Σχόλιο της ΑΚΕ, με αφορμή την Ανακοίνωση της ΔΗΣΣΥΕ (4.4.23)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Ως ΑΚΕ έχουμε συνειδητά επιλέξει να μην απαντάμε σε ανακοινώσεις άλλων παρατάξεων, παρότι πολύ συχνά γινόμαστε δέκτες επιθέσεων, προσπαθειών διαστρέβλωσης των θέσεων μας κλπ. Έχουμε άλλωστε απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας οι οποίοι μπορούν να κρίνουν τα λεγόμενα και κυρίως τη ΣΤΑΣΗ όλων μας. Οφείλουμε όμως – όταν υπάρχει απόλυτη παραποίηση γεγονότων – να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια…
 
Σχετικά με την απόφαση για συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή απ’ την ‘’Αξιολόγηση Βορίδη’’.
 ·        Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) δεν στήριξε στο Γενικό Συμβούλιο την Αποχή απ’ την αξιολόγηση Βορίδη (ευθυγραμμιζόμενη με τη ΔΑΚΕ), παρά το γεγονός ότι στην προηγηθείσα Εκτελεστική Επιτροπή (2 ημέρες νωρίτερα) είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ !!!
 ·         Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) του κλάδου μας, δεν στήριξε την απόφαση για Αποχή απ’ την αξιολόγηση Βορίδη, παρά την προτροπή – κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και παρά το γεγονός ότι η απόφαση στην ΑΔΕΔΥ πάρθηκε μετά και από πρόταση της… εκεί ΠΑΣΚΕ !!!
Αντί λοιπόν η ΠΑΣΚΕ να απολογηθεί για τη στάση της στρέφεται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά όσων στήριξαν την Απεργία – Αποχή, επικαλούμενη (…υποκριτικά) τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε η απόφαση για προκήρυξη Απεργίας – Αποχής να κοινοποιηθεί και στον ΟΜΕΔ. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία να δικαιολογήσεις τη συμπόρευση με το νόμο Βορίδη, αλλά είναι προβληματικό κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη να αγνοούν (… παίρνουμε την καλύτερη εκδοχή) βασικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων, αποφάσεις της Ομοσπονδίας που εκπροσωπούν, αλλά και θέσεις των νομικών συμβούλων των σωματείων μας επι του θέματος. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…
 
·        Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ)  του κλάδου μας αποκρύπτει ότι η ΜΗ προσφυγή στον ΟΜΕΔ  ήταν ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ (με τη σύμφωνη γνώμη της… εκεί ΠΑΣΚΕ).
·        Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) του κλάδου μας αποκρύπτει (δεν πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζει) ότι τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει πλέον ο ΟΜΕΔ, μετά την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη, διαφέρουν από αυτά που προέβλεπε ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82.
·        Η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) του κλάδου μας ξεχνάει (προφανώς έχει επιλεκτική μνήμη) ότι και η ΠΟΕ ΔΟY στο παρελθόν έχει κηρύξει απεργία στην οποία δεν τήρησε το σύνολο των τυπικών προβλέψεων, προκειμένου - σε ενδεχόμενη προσφυγή της κυβέρνησης - η απεργία να κηρυχθεί ‘’παράνομη για τυπικούς λόγους’’ και όχι ‘’καταχρηστική’’, γεγονός που δεν θα επέτρεπε την επαναπροκήρυξη αυτής.
·        Εν κατακλείδι… η ΑΚΕ (όπως και η ΔΑΣ & ΑΣΚΙ) στήριξαν στο Γενικό Συμβούλιο την κατεύθυνση που έδωσε η ΑΔΕΔΥ (με την ψήφο – πρόταση και της εκεί ΠΑΣΚΕ). Κατεύθυνση την οποία ακολούθησαν (μη προσφεύγοντας και στον ΟΜΕΔ) σχεδόν το σύνολο των Ομοσπονδιών του Δημοσίου.   
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και των γεγονότων. Όσον αφορά τους ιδιαίτερα επιθετικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τους προσπερνάμε. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία των συναδέλφων της ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) να δικαιολογήσουν την ΑΠΟΛΥΤΗ ταύτισή τους με την κυβερνητική ΔΑΚΕ. Η αλήθεια όμως είναι ότι μάλλον θα ήταν πιο σωστό να στραφούν κατά των συντρόφων τους (της ΠΑΣΚΕ) στην ΑΔΕΔΥ και τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που διαφωνούν με την αξιολόγηση του Βορίδη.

 Όσον αφορά επίσης την προσπάθειά τους (και όχι μόνο της ΠΑΣΚΕ) να χρεώσουν κομματική ταμπέλα στην ΑΚΕ (… κάθε φορά μάλιστα διαφορετική), επίσης τους καταλαβαίνουμε. Είναι προφανώς δύσκολο να κατανοήσουν πώς μπορούν πολιτικοποιημένοι άνθρωποι να συγκροτούν μια Συνδικαλιστική Κίνηση, στη βάση κοινών θέσεων, προβληματισμών, απόψεων και αγωνιών, χωρίς ταυτόχρονα να είναι συνδικαλιστικός ιμάντας κάποιου κόμματος. Είναι λογικό να τους υπερβαίνει και δεν τους αδικούμε…

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)