Δευτέρα
06 / 05 / 2024

Ένταξη ΟΛΩΝ των Εργαζόμενων στην ΑΑΔΕ στην Προσωπική Διαφορά

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (13.10.23) η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη διεκδίκηση της ένταξης ΟΛΩΝ των νεοεισερχόμενων στην ΑΑΔΕ συναδέλφων (νέες προσλήψεις, κινητικότητα), στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, μετά την εξαίρεσή τους απ’ την πρόσφατη νομοθετική διάταξη.

Την πρόταση της ΑΚΕ (την οποία έκαναν αποδεκτή οι παρατάξεις ΔΑΣ, ΑΣΚΙ και ΣΑΣ) δεν στήριξε ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ. Πρόκειται για μια αδιανόητη στάση, η οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Η ΔΑΚΕ μάλιστα (οφείλουμε να της το… ‘’αναγνωρίσουμε’’) φρόντισε να γνωστοποιήσει την αλλαγή αυτή στη θέση της με την πρόσφατη ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει: ‘’Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την προσωπική διαφορά για όσους συναδέλφους προέρχονται από την κινητικότητα και δεν έχουν συμπληρώσει στον κλάδο τριετία για τους ΠΕ και εξαετία για τους ΔΕ’’.

Η εύλογη απορία πολλών συναδέλφων για τη στάση αυτή της Ομοσπονδίας, συναντά το αφήγημα ότι… ‘’το θέμα της Προσωπικής Διαφοράς αντιμετωπίστηκε πλέον οριστικά και τελεσίδικά με το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ’’.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με την… πραγματικότητα και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την πρόσδεση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στις επιλογές της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας. Δείχνει με σαφή τρόπο (και όχι φυσικά για πρώτη φορά) τι πρακτικά σημαίνει εργοδοτικός συνδικαλισμός και πως αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Διοίκησης, υπονομεύοντας δυστυχώς αυτά των εργαζομένων.

Ας απαντήσουν λοιπόν ΔΗΜΟΣΙΑ οι υπερασπιστές της άποψης ότι ‘’όλα λύθηκαν με το Μισθολόγιο’’ σε εύλογα ερωτήματα που διατυπώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι…

1. Στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την τρέχουσα αξιολόγηση, είχαμε την ‘’υπενθύμιση’’ ότι η μη συμμετοχή στη διαδικασία θα σημάνει και την απώλεια του επιδόματος που αντιστοιχεί στο ΠΘΕ. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό για όσους δεν έχουν Προσωπική Διαφορά; Μήπως οι αποδοχές τους θα περιοριστούν στο βασικό Μισθολόγιο του Δημοσίου; Μήπως οι Συνάδελφοι αυτοί είναι έρμαιο των εκβιασμών της Διοίκησης (που… αναπαράγονται δυστυχώς και απ’ την Ομοσπονδία) και των απειλών για μείωση των αποδοχών τους;

2. Από που εδράζεται η… ‘’βεβαιότητα’’ της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας ότι το Σύνολο των Νεοεισερχόμενων στον κλάδο, έχουν αποδοχές που υπερβαίνουν το όριο της Προσωπικής Διαφοράς, όταν υπάρχουν ή δύναται να τοποθετηθούν συνάδελφοι σε ΠΘΕ των 370 ευρώ ή και χαμηλότερου επιπέδου;

3. Ακόμα όμως και αν ίσχυε το αφήγημα (ότι όλοι αμείβονται υψηλότερα) για ποιο λόγο να μην θεσμοθετηθεί η Προσωπική Διαφορά, μιας και αυτή δεν θα οδηγούσε σε… ‘’επιπλέον’’ αύξηση των αποδοχών (αφού συμψηφίζεται με το ΠΘΕ), δεν θα επιβάρυνε το μισθολογικό κόστος και το μόνο που θα επέφερε θα ήταν η εξασφάλιση μιας υψηλότερης μισθολογικής βάσης σε περίπτωση οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής;

4. Όπως με σαφήνεια έχει δηλώσει η Διοίκηση, αλλά και προκύπτει απ’ το νόμο, η παραμονή σε ένα ΠΘΕ προϋποθέτει την ύπαρξη αυτού στην υπηρεσία που υπηρετεί ο υπάλληλος. Σε περίπτωση κατάργησης - μεταφοράς της υπηρεσίας ή του τμήματος δεν είναι αυτονόητο ότι οι επιλογές ενός υπαλλήλου (για το αν θα ακολουθήσει ή όχι το ΠΘΕ στη νέα υπηρεσία) περιορίζονται αισθητά μη έχοντας το ‘’δίχτυ ασφαλείας’’ της Προσωπικής Διαφοράς και βρισκόμενος μπροστά στο ενδεχόμενο η παραμονή στην υπηρεσία του να σημαίνει και αποδοχή χαμηλότερου ΠΘΕ;

5. Ο νόμος της κινητικότητας, στον οποίο έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, προβλέπει με σαφήνεια ότι πιθανή ύπαρξη Προσωπικής Διαφοράς, αυτή μεταφέρεται στη μισθοδοσία του υπαλλήλου και στη νέα υπηρεσία. Οι συνάδελφοι που δεν εντάσσονται στην Προσωπική Διαφορά, δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με το δικαίωμα να κάνουν χρήση ενός νόμου που αφορά όλους τους εργαζόμενους;

6. Δεδομένου του ασφυκτικού πλαισίου και της εντατικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνονται στην ΑΑΔΕ, οι οποίες όλο και συχνότερα συνοδεύονται με πιέσεις και απειλές προς τους εργαζόμενους, δεν είναι αυτονόητο ότι οι μη έχοντες Προσωπική Διαφορά (και άρα πιο χαμηλό επίπεδο εγγυημένων αποδοχών) καθίστανται περισσότερο ευάλωτοι σε τέτοιες καταστάσεις;

Αγαπητές/οί συναδέλφισσες/οι

Η στάση αυτή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει το πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της σε σχέση με τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση. Πρόκειται για μια επιλογή η οποία εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί και ‘’νομιμοποιεί’’ τα σχέδια της Διοίκησης για τη διεύρυνση του περιβάλλοντος εκβιασμών και εντατικοποίησης της εργασίας. Είναι αδιανόητο ένα αίτημα (αυτό της Προσωπικής Διαφοράς) που διεκδικήθηκε και κερδήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν, να απαξιώνεται και εν τέλει να ακυρώνεται απ’ την ίδια την Ομοσπονδία.

Πρόκειται όμως για ένα αίτημα το οποίο θα το θέσουν και θα το διεκδικήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπερβαίνοντας – και όχι για πρώτη φορά - τους σχεδιασμούς συνδικαλιστικών ηγεσιών που κινούνται στον αντίποδα αυτών που ο ρόλος τους επιτάσσει.

Απαιτούμε

Την ένταξη ΟΛΩΝ των εργαζομένων της ΑΑΔΕ
στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς

Αθήνα, 2.11.2023