Παρασκευή
17 / 05 / 2024

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΔΟY 10.9.20: Ενημερωτικό Σημείωμα

Συνεδρίασε την Πέμπτη (10.9.20), μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας (παρά το πλήθος, την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα των θεμάτων που θα έπρεπε να απασχολήσουν τη συνεδρίαση) και ο καθορισμός (για πρώτη φορά!!!) συγκεκριμένου χρονικού ορίου για τις τοποθετήσεις των μελών.

Εκ του αποτελέσματος και όπως άλλωστε προέκυψε και απ’ την όλη διαδικασία, η συνεδρίαση είχε μάλλον διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και ήρθε να επικυρώσει αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε... άλλες διαδικασίες, και αφορούσαν:

1. Τη μετάθεση των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά μάλιστα και από σχετική διάταξη (βρίσκεται προς ψήφιση) του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία παρατείνει τη θητεία των συνδικαλιστικών οργάνων. Η Απόφαση η οποία ελήφθη αφορά το διάστημα μέχρι και την 31.12.2020, ενώ οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν απ’ τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι ότι η μετάθεση των διαδικασιών θα επεκταθεί και μετά την 31.12.20.

Ως ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) τονίσαμε το προφανές ότι η ασφάλεια των συναδέλφων πρέπει να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως και ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι συνολικές αποφάσεις – κατευθύνσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε ότι είναι μάλλον υποκριτική η επίκληση αδυναμίας πραγματοποίησης μαζικών διαδικασιών (συνελεύσεις, ενημερώσεις κλπ) όταν τέτοιου είδους διαδικασίες η Ομοσπονδία τις απορρίπτει και τις απαξιώνει συστηματικά (απορρίπτοντας σχετικές προτάσεις), ακόμα και όταν δεν υπήρχε το πρόβλημα της πανδημίας.

Τέλος, καταστήσαμε σαφές, ότι η όποια παράταση της θητείας των συνδικαλιστικών οργάνων, δεν θα αποτελεί ‘’ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ’’ για τη συγκεκριμένη ηγεσία, η οποία άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ομοσπονδίας, για το μεταβατικό αυτό διάστημα, και την υιοθέτηση συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία της. Καταστήσαμε, τέλος, σαφές ότι η περίοδος αυτή της πανδημίας, δεν θα πρέπει να σημάνει και την αναστολή της συνδικαλιστικής δράσης και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες που να αφορούν τόσο στα ζητήματα ασφάλειας των συναδέλφων, όσο και στη συνολικότερη ατζέντα που ‘’τρέχει’’ η ηγεσία της ΑΑΔΕ και αφορά το κλείσιμο των υπηρεσιών, τα ελεγκτικά κέντρα, τα μισθολογικά κλπ κλπ.

2. Κατατέθηκε, εισηγητικά, πρόταση (με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΣΚΙ) για συνεργασία της Ομοσπονδίας (μέσω του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ) με ιδιωτικό κέντρο για τη διενέργεια στους συναδέλφους test για τον κορωνοϊό. Απ’ ότι φάνηκε η λήψη απόφασης είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα, αφού οι συνεννοήσεις με το ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ (τη διοίκηση του οποίου έχουν οι ίδιες παρατάξεις) αλλά και με συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο είχαν προχωρήσει και μάλιστα ακούστηκαν και συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι συνάδελφοι κάθε φορά που θα κάνουν το test.

Εκμεταλλευόμενοι την εύλογη ανησυχία των συναδέλφων και των οικογενειών τους... σερβίρουν τη δυνατότητα του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ και των ιδιωτικών κέντρων (με μια... καλύτερη τιμή), προκειμένου να παρέχουν αυτό που η πολιτεία θα έπρεπε να εξασφαλίζει... Τονίστηκε ότι είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να καταβάλουν τεράστιες κρατήσεις για την ασφάλισή τους, κάποιοι εξ αυτών να καταβάλλουν μηνιάτικο και στο ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ, και να έρχονται σήμερα οι διαχειριστές του τελευταίου ως μεσάζοντες και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των συναδέλφων να ‘’παρέχουν’’ και test για τον κορωνοϊό, πάντα όμως με το αζημίωτο... Είναι τουλάχιστον αδιανόητο τη στιγμή που στις υπηρεσίες μας δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ελάχιστοι κανόνες ασφάλειας, που οι εργαζόμενοι χρηματοδοτούν (εκτός των άλλων) απ’ την τσέπη τους μέτρα προστασίας και τη στιγμή που από κυβερνητικά χείλη ακούγεται όλο και πιο συχνά η άποψη ότι για τη διάδοση της πανδημίας φταίνε οι εργαζόμενοι, η Ομοσπονδία να μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος διενέργειας του test στον κάθε υπάλληλο.

3. Τέθηκε το ζήτημα την μη ύπαρξης πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εμφάνισης κρούσματος σε μια υπηρεσία και αποφασίστηκε να τεθεί το ζήτημα σε επικείμενη συνάντηση με τον Διοικητή.

4. Υπήρξε ενημέρωση για την επικείμενη (1.10.20) εκδίκαση της προσφυγής στο ΣΤΕ για το ζήτημα της αξιολόγησης και τονίστηκε ότι θα παρασχεθούν έγγραφα στο νομικό μας σύμβουλο προκειμένου να υπερασπιστεί το αίτημά μας.

Ως ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) θυμίσαμε στην ηγεσία της Ομοσπονδίας ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, ο ίδιος ο Νομικός Σύμβουλος τόνισε την ανάγκη (πέραν των εγγράφων) να υπάρξει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις κλπ, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν και το αίτημα κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Δυστυχώς όμως επ’ αυτού δεν πάρθηκε καμιά απόφαση, όπως μάλιστα αναφέρθηκε... ‘’έχουμε ακόμα καιρό να το αποφασίσουμε’’, ενώ έπεσε στο τραπέζι και η άποψη, ότι δεν χρειάζεται ακόμα να αποφασίσουμε, αφού μπορεί και να αναβληθεί η δίκη!!!

5. Τέθηκε απ’ την ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς των νέων συναδέλφων και της απόλυτης αδράνειας που παρατηρείται μετά την προ μηνών συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα και την αρνητική του απάντηση στο σχετικό αίτημα, επισημαίνοντας ότι η αδράνεια αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως αποδοχή της απάντησης του υπουργού.

Απαντώντας η ηγεσία της Ομοσπονδίας μίλησε για ενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης για συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, προκειμένου να τεθεί και σε αυτόν το θέμα, ενώ μετέθεσε για το μέλλον και σε συνεννοήσεις με τις άλλες Ομοσπονδίες τις όποιες επιπλέον πρωτοβουλίες.

6. Ως ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) ενημερώσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή για εν εξελίξει έρευνα απ’ τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση της στέγασης της Δ.Ο.Υ. Καστοριάς. Έρευνα η οποία ξεκίνησε μετά απ’ την ανάδειξη του θέματος απ’ την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών και το eforiakoi.org.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά αντίδραση ή έστω... τυπικό ενδιαφέρον απ’ την ηγεσία της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή. Μια επιπλέον μάλλον απόδειξη, ότι τα ζητήματα αυτά, που σχετίζονται με τις στεγάσεις και τα κτίρια των υπηρεσιών μας, τις συνθήκες εργασίας κλπ, δεν αποτελούν προτεραιότητα, ούτε καν αντικείμενο τυπικού ενδιαφέροντος απ’ την ηγεσία της Ομοσπονδίας μας.

7. Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς, μέσω της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, απειλών απ’ την πλευρά της Διοίκησης για μηνύσεις και άλλα νομικά μέτρα, μετά τις κινήσεις και το εξώδικο του Συλλόγου Αττικής!!!

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) χαρακτήρισε απαράδεκτο το να μεταφέρονται απλά (χωρίς να αποτελούν ζήτημα λήψης απόφασης ή έστω να σχολιάζονται) οι απειλές της Διοίκησης και ταυτόχρονα να αποδέχεται η ηγεσία της Ομοσπονδίας ότι οι απειλές αυτές δύναται να επηρεάσουν την υλοποίηση αποφάσεων που έχει λάβει ήδη η Ομοσπονδίας.

Είναι αδιανόητο η Ομοσπονδία να στέκεται... ‘’σούζα’’ μπροστά στη Διοίκηση και να ‘’παίρνει αποστάσεις’’, από ένα εξώδικο (και το περιεχόμενο αυτού) που κατέθεσε ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή ήταν ενημερωμένη και για την πρωτοβουλία και το περιεχόμενο αυτής.

Αθήνα, 12.9.2020

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών