Το ΣΔΟΕ των… Αρίστων, Δυο χρόνια μετά την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ, εντάσσοντας Οργανωτικά - Διοικητικά την υπηρεσία στη νεοσύστατη ‘’Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας’’, με την πρόβλεψη τοποθέτησης Γενικού Διευθυντή του ΣΔΟΕ στην θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Στην κριτική που ασκήσαμε ως ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) και την εκτίμηση ότι θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω υποβάθμιση της υπηρεσίας, δεχτήκαμε έντονες επιθέσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι συγκεκριμένη και αδιάψευστος μάρτυρας των εξελίξεων.

Δυο χρόνια λοιπόν μετά την Κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας:

1.Δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επικεφαλής της υπηρεσίας.

2.Δεν έχει επιστρέψει το αντικείμενο του Φορολογικού Ελέγχου, όπως διέρρεαν κυβερνητικοί παράγοντες και αναπαρήγαγαν συνδικαλιστικά παπαγαλάκια.

 

3.Η Πολιτική Ηγεσία απαξιεί να επισκεφτεί την υπηρεσία, έστω και για την καθιερωμένη εθιμοτυπική διαδικασία, δυο χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης.

 

4.Μεγάλος αριθμός συναδέλφων συνεχίζει να αμείβεται με εξευτελιστικές αποδοχές και να μην υπάγεται ούτε στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, παρά της περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις.

 

5.Παραμένει επι σειρά ετών, το απαράδεκτο καθεστώς της στελέχωσης των θέσεων ευθύνη με τη διαδικασία της… ανάθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κανόνες διαφάνεια, αξιοκρατίας, αλλά και τις συνθήκες και το κλίμα λειτουργίας της υπηρεσίας.

 

6.Συνεχίζεται η ‘’διαρροή’’ ανθρώπινου δυναμικού, μιας και το ΣΔΟΕ αποτελεί πηγή άντλησης ιδιαίτερα αξιόλογων και ικανών στελεχών για όλες τις υπηρεσίες. Διαδικασία η οποία ενισχύεται απ’ την εύλογη ανασφάλεια των υπηρετούντων στο ΣΔΟΕ συναδέλφων, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση της υπηρεσίας.

 

7.Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να συνθλίβονται, ανάμεσα στο διάχυτη αίσθηση απαξίωση και το πλήθος υποθέσεων που τους ανατίθενται. Υποθέσεις ιδιαίτερα σοβαρές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εισαγγελικές παραγγελίες, για τις οποίες η διοίκηση μεταφέρει την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο, χωρίς φυσικά να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή επεξεργασία αυτών.

 

8.Ενδεικτικό της απαξίωση, της ανασφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων καταφεύγουν στην αναζήτηση νομικής στήριξης – κάλυψης σε ιδιωτικά γραφεία, επωμιζόμενοι φυσικά και το ανάλογο κόστος.

 

9.Συνάδελφοι οι οποίοι είτε προσελήφθησαν με νέους διαγωνισμούς, είτε εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΣΔΟΕ μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών της κινητικότητας, ήρθαν αντιμέτωποι με πλήθος σοβαρών υποθέσεων (πολλές εκ των οποίων εισαγγελικές παραγγελίες) χωρίς να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των συγκεκριμένων συναδέλφων, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται.

 

10.Χαρακτηριστικό μάλιστα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με επιδεικτικό τρόπο το ΣΔΟΕ εξαιρείται από κάθε διαδικασία θεσμοθέτησης πρόσθετης αμοιβής των εργαζομένων του, την ίδια στιγμή που τέτοιες θεσμοθετούνται για υπηρεσίες οι οποίες διενεργούν αντίστοιχο ή ακόμα και… συμπληρωματικό προς το ΣΔΟΕ έργο. Έργο που αφορά τον έλεγχο επιδοτήσεων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κλπ., αντικείμενα που αποτελούν καθημερινά ή και κύρια αντικείμενα της δράσης της υπηρεσίας.

 

Οι εργαζόμενοι όμως στο ΣΔΟΕ δεν αναζητούν μόνο την Πολιτική Ηγεσία. Αναζητούν και τη Συνδικαλιστική μας Ηγεσία, η οποία, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία όχι μόνο δεν αναδεικνύει και δεν πιέζει για την επίλυση των τεράστιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ, αλλά αποφεύγει – με ιδιαίτερα επιδικτικό μάλιστα τρόπο – να επισκεφτεί την υπηρεσία, να ακούσει και να μιλήσει με τους εκεί συναδέλφους.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…

Προφανώς τα συμφέροντα - πολιτικές που εξυπηρετήθηκαν απ’ την υποβάθμιση του ΣΔΟΕ μπόρεσαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν τη… συναίνεση και τη διακομματική ‘’σιγή ασυρμάτου’’, προκειμένου να εκπληρωθεί το ‘’έργο’’. Ένα έργο που οδήγησε στην αδρανοποίηση μιας ιδιαιτέρως αποτελεσματικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα, χιλιάδες υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος στην παραγραφή…

Το όνομα όμως του ΣΔΟΕ, η τεχνογνωσία, η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί και το ιδιαίτερα ικανό προσωπικό του, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο που επέτρεπε και επιτρέπει (δεδομένων των συνθηκών) στην υπηρεσία να έχει άμεσα και ιδιαίτερα ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά τον όγκο, την πολυπλοκότητα, την επικινδυνότητα και τη βαρύτητα των υποθέσεων που χειρίζεται.

Απαιτούμε:

  • Την επαναφορά του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
  • Τη νομοθετική θωράκιση του έργου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.
  • Την στελέχωση την υπηρεσίας και την άμεση πρόσληψη προσωπικού.
  • Τη μισθολογική αναβάθμιση του Προσωπικού και την άμεση ένταξη όλων των υπαλλήλων στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς.
  • Τη στελέχωση των θέσεων ευθύνη μέσω αξιοκρατικών και με διαφάνεια διαδικασιών, θέτοντας τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των αναθέσεων.
  • Την επαναλειτουργία δομών που το προηγούμενο διάστημα καταργήθηκαν.

 Καλούμε για άλλη μια φορά τη Συνδικαλιστική ηγεσία, να θέσει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το θέμα του ΣΔΟΕ. Η μέχρι σήμερα στάση της αποτελεί ξεκάθαρη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών που στόχο έχουν την περαιτέρω υποβάθμιση της υπηρεσίας.

  

 

Αθήνα, 2.8.2021

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

SDOE 2