Δευτέρα
22 / 04 / 2024
7 Νέα Άρθρα

Πρόχειρο Ενημερωτικό Σημείωμα για τη Συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ ΔΟY (7.6.23)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Συνεδρίασε την Τετάρτη 7.6.23 η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, την οποία απασχόλησαν κυρίως τα παρακάτω ζητήματα.
1.      Μεταστέγαση υπηρεσιών της Αττικής
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν, η ΑΚΕ έθεσε το θέμα της μεταστέγασης υπηρεσιών της Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ, Κεντρικές Υπηρεσίες κλπ) και την ανάγκη η Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες, να θέσει τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για τις διαδικασίες επιλογής κτιρίων, αλλά και να αναδείξει τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για τους εργαζόμενους. Στη συνεδρίαση μάλιστα του Γενικού Συμβουλίου η ΑΚΕ έθεσε υπόψιν όλων των μελών και όσων παρακολουθούσαν τη διαδικασία σειρά στοιχείων, βάσει των οποίων προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την όλη διαδικασία.  Παρ όλα αυτά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) ζήτησαν ‘’λίγο χρόνο’’ προκειμένου ‘’να μελετήσουν’’ τα στοιχεία και να σχηματίσουν ‘’ολοκληρωμένη εικόνα’’.
Η ΑΚΕ έθεσε ξανά το ζήτημα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, θεωρώντας ότι ο… ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ήταν αρκετός χρόνος προκειμένου η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να σχηματίσει γνώμη για το ζήτημα. Κάναμε όμως λάθος… ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν τη λήψη απόφασης και τη μετέθεσαν εκ νέου, προκειμένου – όπως είπαν – να πάρουμε και τη γνώμη-θέση της Διοίκησης !!!
Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ) αρνείται  – μεταθέτοντας συνεχώς για το μέλλον – να λάβει οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση για ένα ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων συναδέλφων, αλλά και αφορά τις πρακτικές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την επιλογή κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών μας. Η πρακτική άλλωστε του να επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και στη συνέχεια να ‘’αντιδρούμε’’ για τα μάτια του κόσμου, είναι δοκιμασμένη τακτική για την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΟY. Την πρόταση της ΑΚΕ στήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις.
2.      Υπόθεση Γλυφάδας
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η ΑΚΕ έθεσε προ ημερησίας διάταξης το ζήτημα των απειλών για τη σωματική τους ακεραιότητα που δέχονται οι συνάδελφοι της ΔΟY Γλυφάδας και της αντιμετώπισης που έτυχαν απ’ τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα τέθηκε το ζήτημα των απειλητικών μηνυμάτων που δέχονται από φορολογούμενο και το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΑΑΔΕ όταν ενημερώθηκε για το ζήτημα (με επιστολή προς το γραφείο του  Διοικητή και το αρμόδιο τμήμα) όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκε για την προστασία τους, αλλά αντιθέτως με ένα κατάπτυστο κείμενο υιοθετήθηκαν τα επιχειρήματα του φορολογούμενου (περί μη εξυπηρέτησης) και ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών των απειλούμενων συναδέλφων !!!  
Η ΑΚΕ χαρακτήρισε ως προκλητική τη στάση της Διοίκησης, η οποία όχι μόνο δεν διασφαλίζει – όπως οφείλει – συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού για τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως τους αφήνει έρμαιο επιθέσεων, οδηγώντας ουσιαστικά στον πολλαπλασιασμό αυτών των περιστατικών. Η ΑΚΕ πρότεινε να μεταβεί άμεσα η Εκτελεστική στην Εφορία της Γλυφάδας και αφού σχηματίσει σαφή εικόνα απ’ τους εκεί συναδέλφους να προχωρήσει άμεσα σε σκληρή ανακοίνωση – καταγγελία για τη στάση της Διοίκησης και την ανάληψη πρωτοβουλιών υπεράσπισης των συναδέλφων, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Η επίσκεψη και η συνάντηση με τους συναδέλφους πραγματοποιήθηκε τελικά την Παρασκευή (9.6.23) και στη διάρκεια της επιβεβαιώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι ήταν απόλυτα τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους, δέχτηκαν σοβαρότατες απειλές. Οι απειλές αυτές διαβιβάστηκαν στο τμήμα ασφάλειας της ΑΑΔΕ και το γραφείο του Διοικητή και ως απάντηση έλαβαν… την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου τους από επιθεωρητές, με την ταυτόχρονη φυσικά υιοθέτηση απ’ την πλευρά της Διοίκησης του ‘’αφηγήματος’’ και των ‘’ισχυρισμών’’ του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα… η Διοίκηση δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδια για την αντιμετώπιση των απειλών, μεταφέροντας το ‘’μπαλάκι’’ στους απειλούμενους συναδέλφους.
Παρόλα αυτά και παρά την ύπαρξη απόφασης για άμεση αντίδραση, η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας για το ζήτημα μετατέθηκε για μετά τη… νέα (!!!) συνεδρίαση η οποία προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 12.6.23 (για τη στάση όμως της Ομοσπονδίας και απόψεις που διατυπώθηκαν από στελέχη της, αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι ευθυνών της Διοίκησης, θα υπάρξει αναλυτικότερη τοποθέτηση – ενημέρωση).
3.      Επανατοποθέτηση σε ΠΘΕ συναδέλφων που υπηρετούν στις Γραμματείες
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπήρξε η ενημέρωση – πληροφόρηση απ’ την ηγεσία της Ομοσπονδίας ότι συνάδελφοι που υπηρετούν σε Γραμματείες (συγκεκριμένων όμως υπηρεσιών), θα τοποθετηθούν σε περίγραμμα 600 ευρώ. Πρόβλεψη που όμως ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν σε γραμματείες (βλ. ΔΟY), οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς υποβάθμισης.
4.      Επανατοποθέτηση Διαχειριστών – Ταμείων σε ΠΘΕ
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής υπήρξε η ενημέρωση ότι… δρομολογείται η ‘’αντιμετώπιση’’ της αδικίας μέσω της τοποθέτησης σε ΠΘΕ των 600 ευρώ ΜΟΝΟ για τους συναδέλφους Ταμίες οι οποίοι έχουν την ευθύνη και του Ταμείου Παρακαταθηκών. Εξέλιξη – στο βαθμό που ισχύει – η οποία κάθε άλλο παρά απαντά στο δίκαιο αίτημα και τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί στο συντονιστικό των συναδέλφων.

 10.6.23

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)