Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Τζόγος και Μπόνους στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Μεγάλος ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες για την λοταρία που εγκαινίασε η ΑΑΔΕ. Το ενδιαφέρον των φορολογουμένων ήταν τόσο μεγάλο, με αποτέλεσμα να πέσει η ιστοσελίδα της.

Στην κλήρωση του Νοεμβρίου μοιράστηκαν 1 εκ ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους που έλαβαν από 1.000 ευρώ ενώ τον Δεκέμβριο θα υπάρξει «τζακ ποτ»  με 10 εκ ευρώ να μοιράζονται σε 10.000 φορολογούμενους. Η δράση αυτή, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που δόθηκε, αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο την διαφάνεια στις συναλλαγές και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρώπης και είναι αρκετά υψηλά στην παγκόσμια κατά κεφαλή δαπάνη για τον τζόγο. Ο αριθμός των εθισμένων στον τζόγο αυξάνεται ραγδαία με ποσοστά που ξεπερνάνε τα αντίστοιχα του εθισμού στο αλκοόλ. Έτσι μετά την αποδοχή του τζόγου ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα σαν όλες τις άλλες, η οποία επιφέρει κέρδος και η οποία πρέπει να φορολογείται, έχουμε την υιοθέτηση της ως πρακτική προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να ωραιοποιηθεί η φόρο-ληστρική επιδρομή σε βάρος των πολιτών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί η φορολογική συνείδηση των πολιτών όχι μέσω της ενημέρωσης και της διαπαιδαγώγησης π.χ. των νέων επιχειρηματιών και μαθητών αλλά μέσω «μια λοταρίας» και υπάρχουν ερωτήματα ως προς το κοινωνικό μήνυμα το οποίο εκπέμπει. Η φοροδιαφυγή και ειδικά η μεγάλη, δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί με αυτό τον τρόπο και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για αυτό. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσουμε οτι η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος στην «φορολοταρία»  είναι απειροελάχιστη.

Επιπλέον σύμφωνα με  το νέο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και όπως διακηρύσσει η ΑΑΔΕ, προβλέπονται μπόνους για τους εργαζομένους, τα οποία θα δίδονται με βάση την αποτελεσματικότητα και τη βαρύτητα του έργου των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες το μπόνους αυτό θα δοθεί από φέτος. Το ποσό αυτό, δεν θα αποτελεί μέρος του μισθού αλλά η απόδοση του θα υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του Διοικητή, ο οποίος θα θέτει τα κριτήρια για την λήψη του. Και όλα αυτά την στιγμή, που ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν λαμβάνει την προσωπική διαφορά και αμείβεται με μισθούς εξευτελιστικούς. Έτσι, αυτό που τείνει να καθιερωθεί, δεδομένου ότι έχει ήδη δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη νέων συναδέλφων, η κινητικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη και τρέχει η εφαρμογή των περιγραμμάτων θέσης, είναι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στους οποίους θα δίδεται μια υποτυπώδης προσωπική διαφορά, με αδιαφανή κριτήρια, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, και θα βρίσκεται πάντα στην αίρεση του Διοικητή κατατάσσοντας τους εργαζομένους αυθαίρετα σε κατηγορίες. Το αποτέλεσμα θα είναι η αναπαραγωγή των διακρίσεων, η ανθρωποφαγία και η διαίρεση των εργαζομένων και αποδεικνύει οτι η ουσία του ζητήματος δεν είναι δημοσιονομική, αλλά επιλογής εργασιακού μοντέλου.

Η ΑΑΔΕ με τις ευλογίες του Υπουργείου επιλέγει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή με επικοινωνιακά σόου και δυσαρεστημένους υπαλλήλους που υπο-αμείβονται. Τα μέτρα που εφαρμόζονται μετέρχονται ως μέσο τα πάθη και την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, αναλώνουν πολύτιμους κρατικούς πόρους προκειμένου να παράξουν αποκλειστικά πολιτικά αποτελέσματα χωρίς να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των φορολογικών υπηρεσιών και την θέση των εργαζόμενων σε αυτές. Είναι εμφανές ότι αυτές οι μέθοδοι, που βασίζονται σε νεοφιλελεύθερες σοφιστείες, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την μάχη για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Παναγιώτης Μπίκας

ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΠΕ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2Κ /2015