Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕ ΔΟY 13.10.23 (συνέχεια ενημέρωσης)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13.10.23, η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών έθεσε, μεταξύ άλλων, τα θέματα της υποστελέχωσης και των χαμηλών αποδοχών με προτάσεις για μισθολογικές – οικονομικές διεκδικήσεις.
 
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Τονίστηκε από την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η διαφορά ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο είναι ότι στην ΑΑΔΕ υπάρχει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός. Έχουν δοθεί κάποια νούμερα. Θα αποχωρήσουν π.χ. 1000 συνάδελφοι/ισσες και θα έρθουν π.χ. 100. Λίγοι; Σαφέστατα λίγοι! Επαρκούν; Δεν επαρκούν! Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα πλάνο για το μέλλον. Για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως το ΣΔΟΕ, οι Κτηματικές, η Δ/νση Φορολογικής Πολιτικής κ.α. δεν γνωρίζουμε τίποτα! Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το αν προγραμματίζονται προσλήψεις στις υπηρεσίες αυτές. Έχουν οι υπηρεσίες αυτές αφεθεί στην τύχη τους;

Στη συνάντηση που έγινε στις 18.3.23 (μετά το Γενικό Συμβούλιο) με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη τέθηκε το θέμα της υποστελέχωσης στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τον όποιο προγραμματισμό.
 
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 1% ΥΠΕΡ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Π.Δ.Υ.)

Για το ζήτημα των χαμηλών αποδοχών προτάθηκαν για πολλοστή φορά από την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών άμεσες παρεμβάσεις, όπως η επιστροφή των κρατήσεων υπέρ Τ.Π.Δ.Υ.. Τονίστηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί τί έχουν γίνει τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από τις επιπλέον κρατήσεις 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. Η επιπλέον κράτηση υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. γινόταν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους επί σειρά ετών. Σταμάτησε μεν την 1.1.23 αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα ποσά των κρατήσεων έχουν διοχετευτεί στο Τ.Π.Δ.Υ. ή αν «λιμνάζουν» σε κάποιον λογαριασμό. Επιμείναμε ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις επιπλέον κρατήσεις που μας έκαναν τόσα χρόνια θα πρέπει να διεκδικηθεί από τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να μας επιστραφεί!

Δυστυχώς από τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις στη συνέχεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η βούληση από την πλευρά της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία να διεκδικηθεί το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις επιπλέον κρατήσεις 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ.
 
ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2% ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ

Στη συνέχεια προτάθηκε για πολλοστή φορά από την Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών να γίνουν ενέργειες ώστε να καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης (2% στις μικτές μας αποδοχές). Είναι γνωστό ότι έχει καταργηθεί ένα μέρος της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ το μεγαλύτερο έχει παραμείνει. Επισημάναμε πως αυτό το αίτημα έχει μεν ενσωματωθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ αλλά άποψη μας είναι ότι και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να πιεστεί περισσότερο από τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να διεκδικήσει πιο δυναμικά την πλήρη κατάργησή της.

Και σε αυτό το αίτημα δεν διακρίναμε διάθεση από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για ενέργειες - παρεμβάσεις, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ e ΕΦΚΑ

Τέλος, αναφερθήκαμε στην εγκύκλιο (εγκύκλιος με αριθ.: 44 / 30.8.2023) που έβγαλε πρόσφατα ο e- ΕΦΚΑ για τον τρόπο που θα επιστραφούν εισφορές δημοσίων υπαλλήλων λόγω λαθών. Μάλιστα στην εγκύκλιο του e - ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι πρέπει ο κάθε υπάλληλος να κάνει αίτηση για να του επιστραφούν οι κρατήσεις. Με λίγα λόγια πρέπει ο κάθε υπάλληλος να ανακαλύψει μόνος του αν έχουν γίνει λάθη στη μισθοδοσία του. Επειδή, όπως καταλαβαίνει ο/η κάθε συνάδελφος/ισσα αυτό είναι αδύνατο χωρίς οδηγίες από τον αρμόδιο φορέα, ζητήσαμε να γίνουν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς – υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα.

Και για αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει κάποια ενέργεια.
 
Σε κάθε περίπτωση η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών θα συνεχίσει
να επιμένει και να ζητάει να γίνουν ενέργειες - παρεμβάσεις
για το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών,
να διεκδικεί να επιστραφούν οι επιπλέον κρατήσεις υπέρ Τ.Π.Δ.Υ.
και να θέτει επιτακτικά το θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει παραμείνει.