Κυριακή
03 / 03 / 2024
0 Νέα Άρθρα

Συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26.1.24 συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ (κ. Πιτσιλή, κ. Καββαδά, κ. Θεοδώρου, κ. Σαΐτη, κ. Παπαδόπουλο, κα Σεχπερίδου). Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία - με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης – εκκρεμούσε εδώ και πολλούς μήνες, μιας και ο Διοικητής αρνούνταν να ανταποκριθεί ακόμα και στη θεσμική υποχρέωσή του να συναντά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να δίνει πειστικές απαντήσεις στα ζητήματα που του θέτουν. Στάση η οποία προφανώς και δεν ήταν τυχαία, αν αναλογιστούμε ότι την περίοδο αυτή λάμβαναν χώρα σαρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες μας με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τη λειτουργία αυτών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο φυσικά και την καθημερινότητα των εργαζομένων. Ο Διοικητής απέφευγε τη συνάντηση για να αποφύγει τα εύλογα ερωτήματα για τα σοβαρά προβλήματα που οι επιλογές του δημιούργησαν.

Η εκρηκτική κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΒΕΙΣ, τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα που έχουν συσσωρευτεί, η δημοσιοποίηση του θέματος, οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής τους στην απεργία, άσκησε πίεση στη Διοίκηση, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την περιβόητη συνάντηση.

Συνάντηση στην οποία θέσαμε όλα τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των υπηρεσιών μας, τα προβλήματα που επανειλημμένως έχουμε αναδείξει, αλλά και όσα πρόκειται να δημιουργηθούν εφόσον η Διοίκηση επιμείνει στα εκφρασμένα πλέον σχέδιά της για το μέλλον των υπηρεσιών μας. Αναδείξαμε με στοιχεία το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, την υποτιθέμενη ψηφιοποίηση που παράγει (παρά αντιμετωπίζει) περισσότερη γραφειοκρατία, τις απλήρωτες υπερωρίες και την όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς μας, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον προληπτικό έλεγχο, τα ζητήματα εκπαίδευσης, την ανάγκη για κάλυψη των εξόδων κίνησης, τις μετατάξεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια κλπ.

Αντί όμως ουσιαστικών απαντήσεων, ο Διοικητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο χρόνος που έχει να διαθέσει για τη συνάντηση ήταν περιορισμένος. Πρόκειται προφανώς για μια προκλητική στάση του κ. Πιτσιλή ο οποίος ‘’προτίμησε την αποχώρηση’’ αντί να δώσει απαντήσεις για τα αποτελέσματα των επιλογών της Διοίκησής του. Στο χρόνο που παρέμεινε στη συνάντηση υπεραμύνθηκε των επιλογών του, παραβιάζοντας πολλές φορές τη λογική και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εξέφρασε την επιμονή του στη συνέχιση των επιλογών της κεντρικοποίησης και της διάλυσης των εφοριών.

Ενδεικτικό της στάσης του κ. Πιτσιλή ήταν η αναφορά ότι δέχεται καθημερινά email πολιτών που τον ευχαριστούν για τη λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ και την εξυπηρέτηση που τυγχάνουν, ενώ ειρωνεύτηκε απόψεις που κάνουν λόγο για προβλήματα στη λειτουργία του, την προσβασιμότητα κλπ. Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε των σχεδίων του και του προγράμματος που έχει εξαγγελθεί για συνέχιση των κεντρικοποιήσεων, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο Διοικητής δήλωσε ότι το κατακερματισμένο μοντέλο των υπηρεσιών είναι ξεπερασμένο και η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών είναι απαραίτητη. Υπεραμύνθηκε των κτιρίων για τις νέες υπηρεσίες, επικαλέστηκε τη διενέργεια διαγωνισμών, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για ζητήματα που έχουν τεθεί και αφορούν τη διαδικασία επιλογής των κτιρίων.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση υπηρεσιακού παράγοντα ο οποίος τόνισε ότι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα νέα κτίρια θα… ‘’αναβαθμιστούν’’ λόγο της παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων της ΑΑΔΕ !!!

Με την αποχώρηση του Διοικητή, το έργο της υπεράσπισης τους έργου της Διοίκησης ανέλαβαν, με μεγαλύτερη μάλιστα θέρμη, παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκτός των παραπάνω…

· Υπήρχε ενημέρωση ότι οι κανονιστικές για τις Θ.Ε.Ε.Β. και για τις μεταθέσεις θα εκδοθούν την προσεχή εβδομάδα. Δέσμευση που επαναλαμβάνεται (από εβδομάδα σε εβδομάδα) εδώ και ένα χρόνο.

· Υπήρχε ενημέρωση (για πολλοστή βέβαια φορά) ότι οι μετατάξεις των καθαριστριών και των επιμελητών θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο μήνες. Για τους συγκεκριμένους συναδέλφους προγραμματίζεται, όπως ειπώθηκε, να παρακολουθήσουν σεμινάριο μερικών εβδομάδων στη ΦΟΤΑ.

· Ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τις εξόδους κινδύνου στο κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ και κατά συνέπεια δεν απαιτείται καμιά επιπλέον παρέμβαση, σε αντίθεση με ό,τι είχε ειπωθεί απ’ τους αρμόδιους - υπεύθυνους του κτιρίου σε συναντήσεις που έγιναν στο ΚΕΒΕΙΣ.

· Για το ΚΕΦΟΚ αναφέρθηκε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση του αρχείου του Κεφαλαίου και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την μετάβαση των τμημάτων του Κεφαλαίου των ΔΟΥ σε αυτό. Χαρακτηριστική – αλλά μάλλον εκτός πραγματικότητας – η άποψη του Διοικητή ότι τα τμήματα Κεφαλαίου έχουν πλέον αρκετά λιγότερο φόρτο εργασίας, λόγω της ψηφιοποίησης και της εμπλοκής των Συμβολαιογράφων.

· Ο ίδιος Γενικός Διευθυντής επανέλαβε τη θέση της Διοίκησης ότι είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι τα δικά τους οχήματα, κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Πρόκειται προφανώς για πρόκληση, δεδομένου ότι η Διοίκηση όχι μόνο σπρώχνει τους συναδέλφους στο να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα (επωμιζόμενοι και το αντίστοιχο κόστος) αλλά τους μεταφέρει και την ευθύνη για πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν (η ΑΚΕ θα επαναφέρει – για πολλοστή φορά - την πρόταση της να καλέσει η ομοσπονδία τους συναδέλφους να απέχουν από κάθε χρήση ιδιωτικού μέσου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους).

· Ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι οι δεσμεύσεις τους για τη μίσθωση λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους υπαλλήλους από τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς στα κτίρια της ΑΑΔΕ ήταν κενές περιεχομένου, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο το οποίο – όπως είπαν - δεν το επιτρέπει.  Νομικό πλαίσιο το οποίο προφανώς δεν έχει αλλάξει απ’ την περίοδο που δεσμεύονταν για τη μίσθωση λεωφορείων.

· Αρμόδιος Γενικός Διευθυντής παραδέχτηκε ότι οι ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοι στο ΚΕΒΕΙΣ είναι περισσότερες απ’ τις ώρες που προβλέπονται για υπερωρίες και άρα δεν μπορούν να πληρωθούν. Δεν απάντησε βεβαίως για το πως είναι δυνατόν μια υπηρεσία – όπως η ΑΑΔΕ – στην ευθύνη της οποίας είναι και ο έλεγχος της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, να καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία, ενώ με προκλητικό τρόπο παρέπεμψε για το θέμα στην πολιτική ηγεσία.