Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Συμμετέχουμε στα σωματεία μας, Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

          Του Παναγιώτη Μπικα    

          Είναι κοινός πλέον τόπος τα ευχολόγια να σταματήσει η διαρροή μορφωμένων νέων στο εξωτερικό " brain drain" και να μείνουν στον τόπο τους προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία της χώρας και κάποιοι από αυτούς να στελεχώσουν και να συνδράμουν σε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Μόλις ένα χρόνο πριν, οι πρώτοι από εμάς διορίστηκαν με την προκήρυξη 2Κ/2015 στην τότε ΓΓΔΕ σημερινή ΑΑΔΕΟι περισσότεροι αφήνοντας δουλειές (τις περισσότερες φορές καλοπληρωμένες), πολλοί από μας έχοντας οικογένεια και παιδιά (και πολλές φορές περισσότερα από δύοκαι αρκετοί αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν σε άλλες πόλεις. Όλοι όμως έχοντας όνειρα για μια νέα αρχή, με στόχο να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και να σταδιοδρομήσουμε στη νέα μας δουλειά.

          Αυτό όμως που αντικρίσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων είναι έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, αυξημένες ευθύνες , υποστελεχωμένες υπηρεσίες, μεγάλο φόρτο εργασίας και διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση.

          Το φιλικό χτύπημα στην πλάτη και τα κροκοδείλια δάκρυα για τα θέματα που απασχολούσαν την προκήρυξη αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και να κερδίσουν χρόνο. Έτσι πολιτική ηγεσία και Διοικητής κάνοντας μπαλάκι και μεταθέτοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες κωλυσιεργούσαν μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ξεδιπλώσουν και να εφαρμόσουν το σχέδιο τους που δεν είναι άλλο από τα περιγράμματα θέσης.

           Μέσω των περιγραμμάτων θέσης και της κατ επίφασης αξιολόγησης θέλουν να έχουν ένα σαλαμοποιημένο σε πολλές κατηγορίες ανθρώπινο δυναμικό και να καθιερώσουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα ευδοκιμεί ο αμοραλισμός και η ανθρωποφαγία με δέλεαρ λίγα ψίχουλα. Ειδικά για την 2Κ λέγεται οτι αντί της νομοθετημένης προσωπικής διαφοράς θα παίρνουμε ένα μπόνους, παγιώνοντας την άνιση μεταχείριση και καθιερώνοντας διαφορετική μισθολογική αφετηρία για τους εργαζομένους που θα έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/2016. Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ειδικότερα τα άτομα που έχουν διοριστεί σε αυτή μετά το 2016 ( και πιο συγκεκριμένα η  2Κ/2015 ) αποτελούν πειραματόζωα για ένα νέο τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, όπου τα εργασιακά δικαιώματα και οι κατακτήσεις χρόνων θα συρρικνώνονται.

           Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν εφικτή αν η ενορχηστρωμένη επίθεση στους εργαζόμενους δεν υποβοηθιόταν από μέσα. Είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ από συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπου κάποιες σε απευθείας συνεννόηση με την εργοδοσία, άλλες που παραμένουν φορείς μιας νοοτροπίας του παρελθόντος που μας έφερε ως εδώ και άλλες εκπροσωπώντας τις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες λογικές χρυσώνουν το χάπι και αποτελούν κανάλια μέσω των οποίων διαχέονται οι συστημικές και εργοδοτικές απόψεις. Σκοπός τους να περιοριστούν οι συλλογικοί αγώνες και να περάσουν οι κυοφορούμενες αλλαγές χωρίς αντιστάσεις. 

           Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Απαιτείται η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά και στις συλλογικές διαδικασίες. Το γεγονός ότι  50% των διορισθέντων δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό ή έχουν παραιτηθεί, απαξιώνει τις υπηρεσίες μας και είναι άκρως ανησυχητικό. Το μέλλον των υπηρεσιών  και ο πλούτος τους είμαστε εμείς, το ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά οι νεότεροι. Από την στιγμή που αναλάβαμε τις υπηρεσιακές ευθύνες πρέπει να πάρουμε πάνω μας και το βάρος των αγώνων. Μακριά από μεμψιμοιρίες και λογικές που θέλουν να μας καταστήσουν άβουλους και φοβισμένους.

           Ο σύλλογος της Αθήνας ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και έρεισμα στους αγώνες μας. Αποτελώντας ένα καταφύγιο για τους εργαζομένους, μια όαση αλληλεγγύης. Αυτόν τον χαρακτήρα του συλλόγου πρέπει να τον διασφαλίσουμε. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρώτη δύναμη στην Αθήνα είναι η συνδικαλιστική παράταξη της ΑΣΚΙ η οποία " τρέχει" και τον σύλλογο.  Η ΑΣΚΙ έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται να έχει μια σύγχρονη ριζοσπαστική συνδικαλιστική παράταξη που θα βρίσκεται  στο πλευρό των εργαζομένων. Στις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων στηρίζουμε ΑΣΚΙ.

 

Μπίκας Παναγιώτης

ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΠΕ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ 2Κ /2015