Όπως είναι γνωστό, ολόκληρη η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου πέρασε με τους μνημονιακούς νόμους στην κυριότητα του υπερταμείου και υποθηκεύτηκε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Εξαιρέθηκαν μόνο Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι και οι αμιγώς δασικές εκτάσεις.
Της συνειδητοποίησης όμως – απ’ την πλευρά των πολιτών - ότι η χώρα δεν τους ανήκει, ακολούθησε η διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πάνε, έστω για λίγες μέρες, στα ελληνικά νησιά. Τώρα πλέον διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να έχουν ούτε τη στοιχειώδη ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες έχουν καταληφθεί από “ασύδοτους επιχειρηματίες” και… ‘’επενδυτές’’.
Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ στις 02.08.2023 με αφορμή το ‘’κίνημα της πετσέτας’’ και εν μέσω των συνεχών καταγγελιών για τους ‘’μπράβους’’ που λυμαίνονται τις παραλίες, συνέχισε τη γνωστή τακτική της συκοφάντησης των δημόσιων υπηρεσιών και των εργαζόμενων στις κτηματικές υπηρεσίες. Αφού ανέφερε ότι οι Κτηματικές Υπηρεσίες «δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα δημόσιων υπηρεσιών», υποβάθμισε το εμφανές πρόβλημα της υποστελέχωσής τους και φυσικά δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για πρόσληψη προσωπικού. Ο υπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά στις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες όσων οδήγησαν τις Κτηματικές στη σημερινή κατάσταση, ενώ δεν δίστασε να επιρρίψει και ευθύνες στους εργαζόμενους, τοποθετώντας τους ουσιαστικά στην ίδια πλευρά με τους καταπατητές και τους ασύδοτους «επιχειρηματίες».
Η στάση αυτή του υπουργού δεν μας εκπλήσσει. Είναι άλλωστε γνωστός ο κ. Χατζηδάκης, τόσο μέσα απ’ τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας, όσο και το πέρασμά του από διάφορες ΔΕΚΟ, όπου με συνέπεια υπηρέτησε τη γραμμή… «στοχοποιώ τους εργαζόμενους, απαξιώνω τις υπηρεσίες, ιδιωτικοποιώ τα αντικείμενα».
Στην προκειμένη… δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια του κ. Χατζηδάκη. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι το αντικείμενο εργασιών των Κτηματικών Υπηρεσιών είναι τεράστιο και το προσωπικό τους λιγότερο από το ελάχιστο. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες ασχολούνται με την προστασία και διαχείριση των Δημοσίων και των Ανταλλαξίμων κτημάτων, τις Στεγάσεις Δημοσίων Υπηρεσιών, τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τον Αιγιαλό - παραλία θάλασσας, την όχθη – παρόχθια ζώνη λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, τις Μεσεγγυημένες Εχθρικές Περιουσίες, τις συνεχείς καταγγελίες και τις έρευνες δικαιωμάτων του Δημοσίου και πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες. Το εύρος των αντικειμένων και εργασιών των Κτηματικών υπηρεσιών διαρκώς μεγαλώνει, τόσο μέσα από τις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου που εκτείνεται πλέον σε όλη τη χώρα, όσο και με την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 5024/2023 για την εξαγορά κατεχομένων εκτάσεων του Δημοσίου και φυσικά κατά τη θερινή περίοδο, με τις διαρκείς μισθώσεις και ελέγχους που απαιτούνται στους αιγιαλούς.
Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο υπουργός (…αν υποθέσουμε ότι το αγνοεί) ότι πολλές Κτηματικές Υπηρεσίες λειτουργούν χωρίς Μηχανικό ενώ άλλες με μόλις έναν Μηχανικό και έως τρεις συνολικά υπαλλήλους, έχοντας κάθε υπηρεσία στη χωρική της αρμοδιότητα ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Κτηματικές Υπηρεσίες της Χαλκιδικής, της Πέλλας, της Ζακύνθου, της Κεφαλληνίας, της Δράμας κλπ που λειτουργούν με τρεις υπαλλήλους, ενώ έχουν υπάρξει και ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Όπως επίσης ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι πολλοί προϊστάμενοι και υπάλληλοι των Κτηματικών Υπηρεσιών, λόγω της υποστελέχωσης, αναγκάζονται να δουλεύουν καθημερινά υπερωριακά από το σπίτι τους, προκειμένου να προλάβουν προθεσμίες για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι με ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Τον ενημερώνουμε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στις Κτηματικές, στην τριακονταετή λειτουργία των Υπηρεσιών, έχουν δεχτεί εκατοντάδες τραμπούκικες επιθέσεις και συνεχείς καταγγελίες και μηνύσεις από μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη Δημόσια περιουσία.
Θα αναμέναμε κατά συνέπεια μεγαλύτερο σεβασμό απ’ την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας προς τους εργαζόμενους των Κτηματικών και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν, αλλά και δεσμεύσεις για ενίσχυση του έργου τους με προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να εκτελούν με ασφάλεια το έργο τους.
Η στάση της Ομοσπονδίας
Ταυτόχρονα όμως… θα περιμέναμε και διαφορετικά αντανακλαστικά απ’ την Ομοσπονδία μας, η οποία επιλέγει το ρόλο του θεατή σε ένα ακόμα επεισόδιο διαπόμπευσης υπηρεσιών μας και εργαζόμενων σε αυτές. Να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο, να αναδείξει την πραγματική κατάσταση των Κτηματικών, τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών, αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει η ενίσχυση των Κτηματικών για την υπεράσπιση της Δημόσιας περιουσίας.
Η ΑΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, ζήτησε απ’ την Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένο κείμενο – πρόταση για δημόσια παρέμβαση. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή απ’ τις παρατάξεις της ΔΑΣ και της ΣΑΣ, αλλά δυστυχώς – και όχι φυσικά για πρώτη φορά – δεν έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Και αν απ’ τη ΔΑΚΕ - η οποία έχει αναγάγει την υπεράσπιση και την προστασία της πολιτικής ηγεσίας ως απόλυτη προτεραιότητα – δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό, αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να… “κατανοήσουμε” είναι τη στάση όσων συνειδητά έχουν προσδεθεί στο άρμα της ΔΑΚΕ – η οποία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία – και μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης και κριτικής απέναντι στην Πολιτική Ηγεσία και την Ηγεσία της ΑΑΔΕ.
Ως Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών καλούμε για άλλη μια φορά την Ομοσπονδία να ανταποκριθεί στην ευθύνη και το ρόλο που έχει αναλάβει. Να καταγγείλει τις επιθέσεις που δέχονται οι υπηρεσίες μας και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Να απαιτήσει την πλήρη στελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών με νέες προσλήψεις σε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό (τοπογράφους μηχανικούς, νομικούς και εφοριακούς) σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες που διαμορφώνονται για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας. Να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια νέας υποβάθμισης των Κτηματικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποίησης αντικειμένων ή εισαγωγής ιδιωτών με πλάγιο τρόπο στην προστασία και διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Να διεκδικήσει - σύμφωνα με τις συνεδριακές μας αποφάσεις - την κατάργηση του νέου Υπερταμείου Δημόσιας Περιουσίας και την επαναφορά της κυριότητας όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αθήνα, 5.9.2023
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών