Δευτέρα
22 / 04 / 2024
7 Νέα Άρθρα

Ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Συνεδρίασε, την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρωτοβουλία της Α.Κ.Ε., το προεδρείο του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων. Τη συνεδρίαση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων,  τα παρακάτω θέματα :

·        Το κτίριο μεταστέγασης του ΚΕΒΕΙΣ 
·        Το πρόσφατο επεισόδιο στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας 
·        Η συνάντηση του Συλλόγου με την διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε.
·        Πολιτιστικές Δράσεις
Συνοψίζοντας, όσον αφορά την μετεγκατάσταση των συναδέλφων στο ΚΕΒΕΙΣ, η θέση που καταθέσαμε ως  Α.Κ.Ε. είναι πως ο Σύλλογος καθυστέρησε να πάρει όλες εκείνες την πρωτοβουλίες που όφειλε. Θα έπρεπε, το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, το προεδρείο να ήταν παρόν στις Δ.Ο.Υ., να καταθέτει, αλλά και να ακούει προτάσεις τόσο για τον τρόπο αντίδρασης στις σκοπούμενες κτιριακές επιλογές της Διοίκησης, όσο και για πιθανές προτεινόμενες λύσεις από τη μεριά μας. Ενδεικτικά, ο Σύλλογος θα μπορούσε να έχει οργανώσει μια προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας, με μετακίνηση των συναδέλφων με πούλμαν, διασφαλίζοντας έτσι την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων από τις απομακρυσμένες Δ.Ο.Υ., που είναι και οι περισσότερο πληττόμενες. 

 Από την συνάντηση του Συλλόγου με τον Γενικό, φάνηκε ξεκάθαρα η βούληση της Διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της σχετικά με τη συγχώνευση και τη συστέγαση των υπηρεσιών. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι επί του θέματος διαθέτουμε πλούσιο οπλοστάσιο επιχειρημάτων και οι παρατάξεις έγραψαν πύρινες ανακοινώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε (σκεπτόμενοι καλόπιστα) όχι για εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης και ουσιαστική διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση ή απλώς κάποιοι αγοράζουν … χρόνο υπέρ της τελευταίας. Το μελλοντικό κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ είναι σχεδόν έτοιμο και είναι προφανές ότι δεν μπορούμε, στηριζόμενοι σε φημολογίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα είναι εφικτή η λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ τον Αύγουστο, να παραμένουμε αδρανείς. Πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ... χθες! 

 Όσον αφορά τα γεγονότα στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, ο Σύλλογος θα έπρεπε, επίσης, να είχε μια πιο δυναμική και διακριτή παρουσία υπεράσπισης των μελών του. Προτείναμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, ανάληψη πρωτοβουλιών ανάδειξης του θέματος και ταυτόχρονα την κατάθεση εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας (δηλώνοντας μάλιστα έτοιμοι ως παράταξη να καταθέσουμε συγκεκριμένο σχέδιο) που θα έθετε τη Διοίκηση προ των ευθυνών της ως προς την υποχρέωσή της να παρέχει ένα ειρηνικό, ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. 

 Η πρόταση της Α.Κ.Ε. στο Δ.Σ. στις 10.04.23 για συνάντηση με την Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. (που ακόμα εκκρεμεί)  δεν ήταν προσχηματική, ούτε φυσικά για λόγους δημοσίων σχέσεων. Όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιώντας περιοδείες στις Δ.Ο.Υ. και δίνοντας το λόγο στους συναδέλφους, γινόμαστε δέκτες προβλημάτων, απόψεων και προτάσεων. Μελετώντας, παράλληλα, την εργατική νομοθεσία, συμβουλευόμενοι και Εργατολόγους, καταλήγουμε εύλογα στο συμπέρασμα ότι η εργασιακή πραγματικότητα των υπηρεσιών μας βρίσκεται σε αρκετές περιπτώσεις σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με την ισχύουσα νομοθεσία. Ενδεικτικά:

Αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες (και μέσω VPN), παράλληλα με επιμορφωτικά σεμινάρια διεξαγόμενα εκτός ωραρίου.
• Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στα κτίρια της Α.Α.Δ.Ε. (Α’ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, Φ.Α.Ε. Αθηνών κ.α.)
Υπερχρεώσεις αιτημάτων στους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. και υποθέσεων στους ελεγκτές. 
• Μη εφαρμογή του νόμου για τον ιατρό εργασίας ως προς την ασφάλεια και την υγεία (ψυχική και σωματική) των εργαζομένων – αναγκαία η σύσταση Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.
• Σχέδιο έκτακτης ανάγκης  κλπ κλπ

Για όλα τα παραπάνω (και για πολλά ακόμη) η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. καταστρατηγεί την κείμενη εργατική νομοθεσία. Έχουμε την υποχρέωση, όπως ορίζει και το καταστατικό του Συλλόγου μας, να υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας, όταν η εργοδοσία αυθαιρετεί ή ακόμα και παρανομεί.
Σχετικά με τη εργασιακή αυθαιρεσία, καταθέσαμε την άποψη ότι είναι αδιανόητο να μην ορίζουμε εργατολόγο ως νομικό σύμβουλό μας, πρακτική που εφαρμόζουν όλοι οι οργανωμένοι Σύλλογοι και τα Σωματεία, κάτι που προφανώς θα συνέβαλλε στην καλύτερη προετοιμασία και την αποτελεσματικότητα των κινηματικών και άλλων δράσεων που επιβάλλεται να λαμβάνει ο Σύλλογος. Για την αποτελεσματικότερη δράση μας, είναι αναγκαία τόσο η δυνατότητα άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο προς ενημέρωσή μας για κάθε ζήτημα, όσο και η εκπροσώπηση μας δι’ αυτού στις υποθέσεις του Συλλόγου μας, με την από κοινού παράσταση σε όλες τις υπηρεσίες, όπως ενδεικτικά η Επιθεώρηση Εργασίας, προασπιζόμενοι ΚΑΙ νομικά και με υπεύθυνο τρόπο τα συμφέροντα των μελών μας. 

Ως Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών στηρίζουμε και πρωτοστατούμε στην ανάληψη παράλληλων δράσεων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, αιμοδοσίας, αθλοπαιδιών, εκδρομών κλπ.  απ’ την πλευρά του Συλλόγου μας.  Πρωτοβουλίες που εντάσσονται στις υποχρεώσεις του Συλλόγου και συνήθως αγκαλιάζονται και απ’ τους συναδέλφους. Πρωτοβουλίες όμως οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τη βασική υποχρέωση ενός Σωματείου και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πλήττονται και αμφισβητούνται καθημερινά βασικά μας δικαιώματα και επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας και το βιοτικό μας επίπεδο. Την υποχρέωση να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα τους και να παλέψει για τη διεύρυνση αυτών.
Όλα τα ανωτέρω θέματα παραπέμφθηκαν προς συζήτηση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στις 11.07.23.  

 
Οι εκπρόσωποι της ΑΚΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου

Ρόδης Γιώργος

Δραγούμης Γιώργος

Μπίκας Παναγιώτης