Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Περί ‘’bonus’’ το ανάγνωσμα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Έχοντας έναν έξοχο πανεπιστημιακό δάσκαλο ως υπουργό οικονομικων, θεωρώ , ότι αφού πρόκειται και για αριστερό πάνω απ’όλα , να ακολουθήσω την σκέψη του όσον αφορά την καταβολή «bonus», από την Α.Α.Δ.Ε. προς τους συναδέλφους και με τον όποιο τρόπο το καταβάλει.

Από τα βασικά πιστεύω των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΗΜΙΤΗ και ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ήταν και είναι η δημιουργία ενός κράτους όσο το δυνατόν κατ’εικόνα και ομοίωση του «ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ». Αυτό συνεπάγεται μάνατζμεντ εμπορικού τύπου, ανταγωνισμό με όρους οιονεί αγοράς ΚΑΙ αμοιβές με όρους διαφοροποίησης μισθών ανάλογα με την ‘’θέση εργασίας’’ στο ίδιο εργασιακό σύστημα με όρους ‘’ανταγωνισμού της αγοράς’’.

Η κατάληξη αυτής της λογικής του ανοίγματος του κράτους στις μεθόδους της αγοράς καταλήγει να ακολουθεί την πολιτική των αμερικανών πεζοναυτών ενάντια στους Βιετκόνγκ : ‘’ Για να σώσετε το χωριό κάψτε το ‘’.

Τελικά, όσο περισσότερο κυριαρχεί το ιδιοτελές συμφέρον σε βάρος της επαγγελματικής ηθικής τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το δημόσιο ως προς την αποτελεσματικότητα του , και πολύ περισσότερο στο υπουργείο οικονομικών, μέσα από την σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την θέση στην ιεραρχία που κατέχει ο κάθε συνάδελφος.

Και μια και μιλάμε για ηθική , οι συνδικαλιστές εξαγοράζονται έναντι πινακίου φακής ή δεν εξαγοράζονται έναντι οποιουδήποτε τιμήματος;

1Ευκλείδης Τσακαλώτος , ‘’Αξίες και Αξία της Αριστεράς ‘’ , Κριτική.

Μαυροειδής Βαγγέλης

Μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ ΔΟΥ