των υπηρεσιών μας, που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία τους, και να σταματήσει να επικαλείται αυτά τα προβλήματα προκειμένου να προχωρήσει στο κλείσιμο τους.

Καλούμε την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να πάψει να κρύβεται πίσω απ’ τη δήθεν αυτονομία της ΑΑΔΕ, να αναλάβει τις ευθύνες της για τις συνέπειες που θα υπάρχουν απ’ το κλείσιμο των ΔΟY, τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και τους πολίτες, αλλά και να θυμηθεί τις δεσμεύσεις της για επαναλειτουργία των εφοριών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                   Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας  

       Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης                                 Δημήτριος Μέρκος

 

Για να τυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Αθήνα 5.2.2018
Αρ. Πρωτ.: 1258

 

Περισσότερα...

Για να διαβάσετε το ενημερωτικό σημείωμα πατήστε εδώ .

Αθήνα 8.12.2017
Αρ. Πρωτ.: 1195


   H «Αξιολόγηση» των εργαζομένων εντός των μνημονίων αποτελεί το όχημα για την «νομιμοποιητική» διαδικασία για δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες των στοχοποιημένων Δημοσίων Υπαλλήλων.


   Η προώθηση άλλωστε διαδικασιών όπως η καθιέρωση περιγραμμάτων θέσης, ατομικής στοχοθεσίας και εξατομικευμένων μισθών, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης, η οποία με έγγραφό της καλεί τους Διευθυντές να προχωρήσουν σε εφάπαξ αξιολόγηση των τμηματαρχών αυθημερόν!!!!


Η ΠΟΕ-ΔΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ


   Την πράξη αυτή και υπενθυμίζει ότι παρόμοιες λογικές στο παρελθόν, δικαίωσαν τους εργαζομένους και καταδίκασαν με τον πιο ηχηρό τρόπο τις λογικές και συμπεριφορές όπως αυτές εκφράζονται και σήμερα από την σημερινή Διοίκηση.


   Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, διευθυντές και διευθύντριες να μην υποκύψουν και να μην συμμετέχουν σε οτιδήποτε σχετίζεται με την συγκεκριμένη διαδικασία της Αξιολόγησης.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 


  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ      

 

             ΕΙΡΗΝΗ ΥΦΑΝΤΗ                 

 

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΤΣΟΚΙΟΖΟΓΛΟΥ -ΠΟΥΛΑΚΗ

Προς:

1. Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. Γεώργιο Χουλιαράκη

 

Κοιν.:

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Έφη Αχτσιόγλου

 

Θέμα: Απονομή συντάξεων Δημοσίου.

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Κυβέρνηση τα τελευταία δυο χρόνια, από την ψήφιση του νόμου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της απονομής των συντάξεων του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ, δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να προετοιμάσει αυτή την ομαλή μετάβαση.

Έπειτα από συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, διαπιστώθηκε η πλήρης ανετοιμότητα του ΕΦΚΑ σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ανικανότητα των «υπευθύνων» για τη δρομολόγηση των διαδικασιών, να οδηγεί σε απαξίωση του έργου που επιτελείται προς το κοινωνικό σύνολο. Η υπάρχουσα καθυστέρηση απονομής των συντάξεων θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω του ότι, ενώ το αργότερο σε δύο μήνες ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει ως διάδοχη κατάσταση, αυτός όχι μόνο δεν είναι έτοιμος, σε επίπεδο δομών, αλλά ούτε και σε στελέχωση με προσωπικό.

Είναι ορατός ο κίνδυνος της αύξησης του χρόνου αναμονής και δυσλειτουργίας του όποιου σχήματος δημιουργηθεί στο νέο φορέα.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η απονομή των συντάξεων του Δημοσίου.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΙΔΑΣ                  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλληλεγγύη στις καθαρίστριες που δικάζονται στις 12.2.2018

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων να δώσουν το «παρών» στη δίκη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που κατηγορούνται για παράβαση 18  άρθρων του Ποινικού Κώδικα.  Στην πραγματικότητα, διώκονται για την αγωνιστική τους στάση προκειμένου να αποτρέψουν την απόλυση τους τη διετία 2013-14.  Η δίκη θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, στις 9 π.μ., στο Η’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων).

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Καμιά λαϊκή κατοικία και περιουσία στα χέρια των τραπεζών και του κράτους

Να καταργηθεί το νέο ιδιώνυμο σε βάρος των αγωνιζόμενων ενάντια στους πλειστηριασμούς

Όλοι την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, στις 3:00μμ στα Ειρηνοδικεία

(Αθήνα: Λουκάρεως 14, πίσω από το Εφετείο)

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στην εφαρμογή του συνόλου των μνημονίων, προχωράει αδίστακτα στην επιβολή, με κάθε μέσο, των πλειστηριασμών.

Έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει μαζικούς πλειστηριασμούς από την αρχή του 2018 ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της 3ης αξιολόγησης. Για το 2018 έχουν προγραμματίσει 20.000 πλειστηριασμούς.

Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που σχεδιάζεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, προβλέπει ότι στο εξής θα επεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) από 500 ευρώ και πάνω!!!

Ταυτόχρονα χειροτερεύει τους όρους για την ένταξη οφειλετών στο νόμο Κατσέλη και προωθεί την απένταξη όσων ήδη έχουν ενταχθεί.

Στο στόχαστρο – αντίθετα με τα όσα διακηρύσσει η Κυβέρνηση – μπαίνει η λαϊκή  κατοικία και περιουσία, χωρίς καμιά πραγματική προστασία,  από τις τράπεζες και το κράτος ακόμη και για ευτελείς οφειλές.

Μετά από τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, την εκτίναξη της ανεργίας και το χτύπημα των βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, τράπεζες και Funds, ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τη λαϊκή περιουσία. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο, μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Από τη μια νέα κέρδη, από την άλλη ξεσπίτωμα και κλοπή των κόπων μιας ζωής.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις συνέπειες για το λαό αυτού του καταστροφικού σχεδίου και για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις εντείνει την καταστολή απέναντι σε όσους αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σε ένα κρεσέντο αντιδημοκρατικής  μεθόδευσης ψήφισε πρόσφατα το ιδιώνυμο (τη δυνατότητα να συλλαμβάνεται όποιος θεωρηθεί ότι παρεμποδίζει τη διαδικασία πλειστηριασμών) καθορίζοντας κατώτατες ποινές σε βάρος όσων αγωνίζονται στα Ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας θα κριθεί η απόπειρα της πρώτης εφαρμογής του ιδιώνυμου και η δυνατότητα με μαζική συμμετοχή του κινήματος αλληλεγγύης και υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας να σταματήσει αυτό το καταστροφικό σχέδιο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία σε έμπρακτη στήριξη της αντίστασης και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία της  χώρας, ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να παρθούν μέτρα πραγματικής προστασίας τους και να καταργηθεί το ιδιώνυμο (νόμος Κοντονή) σε βάρος των αγωνιζόμενων.

Στην Αθήνα καλεί σε συμμετοχή στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας  στις 3:00μμ (Λουκάρεως 14, πίσω από το Εφετείο).

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

για τη μη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων της τρίτης αξιολόγησης

Κι ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατυμπανίζουν σε  κάθε ευκαιρία τη δήθεν «καθαρή» έξοδό μας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, μέσα στις επόμενες μέρες φέρνουν στη Βουλή για ψήφιση τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και την επαναφορά της απαράδεκτης τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο τόσοι αγώνες και θυσίες έχουν γίνει από τους εργαζόμενους σε όλον τον πλανήτη.

Μαζί με την επαναφορά της τροπολογίας φέρνουν για ψήφιση την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται ευκολότερα, καθώς και μέτρα για την εκπαίδευση όπως: το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής στο σχολείο, μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κτλ.

Τα μέτρα αυτά, καθώς και εκείνα που προϋπάρχουν και αυτά που θα ακολουθήσουν με την τέταρτη αξιολόγηση, στις αρχές του Απρίλη, όχι μόνο δεν συνιστούν «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αλλά συνεπάγονται και νέα βάρη ιδιαίτερα επαχθή για τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή Κυβέρνηση, πέρα από το τρίτο μνημόνιο, που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015 (Ν. 4336/2015), ψήφισε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, και νέα μέτρα που φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους, όπως:

  •   Μείωση των συντάξεων έως και 40% για νέους και παλιούς ασφαλισμένους (3.000.000 συνταξιούχοι) με τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).
  •   Μείωση του αφορολόγητου από τα 9.600 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται 700 ευρώ μείον τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
  •   Αύξηση της φορολογίας, μέσω της κατάργησης του 1,5% έκπτωσης φόρου, καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ.
  •   Αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα κλπ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που διαμορφώνεται, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων έδωσε την πρώτη του απάντηση με τη Γενική Απεργία της 14ης του Δεκέμβρη και θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν και τα νέα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να κηρύξει 3ωρη Στάση Εργασίας 12:00 με λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12:30μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και πορεία προς τη Βουλή, τη μέρα ψήφισης των μέτρων.

Διεκδικούμε:

1.     Απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας Αχτσιόγλου για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.

2.     Να μην ψηφιστούν τα νέα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να δώσουν το «παρών» τη μέρα ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Συγκέντρωση ώρα 12:30μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΠΔ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αθήνα Ελλάδα Σποραδικές Καταιγίδες, 10 °C
Παρών Καιρός
Ανατολή: 7:7 πμ   |   Δύση: 6:11 μμ
88%     11.3 km/h     33.593 bar
Πρόγνωση
Τετ Ελάχιστη: 8 °C Μέγιστη: 13 °C
Πεμ Ελάχιστη: 10 °C Μέγιστη: 15 °C
Παρ Ελάχιστη: 8 °C Μέγιστη: 16 °C
Σαβ Ελάχιστη: 10 °C Μέγιστη: 14 °C
Κυρ Ελάχιστη: 5 °C Μέγιστη: 12 °C
Δευ Ελάχιστη: 7 °C Μέγιστη: 12 °C
Τρι Ελάχιστη: 6 °C Μέγιστη: 12 °C
Τετ Ελάχιστη: 8 °C Μέγιστη: 13 °C
Πεμ Ελάχιστη: 9 °C Μέγιστη: 13 °C
Παρ Ελάχιστη: 7 °C Μέγιστη: 13 °C

ΧΡΗΣΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χρήστες
4
Άρθρα
1259
Εμφανίσεις Άρθρων
2062667