(* Άρθρο - Εργασία στης Συναδέλφου Θεοδώρας Λαζαρέτου)

Οι προσδοκίες των πολιτών από τη φορολογική διοίκηση είναι πολλαπλές. Αφενός η παραδοσιακή προσδοκία διατηρείται, δηλαδή, η φορολογική διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών με βάση τον νόμο και να προλαμβάνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Αφετέρου η προσδοκία αυτή σήμερα εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο, λόγω των πολλαπλών κρίσεων της εποχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολογική διοίκηση είναι αποτελεσματική όταν είναι προορατική, καινοτόμος, ανθεκτική στις αλλαγές και διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό. Κυρίως όμως, η φορολογική διοίκηση είναι αποτελεσματική όταν εντοπίζει και αντιμετωπίζει έγκαιρα τις επιπτώσεις από τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις.

Κλειδί για τη σημερινή φορολογική διοίκηση -που λειτουργεί με βάση τις αρχές του ηθικού, του υπόλογου και του αποδοτικού και που διαλειτουργεί με τις λοιπές λειτουργίες του Κράτους – είναι η καλή διακυβέρνηση.

* Κείμενο εργασίας της

Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III, Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF / VGAPx & VITARAx, TADAT (IMF) trained assessor

Kύκλος Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ

 

Για να δείτε το Κείμενο - Εργασία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στη Γαλλία, στο πλαίσιο της δεύτερης μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στη χώρα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και των απαιτούμενων ετών εργασίας για τη διασφάλιση πλήρους σύνταξης. Την ίδια ώρα, μικρότερες απεργίες πραγματοποιούνταν σε Ισπανία, Βέλγιο και Τουρκία, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: info-war.gr

Περισσότερα...

πηγή:www.capital.gr

Τη συμβολή εξωτερικών συνεργατών για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής και απόκρυψη φορολογητέας ύλης θα ζητήσει το νέο έτος η φορολογική διοίκηση. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου. Εκτός από τα νέα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει η εφορία για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να ζητά τη συμβολή εξωτερικών συνεργατών.

Περισσότερα...

Πηγή: Ναυτεμπορική

Πρόκειται για μέρος μιας νέας δέσμης μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης ύψους 10 διεκ. ευρώ.

Περισσότερα...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πηγή: ethnos.gr

Πιο ισχυρή εντός της κυβέρνησης απεδείχθη τελικώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αφού παρά τις αντιδράσεις ακόμη και από «γαλάζια» στελέχη αλλά και τις αντιρρήσεις Πλεύρη, πέρασε το επίμαχο άρθρο 10 για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ.

Περισσότερα...

Στις 11/10 ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΔΕ προχωράει σε εκλογές για νέο ΔΣ και για συνέδρους για την Ομοσπονδία (ΟΣΥΟ).

Περισσότερα...

Για να διαβάσετε το Άρθρο του συναδέλφου Κ. Ζιάβρα, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 858 της Φορολογικής Επιθεώρησης:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ .

Το "Ασημένιο Βέλος" και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς

Πηγή: efsyn

Στην έρευνα συμμετείχαν 16 δημοσιογράφοι από 13 χώρες *

Περισσότερα...

Τι έρχεται για υπαλλήλους και τι για προϊσταμένους

Πηγή: aftodioikisi.gr

Περισσότερα...

'Αρθρο του Δημήτρη Λιάπη Γενικού Συμβούλου της ΠΟΕ ΔΟΥ με την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Είναι γνωστό σε όλους και κοινώς αποδεκτό ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και βαρύς φόρος...

Περισσότερα...

Από Sarantis Michalopoulos

Πηγή: euractiv.gr

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Περισσότερα...

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη προκήρυξης του υπουργείου Οικονομικών για προσλήψεις «ειδικού επιστημονικού προσωπικού» • «Τι να έχεις δουλέψει σε κανάλι, τι στα λογιστικά, το ίδιο είναι για την κυβέρνηση των αρίστων», καταγγέλλει αναγνώστης που εντόπισε την προκήρυξη.

Περισσότερα...

Άρθρο του Μάκη Γεροντίδη*

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί κείμενο συναδέλφων από την Κτηματική Υπηρεσία Λάρισας, το οποίο υιοθετήθηκε από τον τοπικό σύλλογο και ανέβηκε στο site της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ., και ζητάει την επέκταση του «ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ» και στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Κτηματικές).

Περισσότερα...

Γιάννης Κουζής*

Η συνεχής αυξομείωση των ωραρίων αποδιαρθρώνει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων εντείνοντας τους κινδύνους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ενώ τα συνεχή 10ωρα σε μια χώρα με υψηλό δείκτη εργατικών ατυχημάτων και με υψηλές τις θερινές θερμοκρασίες, ενισχύουν την πρόκληση επαγγελματικών κινδύνων

Περισσότερα...

        Η σημερινή πραγματικότητα λόγω πανδημίας, που έρχεται ύστερα από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και αντιλαϊκών μνημονίων, έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην κοινωνία.

Περισσότερα...

(άρθρο συναδέλφου που στάλθηκε για δημοσίευση στο eforiakoi.org)

Πέρασαν και οι γιορτές, έφυγε το αρρωστημένο 2020, πήραμε και το bonus – τυράκι (για το 2018) για να κάνουμε την αξιολόγηση (του 2018) αλλά φευ!

Περισσότερα...