Κυριακή
19 / 05 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Σκλαβάκη Φρ.: Σεβασμός στις γυναίκες, σημαίνει υπεράσπιση και διεκδίκηση όσων τους ανήκουν….

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Άρθρο της Φρ. Σκλαβάκη

Καταρχήν κρίνω σκόπιμο να κάνω σαφές, για να μην γίνει καμιά παρεξήγηση, ότι ως γυναίκα διαφωνώ με τις «μέρες μνήμης». Ήμουν και συνεχίζω να είμαι υπέρ της δράσης και δεν είμαι και «φεμινίστρια», αλλά άνθρωπος που ανεξαρτήτως φύλου, παλεύω μαζί με τους άλλους ανθρώπους, εργαζόμενους, άνεργους κλπ, της εργατικής τάξης για την εξάλειψη της καταπίεσης, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, του σεξισμού, της βίας, των διακρίσεων.

Ο σεβασμός λοιπόν στη Γυναίκα, είναι μάλλον υποκριτικός, όταν δεν αφορά το σύνολο των ανθρώπων, με πρώτες τις γυναίκες, όταν δεν αφορά το σύνολο του χρόνου αλλά μια στις 365 ημέρες, όταν τον επικαλούμαστε είτε από ενοχές (στην καλύτερη περίπτωση) είτε για να καλύψουμε ευθύνες και επιλογές που κάθε άλλο παρά τιμούν και αναγνωρίζουν το ρόλο της γυναίκας.

Και μάλλον αυτά τα χαρακτηριστικά έχει δυστυχώς η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟY για την 8η Μάρτη (από επιλογή δεν την επισυνάπτω, αλλά μάλλον αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το  site της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. να τη διαβάσει).   Για την ΠΟΕ ΔΟY λοιπόν…

Α) Η καταλήστευση των εργαζόμενων (ανεξαρτήτως φύλου) έγιναν στην ανακοίνωση «περιοριστικές πολιτικές»

Β) Βία φυσικά και είναι οι 14 μαχαιριές στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας. Όπως βία είναι και οι αυτοκτονίες δεκάδων γυναικών που συμβαίνουν γύρω μας και δεν οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες αλλά είναι αποτέλεσμα του βάρους και των αδιεξόδων που οδηγεί η ασκούμενη πολιτική όχι μόνο την περίοδο των μνημονίων αλλά σε όλο το πλαίσιο και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Βία ασκείται στις γυναίκες που ζουν στις φυλακές κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ή στις μετανάστριες και στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους με μικρά παιδιά στα χέρια, προκειμένου να τα σώσουν απ’ τις βόμβες των πολιτισμένων και ευαίσθητων, κατά τα άλλα, Δυτικών. Βία είναι όταν χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ξενιτεύονται γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα και γίνονται οικονομικοί μετανάστες… Πράγματα για τα οποία η ΠΟΕ Δ.Ο.Υ δεν βρίσκει το λόγο να κάνει την παραμικρή αναφορά.

Γ) Για την ΠΟΕ Δ.Ο.Υ «αδικία» είναι οι 200 συναδέλφισσες μητέρες ή έγκυες που δεν πήραν το μπόνους της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είναι προφανώς το καθεστώς που διαμορφώνεται για το σύνολο των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ και άρα και για τις συναδέλφισσες αυτές. Η ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. δεν «είδε» ότι σε κάποιους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου θα μειώνεται ο βασικός μισθός με βάση τα περιγράμματα, δεν «είδε» ότι «περισσεύουν» λόγω της ενοποίησης των Δ.Ο.Υ 289 εργαζόμενοι (στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες) που είναι άγνωστη η τύχη τους. Η ΠΟΕ Δ.Ο.Υ «δεν είδε» την εκμετάλευση και την αδικία στις συναδέλφισσες καθαρίστριες με συμβάσεις έργου που είναι ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ 4 ΜΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ Η ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ 10-15-20 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Μάλλον στην ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. αρέσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι ελαστικά εργαζόμενες δεν είναι εκλογική πελατεία κάποιας από τις παρατάξεις.

Δ) Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ που παρεμπιπτόντως έχει «πρόεδρο» και «αντιπρόεδρο» γυναίκα, θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με 4 γυναίκες – στελέχη της κυβέρνησης και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, για να αποκατασταθούν αδικίες, όπως λέει, εις βάρος συναδελφισσών, αλλά στην ατζέντα της δεν είναι κανένα από όλα τα παραπάνω, αλλά ούτε προφανώς και αντικείμενο συνδικαλιστικής διεκδίκησης το επόμενο διάστημα. Είναι μάλλον σαφές ότι η ηγεσία της Ομοσπονδία μας επενδύει για τη λύση των προβλημάτων μας στη μεγαλοψυχία των κυβερνόντων και την «ευγένεια» τους. Πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις το απίστευτο επιχείρημα ότι η λύση των προβλημάτων των συναδελφισσών θα έλθει ως δώρο της διοίκησης τη μέρα της γυναίκας…

Με τέτοιες διαδικασίες η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, προσβάλει δεν υπερασπίζεται τις Γυναίκες…

Από την άλλη οι 4 γυναίκες – στελέχη της κυβέρνησης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, σ’ αυτές τις συναντήσεις, απλώς θα ευχαριστήσουν την ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. αφού στο «πρόσωπό» της βρήκαν έναν πολύ καλό «συνοδοιπόρο» που όλοι μαζί εργάζονται για το «καλό» των εργαζόμενων γυναικών και αντρών.     

Σκλαβάκη Φρόσω

Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στις Δ.Ο.Υ Αττικής και Κυκλάδων