Δευτέρα
22 / 04 / 2024
7 Νέα Άρθρα

Συνάντηση για τα Κτίρια, χωρίς Ουσιαστικές Απαντήσεις σε σοβαρά Ερωτήματα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
  Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15.6.23 συνάντηση της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, αρμόδιο για τα ζήτημα των κτιρίων της ΑΑΔΕ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό των μεταστεγάσεων.
  Απ’ την ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή, προκύπτει ότι:

1. Το κτίριο που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει το ΚΕΒΕΙΣ, πρόκειται να είναι έτοιμο σε ένα μήνα. Ημερομηνία για τη σχεδιαζόμενη ημερομηνία μετακόμισης των υπηρεσιών δεν δόθηκε, μιας και όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής αυτό δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του.

2. Το κτίριο που σχεδιάζεται να στεγάσει το Κεφάλαιο, τη ΔΕΔ, την ΕΜΕΙΣ και την ΔΟΥ Κατ. Εξωτερικού, δεν έχει επιλεγεί ακόμα, αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα είναι έτοιμο σε διάστημα 6 μηνών, χωρίς επίσης να προσδιορίζει την ημερομηνία μετακόμισης των παραπάνω υπηρεσιών.

3. Για το Athens Heart, στο οποίο σχεδιάζεται να μετακινηθούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες, ο Γενικός Διευθυντής προσδιόρισε την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτιρίου για τα μέσα του 2024.

Όσον αφορά τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση και αφορούσαν τη διαδικασία επιλογής των κτιρίων, τους διαφορετικούς όρους στις Διακηρύξεις, το κόστος μίσθωσης αυτών, την προσβασιμότητα των εργαζομένων σε αυτά κλπ., οι απαντήσεις που δόθηκαν μάλλον δεν μας έκαναν σοφότερους…

1. Για τη μη αξιοποίηση Δημόσιων κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών, ο Γενικός Διευθυντής μετέφερε την ευθύνη για τη διερεύνηση τέτοιας δυνατότητας στην Κτηματική Υπηρεσία.

2. Για το κόστος μίσθωσης του Athens Heart, στο οποίο σχεδιάζεται να στεγαστούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες, επιβεβαιώθηκε ότι αυτό θα ανέλθει στο ύψος των 4,38 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος των κτιρίων που στεγάζουν σήμερα τις αντίστοιχες υπηρεσίες ανέρχεται σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά αυτή και το επιπλέον κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η ΑΑΔΕ, θα εξοικονομηθεί- όπως ειπώθηκε - απ’ το χαμηλότερο κόστος συντήρησης του κτιρίου και την υψηλή ενεργειακή κλάση αυτού !!!

3. Ο Γενικός Διευθυντής δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσει αν υπήρξαν άλλες προσφορές κατά τη διαδικασία αναζήτησης κτιρίων ή τα κτίρια που επιλέχθηκαν ήταν και τα μοναδικά που προσφέρθηκαν, γεγονός που προφανώς – εφόσον ισχύει – δημιουργεί ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα (για τα συμφέροντα του Δημοσίου) της όλης διαδικασίας.

4. Ο Γενικός Διευθυντής υπεραμύνθηκε των επιλογών των συγκεκριμένων κτιρίων αναφέροντας ότι αποτελούν πολύ σύγχρονα κτίρια με δυνατότητες πολλών παροχών για τους εργαζόμενους (γυμναστήρια, εστιατόρια, παιδικοί σταθμοί κλπ.).

5. Για το ζήτημα της πρόσβασης των εργαζομένων στα νέα κτίρια, ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια μίσθωσης λεωφορείων που θα συνδέουν τα κτίρια αυτά με σταθμούς ΜΜΜ σταθερής τροχιάς, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης αυτών των δρομολογίων, αφού θα απαιτηθεί έγκριση της κυβέρνησης και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

6. Για τις θέσεις στάθμευσης στο κτίριο του Athens Heart, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οποίου διατηρεί 500 θέσεις στο υπόγειο του κτιρίου για δική της εκμετάλλευση μέσω ενοικίασης, ο Γενικός επικαλέστηκε το νόμο που δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να μισθώνει θέσεις στάθμευσης, πέραν αυτών που απαιτούνται για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Πρόκειται όμως για ένα επιχείρημα το οποίο κάθε άλλο παρά απαντά στο ζήτημα. Ακόμα και αν ο νόμος απαγορεύει την ύπαρξη θέσεων στάθμευσης, θα πρέπει να απαντηθεί γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρεία παραχώρησε 92 θέσεις στην ΑΑΔΕ, ενώ οι ανάγκες για υπηρεσιακά αυτοκίνητα (όπως η Διακήρυξη περιέγραφε) ανέρχονταν σε 15 θέσεις; Και αν τελικά αυτή η ‘’απαγόρευση΄΄ του νόμου ξεπερνιέται μέσω της ‘’παραχώρησης’’ και όχι της ενοικίασης των θέσεων, γιατί η ΑΑΔΕ δεν απαίτησε την παραχώρηση του συνόλου των θέσεων, όταν μιλάμε για ένα τόσο υψηλό μίσθωμα, για ένα κτίριο στο οποίο θα μετακινηθούν 1.500 εργαζόμενοι και σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα στάθμευσης;

7. Για το γεγονός ότι η απόσταση από σταθμούς σταθερής τροχιάς ΜΜΜ υπολογίζεται σε άλλες Διακηρύξεις σε ‘’ακτίνα’’ και σε άλλες σε ΄΄απόσταση’’ ο Γενικός Διευθυντής επιχείρησε αρχικά να το εμφανίσει ως το ίδιο (!!!) χωρίς να μπορεί να απαντήσει γιατί χρησιμοποιείται κατά περίπτωση διαφορετικός όρος. Στη συνέχεια και μετά την επιχειρηματολογία που διατυπώθηκε, ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι απαιτείται διερεύνηση του θέματος (!!!), χωρίς όμως να απαντά στο πως αυτό επηρεάζει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τα κτίρια που επιλέχθηκαν;

8. Επίσης, δεν υπήρξε κάποια πειστική απάντηση για τον αλα καρτ προσδιορισμό των περιοχών αναζήτησης των προς ενοικίαση κτιρίων. Γεγονός που πιθανόν να επηρεάζει τόσο τη δυνατότητα προσφοράς κτιρίων, όσο και τη δυνατότητα αναζήτησης Δημόσιων κτιρίων.

9. Τέθηκε το ζήτημα του αποκλεισμού των εργαζομένων και των θεσμικών τους οργάνων (και την εκ των υστέρων ενημέρωσή τους) από διαδικασίες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων. Θέμα για το οποίο ο Γενικός Διευθυντής δήλωσε αναρμόδιος και το παρέπεμψε στην ηγεσία της ΑΑΔΕ.
 
  Τέλος, και σε απάντηση στην επιχειρηματολογία του Γενικού περί σύγχρονων κτιρίων στα οποία μεταστεγάζονται πλέον οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, επισημάνθηκαν σοβαρότατα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας σε αυτά (ΕΛΚΕ Πειραιά, ΦΑΕ Αθηνών κλπ.), το πλαίσιο εκπαίδευσης (ειδικά της πυρόσβεσης) αλλά και τη δυνατότητα άμεσης και με ασφάλεια εκκένωσης των κτιρίων σε περίπτωση ανάγκης, όπως επίσης και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας σε παλαιότερα κτίρια στα οποία οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι καθημερινοί. Ο Γενικός Διευθυντής δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση αυτών των επισημάνσεων, αλλά και για την καλύτερη συνεργασία με τα συνδικαλιστικά όργανα για ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ υπήρξε απ’ την πλευρά του αναφορά και στις ευθύνες των κατά περίπτωση Διευθυντών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο και τις υποχρεώσεις τους.

  Τα παραπάνω ζητήματα, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων, που αφορούν τη μεταστέγαση των υπηρεσιών μας, την επιλογή κατάλληλων κτιρίων, το ΚΕΒΕΙΣ κλπ., για τα οποία ο Γενικός δήλωσε αναρμόδιος, θα τεθούν και στην επικείμενη συνάντηση με την Ηγεσία της ΑΑΔΕ. Μια συνάντηση – το πέρας της οποίας – θα πρέπει να σημάνει και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών των Συνδικαλιστικών μας Οργάνων, στο βαθμό που δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Δεν αρκεί για παράδειγμα να εκφράζεται, σε επίπεδο συναντήσεων, η διαφωνία τους για τη μεταστέγαση στο ΚΕΒΕΙΣ, αλλά να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο προκειμένου να πιεστεί η Διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση. 

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)