Κυριακή
14 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11.07.23 το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, το οποίο - εκτός των άλλων - προχώρησε σε αντικατάσταση μελών του μετά από αντίστοιχες παραιτήσεις. Συγκεκριμένα μετά την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. (λόγω συνταξιοδότησης) τη θέση του (η οποία βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων ανήκει στη ΔΑΚΕ) ανέλαβε η συναδέλφισσα Σκορδά Ειρήνη. Αντίστοιχα στη θέση του Ταμία του Συλλόγου εκλέχθηκε ο συνάδελφος Γανέλης Ευστάθιος.
Στην συνεδρίαση της Τρίτης η ΑΚΕ επέμεινε στην ανάγκη να οριστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων, έτσι ώστε να ασκηθούν στη Διοίκηση οι απαραίτητες πιέσεις για την επίλυση των συνεχώς αυξανόμενων  προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Τόνισε παράλληλα ότι η συνεχιζόμενη ‘’απροθυμία’’ που χαρακτηρίζει τόσο την Ομοσπονδία, όσο και το Σύλλογο (με αποκλειστική ευθύνη των παρατάξεων  ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ), στο να παρέμβουν ουσιαστικά και να αναλάβουν όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σύμφωνα με τον θεσμικό ρόλο που τους αναλογεί, έχει άμεση επίπτωση τόσο στην καθημερινότητα, όσο και το μέλλον των εργαζομένων και των υπηρεσιών μας.

Ειδικά για το θέμα του κτιρίου στέγασης του ΚΕΒΕΙΣ, ζητήσαμε οι παρεμβάσεις και οι δράσεις μας να είναι ουσιαστικές με στόχο τον αποκλεισμό της λειτουργίας του ΚΕΒΕΙΣ στο συγκεκριμένο κτίριο. Θέλοντας να αποφύγουμε την λήψη προσχηματικών αποφάσεων και δράσεων που στην ουσία εξυπηρετούν τη Διοίκηση, ζητήσαμε την άμεση λήψη πρωτοβουλιών με τις οποίες να διακρίνεται ξεκάθαρα, διάθεση να σταματήσουμε την συγκεκριμένη μεταστέγαση.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. ήταν:

  • Το κτίριο μεταστέγασης του ΚΕΒΕΙΣ                                                                                                                     
Αποφασίστηκε για την Τρίτη 25.07.23 και ώρα 16:00 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο του Διοικητή στην Καραγιώργη Σερβίας. Παράλληλα με την κινητοποίηση θα γίνει κατάθεση υπομνήματος στη Διοίκηση που θα αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποκλειστεί η λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ στο συγκεκριμένο κτίριο, ενώ της κινητοποίησης θα έχει προηγηθεί Δελτίο Τύπου - ενημέρωσης των ΜΜΕ- με έμφαση στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η παραπάνω μεταστέγαση στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Η ΑΚΕ επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η ανάδειξη σε επίπεδο κοινωνίας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των νέων κτιρίων της ΑΑΔΕ, των σοβαρότατων ερωτημάτων που προκύπτουν απ’ την όλη διαδικασία, αλλά και τον περιορισμό της δυνατότητας στέγασης των υπηρεσιών μας σε Δημόσια Κτίρια. Ταυτόχρονα επιμείναμε (από κοινού με τις παρατάξεις ΔΑΣ και  ΑΣΚΙ) στο να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανάλογα με τη στάση της Διοίκησης, προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη μεταστέγαση στο κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ. Τέλος, προτείναμε και επιμείναμε στο να υπάρξει άμεσα ενημέρωση των συναδέλφων, με διαπαραταξιακές επιτροπές του Συλλόγου, ζητώντας τη στήριξη τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Συμμετοχή η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία του άνω εγχειρήματος.

  • Εξώδικη διαμαρτυρία προς την Διοίκηση της ΑΑΔΕ (και) για το επεισόδιο στην ΔΟΥ Γλυφάδας.
Με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) απορρίφθηκε η πρόταση να σταλεί απ’ το Σύλλογο εξώδικη διαμαρτυρία προς την Διοίκηση, για τα γεγονότα της Γλυφάδας. Επισημαίνουμε ότι αντίστοιχη άρνηση (μετά από παλινωδίες) υπήρξε και σε επίπεδο Ομοσπονδίας, όπου οι ίδιες παρατάξεις παρέπεμψαν το θέμα στο Σύλλογο (!!!). Άρνηση η οποία συνοδεύτηκε από μια απαράδεκτη και… ‘’ακατανόητη’’ προσπάθεια απαξίωσης ενός εργαλείου (της εξώδικης διαμαρτυρίας) που σε πλήθος περιπτώσεων χρησιμοποιείται από σωματεία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα προκειμένου να πιέσουν τις Διοικήσεις, και μέσω της νομικής οδού, φέρνοντάς αυτές προ των ευθυνών τους, στην προσπάθεια για την καλύτερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει ένα ασφαλές, ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον εργασίας, κάτι το οποίο καταστρατηγείται εδώ και πολλά χρόνια με συναδέλφους να εργάζονται σε άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Όμως η Συνδικαλιστική ηγεσίατου κλάδου δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή την νομική δυνατότητα – και απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση - μη θέλοντας προφανώς να φέρει σε δύσκολη θέση τους Διοικούντες !!!

  • Η συνάντηση του Συλλόγου με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ.
Αποφασίστηκε να επανέλθουμε στο αίτημα μας για συνάντηση με τον Διοικητή. Με παρέμβαση της ΑΚΕ επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να συναντάται με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων μετά από αίτησή τους τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και να μεριμνά για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους ή την οργάνωσή τους.

  • Μετατάξεις Υ.Ε. κατηγορίας σε Δ.Ε.
Όλες οι παρατάξεις συμφωνήσαν ότι έχουν καθυστερήσει οι συγκεκριμένες μετατάξεις. Στην τοποθέτησή μας τονίσαμε την οικονομική και ηθική αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια στους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Τον μακρινό Μάρτιο του 2017, η διοίκηση της ΑΑΔΕ διαβεβαίωνε  ότι θα έχει ολοκληρώσει τις μετατάξεις. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν καθαρίστριες και επιμελητές/ριες που εργάζονται παράλληλα ή αποκλειστικά σε «περιγράμματα» εφοριακών υπαλλήλων όμως υποαμείβονται. Η ΑΑΔΕ δεν κλέβει μόνο το εισόδημα των συναδέλφων μας αλλά εισφοροδιαφεύγει των ασφαλιστικών μας ταμείων! Με την δημιουργία του ΚΕΒΕΙΣ αυτοί οι συνάδερφοι πολύ πιθανόν θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Καταγγείλαμε την πρόθεση της διοίκησης για γραπτές εξετάσεις (κατά παρέκκλιση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα) από την Υ.Ε. κατηγορία σε Δ.Ε. ως διαστροφική… Τέλος, θέσαμε και το θέμα των δεδουλευμένων. 
Αποφασίστηκε συνάντηση με τους άμεσα θιγόμενους συναδέλφους για να συντονίσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.

  • Αλλαγές (μείωση) Οργανικών Θέσεων σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις.
Στην συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της συνεχόμενης αριθμητικής μείωσης, των οργανικών θέσεων του κλάδου και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των Οργανικών Θέσεων απ’ το 2016 μέχρι σήμερα, την κατανομή αυτών, το βαθμό στελέχωσής τους, στοιχεία που σχετίζονται με τη μετατροπή μέρους αυτών κλπ. Ως ΑΚΕ τονίσαμε ότι η διαρκής μείωση των οργανικών θέσεων στην ΑΑΔΕ και ο τρόπος κατανομής αυτών δεν είναι προφανώς ανεξάρτητα απ’ την πολιτική ραγδαίας συρρίκνωσης των υπηρεσιών μας και την στρατηγική επιλογή ιδιωτικοποίησης αντικειμένων, ενώ επισημάναμε την ανάγκη το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να αποτελέσει κεντρικό αίτημα των σωματείων μας.    

16.7.2023
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών