Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Θεοχάρη και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλή στο ΚΕΒΕΙΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε στο ΚΕΒΕΙΣ η πληροφορία ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα (18.1.24) επίσκεψη του κ. Θεοχάρη και του κ. Πιτσιλή, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να έχουν (όπως ειπώθηκε) άμεση εικόνα για τα προβλήματα που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΒΕΙΣ μέχρι σήμερα. Επίσκεψη στην οποία φυσικά δεν είχαν κληθεί εκπρόσωποι του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων και της Ομοσπονδίας.
Από νωρίς το πρωί, λοιπόν, άρχισε να σφουγγαρίζεται συνεχώς το πεζοδρόμιο και η είσοδος του κτιρίου, δεσμεύτηκαν θέσεις στάθμευσης (είναι βλέπετε και δυσεύρετες), όλες οι θέσεις εργασίας του ισογείου στελεχώθηκαν, ενώ εμφανίστηκαν και νέες θέσεις εργασίας μόνο για την ώρα της επίσκεψης, ενώ οι συνάδελφοι (που κλήθηκαν να φοράνε και ‘’τα καλά’’ τους) ήταν από νωρίς στις θέσεις τους. Όλα στην εντέλεια… Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι ‘’έτυχε’’ τη μέρα της προγραμματισμένης επίσκεψης να μην υπάρχουν πολλά ραντεβού και μεγάλες ουρές φορολογουμένων, οι οιωνοί ήταν κάτι παραπάνω από θετικοί.

Η μόνη παραφωνία… κάτι περίεργοι συνδικαλιστές, οι οποίοι απρόσκλητοι εμφανίστηκαν πρωί πρωί στην είσοδο του κτιρίου και οι οποίοι, όχι μόνο πατούσαν πάνω στα χιλιοσφουγγαρισμένα πεζοδρόμια αλλά είχαν την απαίτηση να δουν και την πολιτική ηγεσία για να της μεταφέρουν τα προβλήματα από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΒΕΙΣ μέχρι σήμερα.

Μετά το αρχικό ‘’μούδιασμα’’ και μια διάχυτη αμηχανία, ενημερωθήκαμε ότι τελικά ο Υφυπουργός και ο Διοικητής δεν θα επισκεφτούν τελικά το ΚΕΒΕΙΣ και άρα… κακώς περιμέναμε. Παρ’ όλα αυτά και ενώ η ώρα περνούσε (η επίσκεψη καθυστέρησε κοντά 2,5 ώρες) κάθε τόσο ξεπρόβαλε και κάποιο ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος (Γενικοί Διευθυντές, Περιφερειάρχες κλπ. κλπ.) για μια τελευταία επιθεώρηση του χώρου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η επίσκεψη κάθε άλλο παρά ματαιώθηκε.

Πράγματι… Υφυπουργός και Διοικητής έφτασαν στο ΚΕΒΕΙΣ μετά τις 11:30 (η ενημέρωση που είχαμε έλεγε στις 9) και μετά από απαίτηση των εκεί συνδικαλιστών υπήρξε συνάντηση, παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και αρκετών συναδέλφων.

Από την πλευρά μας τέθηκαν τα παρακάτω…

1. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα ήταν ίσως πιο χρήσιμη αν γινόταν πριν τη μετακόμιση στο συγκεκριμένο κτίριο και πριν η Διοίκηση αρχίσει να επικαλείται τετελεσμένα.
2. Επισημάνθηκε ότι τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στην ηγεσία της ΑΑΔΕ έχουν σταλεί υπομνήματα για τα προβλήματα του κτιρίου, ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση χωρίς το αίτημα αυτό να ικανοποιηθεί.
3. Καλέσαμε τον Υφυπουργό να περπατήσουμε μαζί μέχρι τον κοντινότερο σταθμό του μετρό, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τις δυσκολίες πρόσβασης στο κτίριο.
4. Επισημάναμε την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων αιτημάτων, τα οποία βαίνουν αυξανόμενα και την αδυναμία αυτά να ικανοποιηθούν με το υπάρχον προσωπικό.
5. Επισημάναμε το γεγονός ότι εργαζόμενοι του ΚΕΒΕΙΣ καλούνται να ανατρέχουν στα αρχεία των εφοριών, προκειμένου να αναζητήσουν έγγραφα που σχετίζονται με τις υποθέσεις που χειρίζονται.
6. Επισημάναμε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και το γεγονός ότι ακόμα και αν οι υπάρχουσες οργανικές στελεχωθούν, αυτές υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για την ικανοποίηση των χιλιάδων αιτημάτων.
7. Θέσαμε το ζήτημα των υπερωριών που από εθελοντικές μετατρέπονται (εκ των πραγμάτων) σε υποχρεωτικές και οι οποίες αμείβονται χαμηλότερα απ’ το κόστος της εργατοώρας.
8. Τέθηκε το ζήτημα των εξόδων κίνησης και του κόστους που επωμίζονται οι συνάδελφοι για τις μετακινήσεις τους.

Ο Διοικητής και οι παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, μάλλον δυσανασχετώντας απ’ τη δημόσια αποτύπωση της πραγματικότητας του ΚΕΒΕΙΣ, προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν ή και να διαστρεβλώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Μίλησαν για σύγχρονο κτίριο, για ευχαριστημένους και χαρούμενους υπαλλήλους, για φορολογούμενους που εκθειάζουν τη λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ κλπ. κλπ.

Μας είπαν ακόμα ότι το ΚΕΒΕΙΣ είναι σχεδόν υπερκαλυμμένο σε προσωπικό, θέτοντας όμως ως κριτήριο τις οργανικές που οι ίδιοι δημιούργησαν και όχι τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας, προσβάλοντας τη νοημοσύνη μας.

Μίλησαν αόριστα για μελλοντικές παρεμβάσεις στην ψηφιοποίηση, που θα βελτιώσουν την κατάσταση, χωρίς φυσικά να μπορούν να τις προσδιορίσουν χρονικά.

Ο Διοικητής παραδέχτηκε ότι οι υπερωρίες υπαμείβονται, επικαλούμενος (προκειμένου να το δικαιολογήσει) τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση και έντονη αντίδραση απ’ την πλευρά μας προκάλεσαν τα όσα ιδιαίτερα απαξιωτικά ακούστηκαν απ’ την πλευρά της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για τις εφορίες. Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη δημιουργία (και τον τρόπο που έγινε) του ΚΕΒΕΙΣ στοχοποίησαν με απαράδεκτο τρόπο τις ΔΟY και τους εκεί εργαζόμενους, λες και δεν είναι οι ίδιοι που σήμερα είναι στο ΚΕΒΕΙΣ, λες και δεν έχει η ίδια Διοίκηση την ευθύνη – επι σειρά ετών – για τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ήταν μάλλον διακριτή η προσπάθεια του Υφυπουργού να πάρει αποστάσεις απ’ τη διαμορφωθείσα κατάσταση, επικαλούμενος αρκετές φορές την ‘’ανεξαρτησία’’ της ΑΑΔΕ (στην πράξη κρυπτόμενος πίσω από αυτή). Χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση και όσα παρουσιάστηκαν, υπεραμύνθηκε γενικά των ‘’μεταρρυθμίσεων’’, τόνισε ότι δική του ευθύνη και προτεραιότητα – ως πολιτική ηγεσία – είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ δεν δεσμεύτηκε σε ζητήματα που αφορούν τις προσλήψεις (χρονοτριβεί το ΑΣΕΠ ειπώθηκε), τα έξοδα κίνησης, τις υπερωρίες κλπ.

Η απλή αναγνώριση των προβλημάτων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν συνοδεύεται από ενέργειες και δεσμεύσεις για την επίλυση αυτών. Η απεργία της 24ης Ιανουαρίου και η μεγάλη συμμετοχή θα τους καταστήσει σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να πληρώνουν λάθη και επιλογές της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.