Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Συνάντηση (29.6.23) της ΠΟΕ ΔΟY με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29.6.23, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και συνεχείς μεταθέσεις, η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ. Μια συνάντηση μάλλον αντιπαραγωγική, λόγω και της πληθώρας των θεμάτων που τέθηκαν (ως αποτέλεσμα βέβαια των όλο και πιο σπάνιων συναντήσεων με τη Διοίκηση), αλλά και αποκαλυπτική για τις προθέσεις της Διοίκησης αναφορικά με το μέλλον των υπηρεσιών μας και τη θέση των εργαζομένων σε αυτές. Μια ακόμα όμως συνάντηση που επιβεβαίωσε την αδυναμία (ή καλύτερα απροθυμία)  της Ομοσπονδίας να παρέμβει ουσιαστικά και να επηρεάσει τις εξελίξεις, συνεχίζοντας επί της ουσίας το ρόλο του παρατηρητή και του καταγραφέα (στην καλύτερη περίπτωση) των εξελίξεων. Εξελίξεις που αφορούν τόσο τα εργασιακά μας ζητήματα όσο και τη δομή των υπηρεσιών μας.
1.    Έρχεται το ΚΕΣΥΦ και οι… ‘’τίτλοι τέλους’’ για τις ΔΟΥ 
Σε ερώτηση της ΑΚΕ για το αν προωθείται η κεντρικοποίηση και των Τμημάτων Συμμόρφωσης των ΔΟY της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εφοριών (μετά και την κατάργηση των τμημάτων Ελέγχου, Δικαστικού, Κεφαλαίου, Εσόδων κλπ) η απάντηση του Διοικητή ήταν ότι…‘’δεν είναι της παρούσης’’, μη διαψεύδοντας και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας αυτό που έφερε στην επιφάνεια η ΑΚΕ. Εξέλιξη που προδιαγράφει πλέον με σαφήνεια το μέλλον των υπηρεσιών, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά σύντομα και στην Περιφέρεια. 
2.    Λειτουργία ΚΕΒΕΙΣ
Για το ΚΕΒΕΙΣ ο Διοικητής ανέφερε ότι η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας είναι η 4.9.23, όπως αυτή αποτυπώνεται και σε σχετική απόφαση. Ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν – όπως τον διαβεβαίωσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες – ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του κτιρίου και αρνήθηκε επί της ουσίας οποιαδήποτε προοπτική μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης με στόχο την αναζήτηση καλύτερου κτιρίου. Η Ομοσπονδία, πέραν της διατύπωσης της διαφωνίας της για τη συγκεκριμένη επιλογή και το αίτημα μετάθεσης της έναρξης λειτουργίας αυτού, δεν εξήγγειλε πρωτοβουλίες και άμεσες δράσεις (όπως είχε ζητήσει η ΑΚΕ) προκειμένου να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στη Διοίκηση.
3.    Σε κτίριο πλησίον του Σταθμού Λαρίσης το ΚΕΦΟΚ
Με παρέμβαση της ΑΚΕ ζητήθηκε ενημέρωση για το κτίριο που σχεδιάζεται να στεγαστεί το ΚΕΦΟΚ (Κεφάλαιο, ΔΕΔ, ΕΜΕΙΣ, Κατ. Εξωτερικού) και τις φήμες ότι αυτό βρίσκεται πλησίον του Σταθμού Λαρίσης. Της αρχικής προσπάθειας διάψευσης αυτών των φημών (μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία) ακολούθησε ουσιαστικά η επιβεβαίωση αυτών. 
4.    Για τα Γεγονότα της Γλυφάδας
Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των πρόσφατων απειλών που δέχτηκαν συνάδελφοι της ΔΟY Γλυφάδας και του τρόπου που αντιμετώπισε το ζήτημα – μέσω της Περιφέρειας – η Διοίκηση της ΑΑΔΕ. Ο Διοικητής αποδέχτηκε ουσιαστικά αστοχίες και μίλησε για λάθος χειρισμούς, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται η Διοίκηση να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα και να προστατέψει τους εργαζόμενους. 
5.    Για την Προσωπική Διαφορά των Νεοεισερχόμενων στην ΑΑΔΕ
Τέθηκε στη συνάντηση το ζήτημα της εξαίρεσης απ’ το καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς των νεοεισερχόμενων στην ΑΑΔΕ, σε αντίθεση με αυτούς των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ. Ο Διοικητής απάντησε ότι έχει συζητηθεί το θέμα με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και ότι προτίθεται, εφόσον ξανατεθεί να το στηρίξει, χωρίς όμως να προκύπτει από κάπου ότι θα αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή ότι αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας της ΑΑΔΕ.
6.    Το Μπόνους στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Τέθηκε στη συνάντηση το ζήτημα του Μπόνους, του τρόπου καταβολής αυτού και του αποκλεισμού της πλειοψηφίας των Εφοριών, αλλά και της τεράστιας απόκλισης (ως προς το καταβαλλόμενο ποσό) με το μπόνους που δόθηκε σε υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Απ την πλευρά της Διοίκησης ειπώθηκε ότι θα υπάρξει επανασχεδιασμός του τρόπου ορισμού και των χαρακτηριστικών της στοχοθεσίας και ότι το ζήτημα της απόκλισης με το μπόνους του ΥΠΟΙΚ θα συζητηθεί με τη νέα πολιτική ηγεσία.
7.    Τμήμα Κεφαλαίου
Τέθηκε απ’ την ΑΚΕ προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες το ζήτημα των τμημάτων Κεφαλαίου και της απαίτησης της Διοίκησης να υπάρξει (εκτός όλων των άλλων) πλήρης καταγραφή των θανόντων απ’ το έτος 2009 και εντός συγκεκριμένου και ασφυκτικού χρονικού πλαισίου, διαδικασία που απαιτεί την απεύθυνση στο αρχείο της κάθε ΔΟY, κάτι που – ειδικά για τις προερχόμενες από συγχώνευση – είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Θέμα για το οποίο οι παρόντες υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση, αλλά δεσμεύτηκαν να το εξετάσουν με θετική – όπως είπαν - διάθεση.
8.    Μετατάξεις
Για το ζήτημα των μετατάξεων σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, στερώντας απ’ τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ένα αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά και επιφέροντας σε αυτούς δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις (επί μακρά μάλιστα περίοδο) δεν υπήρξε κάτι νεότερο και κάποια συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων.
9.    Διαδικασίες επιλογής κτιρίων για τη Στέγαση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Η ΑΚΕ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα των μεταστεγάσεων των υπηρεσιών και των διαδικασιών που ακολουθούνται, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή (κατά την πρόσφατη συνάντησή με την Ομοσπονδία) να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Ερωτήσεις που αφορούσαν το αν και πόσες προσφορές υπήρχαν για τα προς ζήτηση κτίρια, για τις μη ενιαίες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για το γεγονός ότι οι ακολουθούμενες διαδικασίες περιόρισαν τη δυνατότητα στέγασης σε δημόσια κτίρια κλπ κλπ. Απαντήσεις τις οποίες δυστυχώς και παρά τη δέσμευσή της η ηγεσία της ΑΑΔΕ δεν έδωσε. Στάση η οποία δυστυχώς ενισχύει τη θολή εικόνα και τα ερωτήματα γύρω απ’ τις ακολουθούμενες διαδικασίες. 
10. Νέες προσλήψεις προσωπικού
Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης για άμεση πρόσληψη προσωπικού για τις υπηρεσίες μας και ζητήθηκε να αξιοποιηθεί η λίστα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη σχετική νομοθετική παρέμβαση. Για το συγκεκριμένο θέμα οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν μάλλον αρνητικοί, επικαλούμενοι τις ακολουθούμενες απ’ το ΑΣΕΠ διαδικασίες και το περιεχόμενο της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για το συγκεκριμένο διαγωνισμό.
11. Υποθέσεις του Δικαστικού που θα παραμείνουν στο Συμμόρφωσης
Η ΑΚΕ έθεσε το ζήτημα των υποθέσεων του Δικαστικού Τμήματος που θα παραμείνουν – μετά τη λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ – στο τμήμα Συμμόρφωσης, ζητώντας διευκρινήσεις για το ποιοι υπάλληλοι θα χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις και σε τι ΠΘΕ θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Οι παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα – το οποίο αναγνώρισαν ως υπαρκτό – και δεσμεύτηκαν να δώσουν άμεσα διευκρινήσεις επί αυτού. Αντίστοιχες διευκρινήσεις αναμένεται να δοθούν και για τον τρόπο λειτουργίας των ταμείων, μετά τη λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ. 
12. ΠΘΕ Ταμείων – Διαχειριστών
Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της υποβάθμισης και του εγκλωβισμού συναδέλφων που έχουν τοποθετηθεί στη Διαχείριση και σε χαμηλά ΠΘΕ. Στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος παρίστανται και εκπρόσωποι του πανελλαδικού συντονιστικού που έχουν συγκροτήσει οι συνάδελφοι Ταμίες, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις τους και εξέφρασαν τις αγωνίες τους. Απ’ την πλευρά της η Διοίκηση, αφού συστηματικά επιχειρούσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να διαχωρίσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε αυτούς που είναι μόνο ταμίες και σε αυτούς που τους έχει ανατεθεί και επιπλέον έργο (π.χ. ΤΠ & Δ), δεσμεύτηκε αόριστα να εξετάσει το ζήτημα. 
13. Κανονιστικές Μεταθέσεων και Στελέχωσης Θέσεων Ειδικής Βαρύτητας
Στη συζήτηση για τις προωθούμενες κανονιστικές που ρυθμίζουν θέματα μεταθέσεων και στελέχωσης των Θέσεων Ειδικής Βαρύτητας τέθηκαν οι προτάσεις που η Ομοσπονδία κατέθεσε προς την κατεύθυνση βελτίωσης του περιεχομένου των κανονιστικών.  Απ’ την πλευρά της η Διοίκηση έδειξε διάθεση να συζητήσει (πολύ δε περισσότερο να αποδεχτεί) ελάχιστες εξ αυτών και με βασικό κριτήριο ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα θίγουν στο ελάχιστο το βασικό πυρήνα και τους στόχους που έρχονται να υλοποιήσουν οι συγκεκριμένες κανονιστικές.
14. Υποβάθμιση συναδέλφων σε ΠΘΕ
Τέθηκε στους υπηρεσιακούς παράγοντες το ζήτημα της υποβάθμισης σε ΠΘΕ συναδέλφων που τοποθετήθηκαν σε ανώτερο Περίγραμμα σε περίοδο που εκκρεμούσε η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης κανονιστικής. Συνάδελφοι οι οποίοι με ευθύνη της Διοίκησης ανέλαβαν και εκπλήρωσαν συγκεκριμένα καθήκοντα και αντίστοιχες υποχρεώσεις και σήμερα καλούνται – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – να επιστρέψουν στο προγενέστερο ΠΘΕ.  Διαδικασία η οποία γεννά επιπλέον ερωτήματα όταν η ηγεσία της ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει (μάλλον το αντίθετο) ότι την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν περιπτώσεις που ακολουθούν την αντίστροφή πορεία και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η σχετική κανονιστική.  Και επί αυτού του θέματος υπήρξε η δέσμευση των υπηρεσιακών παραγόντων ότι θα υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις.
15. Μη πραγματικός χρόνος υπηρεσίας ο χρόνος της Άδειας Ανατροφής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε η ενημέρωση ότι ο χρόνος λήψης άδειας ανατροφής δεν θεωρείται για την ΑΑΔΕ χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Για την απάντηση αυτή επικαλέστηκαν γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. μετά από σχετικό αίτημα της ΑΑΔΕ. Εξέλιξη η οποία μάλλον εκθέτει όσους αποδέχτηκαν την εμπλοκή του ΝΣΚ σε ένα εύλογο αίτημα. Στη συνάντηση ζητήθηκε να κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία το ερώτημα προς το ΝΣΚ (έχει προφανώς σημασία το πως διατυπώθηκε) αλλά και η ακριβής απάντηση του. Η ΑΚΕ επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση του νομοθέτη να προστατεύσει τη μητρότητα, ενώ εξέφρασε την απορία (η οποία δε απαντήθηκε) στο πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ζήτημα όταν κάποιος γονέας λαμβάνει τμηματικά τη συγκεκριμένη άδεια (όπως ο νόμος προβλέπει) έχοντας μειωμένο ωράριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να μην ισχύει το ίδιο όταν επιλέγει (επίσης ο νόμος το προβλέπει) να κάνει συνολική χρήση του 9μήνου, βάσει των οικογενειακών του αναγκών.
16. Συμβάσεις ΙΔΟΧ
Τέθηκε απ’ την Ομοσπονδία το ζήτημα των Συμβασιούχων με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών, οι οποίοι προσελήφθησαν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με πρόβλεψη του νόμου για το Μισθολόγιο και στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης έργου. Συνάδελφοι οι οποίοι καλύπτουν βασικές ανάγκες των υπηρεσιών μας και οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια του προβλεπόμενου έργου. Συνάδελφοι οι οποίοι με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μπορούν να καλύψουν μέρος των τεράστιων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Η διοίκηση απ’ την πλευρά της συνέδεσε το μέλλον αυτών των συναδέλφων με το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος και την παράτασή του.

1.7.2023

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΗΣ ΑΚΕ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.