ΔOΥ χωρίς ΕΛΕΓΧΟ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ και… ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Νέα δεδομένα και ταχύτατες εξελίξεις δρομολογούνται αναφορικά με το μέλλον των υπηρεσιών μας και ειδικότερα αυτό των Εφοριών.  Εξελίξεις οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με την εξαγγελία για τον δραστικό περιορισμό τους και τον κατάργηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού.

Τις τελευταίες ημέρες… βοά η ΑΑΔΕ για εν εξελίξει διαδικασίες (με ταχύτατους μάλιστα ρυθμούς) που προβλέπουν την κατάργηση και των τμημάτων ΕΣΟΔΩΝ από τις Εφορίες που πρόκειται να απομείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με βάση λοιπόν τα σχέδια της Διοίκησης που διαρρέουν, ταυτόχρονα με τη δημιουργία των Ελεγκτικών Κέντρων στα οποία θα μεταφερθεί το σύνολο του Ελεγκτικού Έργου (… και η ευθύνη του προληπτικού), αλλά και τη μεταφορά των τμημάτων Δικαστικού στο ΚΕΟΦ, σχεδιάζεται η δημιουργία εντός αυτού (το οποίο θα μετονομαστεί σε ΚΕ.Β.ΕΙΣ) ενός τμήματος Εσόδων το οποίο θα απορροφήσει τις αρμοδιότητες των τμημάτων Εσόδων των Εφοριών (Βεβαιώσεις, επιστροφές, διαγραφές, συμψηφισμούς κλπ).

Εξελίξεις οι οποίες αφενός δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το εργασιακό μας μέλλον, αλλά και εκθέτουν ανεπανόρθωτα (…και όχι βέβαια για πρώτη φορά) όσους εντός του κλάδου πασχίζουν να μας πείσουν για τις… αγνές προθέσεις της Διοίκησης, για τη νέα εποχή που θα φέρει το νέο Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο, για τις ‘’μικροαδικίες’’ οι οποίες ΄΄κατόπιν ενεργειών τους’’ θα διορθωθούν κλπ κλπ.

Είναι προφανές οτι η πολυδιάσπαση των εργαζομένων (με βάση το περίγραμμα, το τμήμα κλπ)  μας αφήνει απόλυτα εκτεθειμένους και τον καθένα μόνο του απέναντι στις - κάθε φορά - ορέξεις της Διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνάδελφοι των ΓΕΦ, οι οποίοι ανεξάρτητα των ετών προϋπηρεσίας τους, των τυπικών και όχι μόνο, προσόντων τους κλπ, χαρακτηρίζονται ουσιαστικά ως ‘’υπάλληλοι χαμηλών προσόντων’’, χωρίς φυσικά να… ‘’ανοίξει μύτη’’.

Η μόνη βέβαια που - όπως πάντα - δεν γνωρίζει τίποτα και δεν ανησυχεί, είναι η… ΠΟΕ- ΔΟY. Πρόκειται άλλωστε για μια ‘’βολική’’ τακτική της Ομοσπονδίας, μιας και εξασφαλίζει στη Διοίκηση και την Κυβέρνηση χώρο και χρόνο να ολοκληρώσει τα σχέδιά της, ενώ στη συνέχεια επικαλείται τα… τετελεσμένα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αδράνειά της. Αδράνεια την οποία ακολουθεί πάντα μια… υποκριτική διαδικασία ‘’κατάθεσης προτάσεων βελτίωσης’’ των τετελεσμένων, που πραγματικό στόχο έχει να καλλωπίσει και ουσιαστικά να σερβίρει στους εργαζόμενους τις επιλογές της Διοίκησης.

Άλλωστε οι ‘’οργανωτικές’’ αυτές αλλαγές, μόνο ανεξάρτητες δεν είναι απ’ το πρόσφατα ψηφισμένο Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο, αλλά και την προωθούμενη αξιολόγηση, για τα οποία η Ομοσπονδία έδωσε το ΄΄πράσινο φως’’. Όσοι αποδέχτηκαν το Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο γνώριζαν πολύ καλά ότι αποδέχονται την πολυδιάσπαση, τη διάλυση και τη ραγδαία συρρίκνωση του κλάδου. Όσοι υπόσχονται (σε συναδέλφους που αγωνιούν) ‘’βελτιώσεις’’ και ‘’καλύτερα περιγράμματα’’, μέσω ‘’τεκμηριωμένων προτάσεων προς τον Διοικητή’’, είναι οι ίδιοι που αποκρύπτουν απ’ τους Συναδέλφους ότι ο χάρτης των υπηρεσιών και περιγραμμάτων δεν θα είναι ο ίδιος το επόμενο διάστημα. Το σάρωμα των υπηρεσιών θα σημάνει και υπηρεσιακές μεταβολές (μετακινήσεις κλπ), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Μισθολογικό καθεστώς του κάθε υπαλλήλου.

Άλλωστε… ποιος θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις υπηρεσίες της περιφέρειας; Πιστεύει η Συνδικαλιστική μας ηγεσία ότι οι εναπομείνασες (περίπου το 1/3 των σημερινών) εφορίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν ως ΓΕΦ (χωρίς Έλεγχο, Δικαστικό, Έσοδα κλπ) και οι αντίστοιχες της Περιφέρειας θα λειτουργούν με τη σημερινή τους δομή;  

Είναι προφανές ότι γνωρίζουν ή τουλάχιστον αντιλαμβάνονται την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά σε ένα ρεσιτάλ Κυβερνητικού και Εργοδοτικού Συνδικαλισμού (με τις παλιές και νέες εκδοχές του), επιτρέπουν και συναινούν στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Αθήνα,  29.7.2021

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ