Τετάρτη
08 / 05 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Ιστορίες «ψηφιακής» τρέλας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
  • Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε αναλογία φορολογικών υπαλλήλων - φορολογουμένων
  • Μετά τα ελεγκτικά κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ), οδεύουν προς συγκεντροποίηση τα τμήματα Κεφαλαίου και τα τμήματα Συμμόρφωσης (πρώην Εισοδήματος)
  • Τα φορολογικά αντικείμενα συγκεντροποιούνται και «πακετάρονται» για να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Του Πάνου Κοσμά
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Όταν το ελληνικό κράτος αποφάσιζε το 2016, με το «πιστόλι» των δανειστών στον κρόταφο, να συστήσει την ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή και να της παραχωρήσει εν λευκώ το «πορτοφόλι» του, δηλαδή τον τομέα των δημόσιων εσόδων, την καρδιά του δημόσιου τομέα, αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από μεγαλεπήβολα σχέδια και υποσχέσεις για αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, για ψηφιοποίηση κ.λπ.

Εφτά χρόνια μετά, η περιλάλητη αναδιάρθρωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, η ψηφιοποίηση υποτίθεται ότι συντελείται, αλλά –φευ!– όλο αυτό είχε αποτελέσματα καθόλου εκσυγχρονιστικά: διαρκή μείωση προσωπικού στον φορολογικό μηχανισμό πέρα από κάθε ευρωπαϊκό μέτρο σύγκρισης, με αποτέλεσμα τραγικές ανεπάρκειες και υπερεξάντληση των υπαλλήλων, απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, αλλά και επαγγελματίες (λογιστές, ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.) και… υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ και ο απόλυτος άρχων του φορολογικού μηχανισμού, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, δεν πτοούνται και εξετάζουν τα επόμενα βήματα της περιλάλητης αναδιάρθρωσης, με υπερσυγκέντρωση - κεντρικοποίηση και των υπόλοιπων αντικειμένων του φορολογικού μηχανισμού ύστερα από την κεντρικοποίηση - υπερσυγκέντρωση και των τμημάτων Κεφαλαίου και των τμημάτων Συμμόρφωσης (πρώην Εισόδημα).

Ωστόσο, πιθανότατα υπάρχει «λογική» σε αυτόν τον παραλογισμό να αποδυναμώνεται σε προσωπικό ο φορολογικός μηχανισμός την ίδια στιγμή που – υποτίθεται ότι – αναδιαρθρώνεται επιτυχώς: η υπερσυγκέντρωση δημιουργεί τους όρους για οργάνωση μεγάλων «πακέτων» του φορολογικού αντικειμένου, ώστε να είναι ελκυστικό για outsourcing στον ιδιωτικό τομέα.

Υστέρα, όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα, θα αναλάβει να «τρέχει» μέχρις εξαντλήσεως τους εναπομείναντες φορολογικούς υπαλλήλους για να εμπορεύεται τις υπηρεσίες του προς τους φορολογουμένους…
 
Το ΚΕΒΕΙΣ, «τόπος μαρτυρίου»...

Το «πετράδι του στέμματος» της μεταρρύθμισης του φορολογικού μηχανισμού είναι η συγκεντροποίηση των τμημάτων Εσόδων, Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης στο ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης). Στο ΚΕΒΕΙΣ συγκεντρώθηκαν αυτά τα αντικείμενα από δεκάδες ΔΟΥ – και η συγκέντρωση συνεχίζεται με συγχώνευση ΔΟΥ στην επαρχία.

Η φυσική επαφή του φορολογουμένου με την υπηρεσία καταργήθηκε και οι πολίτες καλούνται πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους. Υποτίθεται ότι αυτή την ψηφιακή επαφή εγγυάται η περιλάλητη ψηφιοποίηση. Σε τι συνίσταται αυτή; Μόνο στη δυνατότητα του πολίτη να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημά του. Αυτή η υποδομή υπάρχει πράγματι, αλλά εκεί τελειώνει αυτή η fake ψηφιοποίηση.

Fake γιατί δεν εγγυάται την ολοκλήρωση της ψηφιακής αλληλογραφίας και την εκπλήρωση του αιτήματος του φορολογουμένου. Ο λόγος; Η ψηφιοποίηση δεν είναι ολοκληρωμένη: δεν υπάρχει φόρμα υποβολής του αιτήματος που να προβλέπει τη συμπλήρωση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών και δεν υπάρχει –πολύ περισσότερο– η δυνατότητα αυτόματης ανεύρεσης όσων εξ αυτών είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία.

Έτσι, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους, αλλά κολλάει στο πρώτο βήμα, την υποβολή του αιτήματος. Ύστερα ακολουθεί ένα όργιο γραφειοκρατίας: Ο υπάλληλος παραλαμβάνει το μέιλ, εκτυπώνει ένα για τον ίδιο, ένα για τον προϊστάμενο και ένα για το αρχείο, πρωτοκολλεί κ.λπ. και ύστερα αναζητείται ο υπάλληλος στον οποίο θα χρεωθεί η υπόθεση ώστε να τη διεκπεραιώσει μέχρι τέλους – αφού η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να το κάνει…

Στο επόμενο στάδιο, η ψηφιακή… γραφειοκρατία συναντά την έλλειψη προσωπικού: Τα αιτήματα είναι δεκάδες χιλιάδες και οι υπάλληλοι λίγοι. 70.000 είναι τα αιτήματα στο ΚΕΒΕΙΣ που έχουν χρεωθεί σε υπαλλήλους. Χιλιάδες ακόμη, ίσως και δεκάδες χιλιάδες είναι όσα δεν έχουν ακόμη χρεωθεί σε υπαλλήλους.

Γνήσιο τέκνο της ένωσης ψηφιακής γραφειοκρατίας και έλλειψης προσωπικού είναι η ανεπανάληπτη ταλαιπωρία φορολογουμένων και επαγγελματιών (λογιστών, ατομικών επιχειρήσεων χωρίς οργανωμένο λογιστήριο κ.λπ.), αλλά και η υπερεξάντληση του προσωπικού του ΚΕΒΕΙΣ.

Στον χώρο των εφοριακών συζητείται πως όταν η υπερσυγκέντρωση με τη fake ψηφιοποίηση προχωρήσουν και στα τμήματα Κεφαλαίου και Συμμόρφωσης και ολοκληρωθούν σε όλη τη χώρα, ο φορολογικός μηχανισμός θα είναι «τόπος μαρτυρίου» για τους υπαλλήλους, αλλά και για εκατομμύρια φορολογουμένους και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Τραγικές ελλείψεις προσωπικού

Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την έκταση του δημόσιου τομέα δεν είναι αστοχία αλλά… στρατηγική ιδιωτικοποίησης. Έτσι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες και νομιμοποιείται η ανάθεση των αντικειμένων τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που η υπερσυγκέντρωση πάει χέρι χέρι με τη διαρκή μείωση του προσωπικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις «απειλούν» με αξιολόγηση των υπαλλήλων βάσει στόχων (τους οποίους βεβαίως έθεσαν οι ίδιες), ωσάν να εργάζονται στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον.

Η αριθμητική της έλλειψης προσωπικού στον φορολογικό μηχανισμό είναι αποκαρδιωτική: Πριν από την είσοδο στην περίοδο των μνημονίων, στον φορολογικό μηχανισμό προβλέπονταν περίπου 16.000 οργανικές θέσεις. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2023 ο αριθμός είναι κάτω από 7.000. Στην πραγματικότητα, είναι περίπου 8.500 υπολογίζοντας και κάποιες κατηγορίες (διοικητικούς κ.λπ.) που δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό που δίνει η ΑΑΔΕ.

Έτσι, η Ελλάδα είναι μακράν τελευταία, πολύ πίσω από τον προτελευταίο σε όλη την Ευρώπη, στην αναλογία αριθμού φορολογικών υπαλλήλων προς αριθμό φορολογουμένων…

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.