Τετάρτη
29 / 05 / 2024
4 Νέα Άρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις για τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Και επίσημα… εμπλοκή Ιδιωτών.

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Αγαπητές/οί Συναδέλφισσες/οι…

Οι εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, με την άμεση εμπλοκή των Ιδιωτών στο έργο τους, είναι ραγδαίες. Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) είχε άλλωστε προϊδεάσει για τα σχέδια της κυβέρνησης, τόσο μετά τις γνωστές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, όσο και μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Κόλλια. Τα σχέδια αυτά πλέον, ακόμα και για τους κακόπιστους ή όσες και όσους έχουν λόγους να τα υποβαθμίσουν, φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά. 
Σε πρόσφατη (9.11.23) διαδικτυακή συνάντηση της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας με συναδέλφισσες και συναδέλφους των Κτηματικών Υπηρεσιών ξετυλίχθηκε του κουβάρι των άμεσων σχεδίων της κυβέρνησης για τη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών. Δεδομένης της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αφού η κ. Κόλλια απαξίωσε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού (συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από παριστάμενο ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος), επικαλούμενη συχνά τη μακρά θητεία της στο ΤΑΙΠΕΔ, ξετύλιξε τα σχέδια της κυβέρνησης για τις υπηρεσίες μας.

Με βάση λοιπόν την ενημέρωση αυτή…
 
Ø  Με απόφαση του κ. Χατζηδάκη (μετά από εισήγηση της κ. Κόλλια) και την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής, Ιδιωτικές Εταιρείες πρόκειται να εμπλακούν ουσιαστικά στο σύνολο των αντικειμένων των Κτηματικών Υπηρεσιών.
 
Ø  Η επιλογή του Ιδιώτη θα γίνει μέσω ενός τμήματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντικείμενο του οποίου είναι η επιλογή εταιρειών για την ανάθεση σε αυτές έργων στο πλαίσιο των Ιδιωτικοποιήσεων που διενεργούνται απ’ το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Εμπνευστής και στέλεχος του τμήματος αυτού έχει διατελέσει (όπως η ίδια ανέφερε) η κ. Κόλλια, πριν κληθεί απ’ τον κ. Χατζηδάκη να αναλάβει Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας !!!
 
Ø  Τα έργα που προγραμματίζεται να ανατεθούν άμεσα σε Ιδιωτική Εταιρεία είναι δύο, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. 
 
·         Το πρώτο έργο (προϋπολογισμού 2,2 εκατ.) αφορά την ανάθεση της σύνταξης τεχνικών διαγραμμάτων και εκθέσεων στο πλαίσιο των αγωγών του κτηματολογίου (Γεωμετρικές Μεταβολές).
 
·         Το δεύτερο έργο (προϋπολογισμού 3,8 εκατ.) αφορά την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της ‘’υποβοήθησης’’ με Νομικούς και Τεχνικούς Συμβούλους του έργου των Κτηματικών για το σύνολο των αντικειμένων τους. 
 
Είναι προφανές ότι οι παραπάνω επιλογέςέρχονται σε συνέχεια πολιτικών και επιλογών που οδήγησαν στη δραματική υποστελέχωση των Κτηματικών και αποδεικνύουν ότι στόχος των κυβερνώντων είναι να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες μας και τον έλεγχο της Δημόσιας Περιουσίας σε Ιδιώτες. Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για τις Κτηματικές (με το καλημέρα της παρουσίας του στο ΥΠΟΙΚ) όπως φυσικά και η επιλογή για τη θέση της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, ενός στελέχους με εμπειρία στην ιδιωτικοποίηση αντικειμένων και μακρά προϋπηρεσία στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατη άλλωστε είναι η εμπειρία των πολιτικών που εφάρμοσε ο κ. Χατζηδάκης στον ΕΦΚΑ και την άμεση εμπλοκή Ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων.  
 
Για την κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις Μηχανικών, Νομικών και λοιπόν ειδικοτήτων στις Κτηματικές Υπηρεσίες, περισσεύουν όμως εκατομμύρια για τις ιδιωτικές εταιρείες. Για την κ. Κόλλια, αλλά δυστυχώς και για το παριστάμενο υπηρεσιακό στέλεχος, οι διαδικασίες για πρόσληψη προσωπικού κρίνονται ‘’χρονοβόρες’’. Αντιθέτως… για την επιλογή ιδιωτών (πέραν της άνεσης χρημάτων) φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, που επισπεύδει τις διαδικασίες.
 
Αγαπητές/οι Συναδέλφισσες/οι…
 
Η ΑΚΕ με συνέπεια τα τελευταία χρόνια και σε κάθε συνεδρίαση των συνδικαλιστικών μας οργάνων περιγράφει την κατάσταση των Κτηματικών Υπηρεσιών, επισημαίνει τους κινδύνους (που δυστυχώς επιβεβαιώνονται) και κάνει προτάσεις για τον τρόπο αντίδρασης της Ομοσπονδίας. Προτάσεις, πολλές εκ των οποίων υιοθετούνται (ενίοτε και ομόφωνα) αλλά δυστυχώς μένουν ως… αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων παραπέμπεται πάντα στο μέλλον με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.
 
Οι εξελίξεις όμως, όσον αφορά τις Κτηματικές Υπηρεσίες και η ωμότητα με την οποία εκφράζονται πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης, ΔΕΝ επιτρέπουν στην Ομοσπονδία (εάν θέλει να κρατά έστω τα προσχήματα) την καλλιέργεια εφησυχασμού και τη διαρκή μετάθεση ενεργειών για το… μέλλον. 
 
Καλούμε δημόσια την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε Άμεση Σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου για τη λήψη ΑΛΛΑ και υλοποίηση αποφάσεων για την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Υπηρεσιών μας. Η υλοποίηση των σχεδίων του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης συνολικά δεν θίγει μόνο τις Κτηματικές Υπηρεσίες, αλλά ανοίγει διάπλατα πλέον τις πόρτες για την εμπλοκή Ιδιωτών σε όλο και περισσότερα αντικείμενα των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ .
 
Η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας 
ΔΕΝ μπορεί να ανατίθεται στους Ιδιώτες
 
Απαιτούμε
 
Την ενίσχυση των Κτηματικών Υπηρεσιών 
με Μόνιμο Προσωπικό και Υλικοτεχνική Υποδομή
 
Αθήνα, 12.11.2023
 
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών    


Για να εκτυπώσετε την ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.