Κυριακή
10 / 12 / 2023
5 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Τη Δευτέρα 10.4.2023 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ‘’αναστολής λειτουργίας’’. Μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών  πίεζε καθημερινά για τη σύγκλιση του Δ.Σ. και την ανάληψη πρωτοβουλιών, χωρίς βέβαια να εισπράττει διαφωνία ως προς αυτό, αλλά με ένα… μαγικό τρόπο και με την επίκληση διάφορων δικαιολογιών, αυτό να μην καθίσταται δυνατό. Σε μια περίοδο που οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Διοίκηση (σε περιβάλλον ακραία υποστελεχωμένων υπηρεσιών) είναι σαρωτικές και η υπερΧρέωση  των συναδελφισσών και συναδέλφων με ολοένα περισσότερες εργασίες αποτελεί εδώ και χρόνια μια καθημερινότητα, δυστυχώς ο Σύλλογός μας αποφεύγει να αναλάβει τον ρόλο που του αντιστοιχεί. Έναν ρόλο που ως Α.Κ.Ε. πιέζουμε καθημερινά να αναλάβει, προκειμένου να υπερασπιστεί έμπρακτα τους συναδέλφους οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα συνεχώς πιεστικό και στρεσογόνο περιβάλλον εργασίας.  


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (10.4.23) τοποθετηθήκαμε αναλυτικά για το ζήτημα των προς ‘’διαβούλευση’’ κανονιστικών πράξεων  της ΑΑΔΕ και τις συνθήκες που θα διαμορφώσουν στο εσωτερικό των υπηρεσιών μας. Για τον τρόπο στελέχωσης των Θέσεων Εργασίας Ειδικής Βαρύτητας, τις διαδικασίες μετακίνησης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το ‘’προαναγγελθέν’’ rotation. Για τον επιπλέον κατακερματισμό του κλάδου και για τη δημιουργία συνθηκών κανιβαλισμού στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αλλά και τον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος συναδέλφων  ακόμα και απ’ το δικαίωμα διεκδίκησης μιας Θέσης Εργασίας Ειδικής Βαρύτητας.  

Σταθήκαμε στη θετική εξέλιξη της ένταξης συναδέλφων (στις εκτός ΑΑΔΕ υπηρεσίες) στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς, επισημαίνοντας όμως την εξαίρεση των Νεοεισερχόμενων στην ΑΑΔΕ, από την προσωπική διαφορά με ό,τι αυτό σημαίνει  για τις αποδοχές των συναδέλφων αυτών  όσο και τις συνθήκες ομηρίας τους και τη δυνατότητα μελλοντικής διεκδίκησης θέσεων εκτός ΑΑΔΕ.  

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα που διαμορφώνεται (και συνεχώς επιδεινώνεται) στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, στη διαρκή υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ και τη διαρκή έκθεσή τους σε κινδύνους.

Για όλα τα παραπάνω καταθέσαμε ως ΑΚΕ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων για την ανάδειξη αυτής της κατάστασης και την άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων… Μεταξύ άλλων προτείναμε:

1. Την πραγματοποίηση συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα, αλλά και τα αιτήματα του κλάδου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
2. Κινητοποιήσεις έξω από Δ.Ο.Υ. που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης με συγκεκριμένο πρόγραμμα, μιας και αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και στο παρελθόν, χωρίς να υλοποιηθούν.
·  Προτείναμε να υπάρξει κινητοποίηση την Πέμπτη 20.4.23 στη Δ.Ο.Υ ΙΓ΄Αθηνών, με παράλληλη συνέντευξη τύπου στο χώρο της εφορίας.
·  Προτείναμε αντίστοιχη κινητοποίηση για την Πέμπτη 27.04.23 σε μια απ’ τις Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, Α’ Αθηνών ή Αγίων Αναργύρων, με πραγματοποίηση επίσης συνέντευξης τύπου.
3. Την πραγματοποίηση διαπαραταξιακών επισκέψεων στις υπηρεσίες για την ενημέρωση των συναδέλφων, την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων.
4. Την κορύφωση των παραπάνω πρωτοβουλιών με απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις αρχές του Μαΐου (προτείναμε ως ενδεικτική ημερομηνία τη 2α Μαϊου 2023).

Το παραπάνω πλαίσιο έγινε αποδεκτό από τις παρατάξεις της ΔΑΣ και της ΑΣΚΙ, ενώ απορρίφθηκε απ’ το γνωστό μπλοκ δυνάμεων των  ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ(ΔΗΣΣΥΕ) και ΣΑΣ. Ενδεικτικό της στάσης τους και απόδειξη των λόγων της… αδυναμίας του Συλλόγου ακόμα και για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων τακτικών συνεδριάσεων ήταν η παραπομπή της συζήτησης των ζητημάτων σε… επόμενο Δ.Σ., το οποίο όμως (… κατά πάγια τακτική) δεν οριστικοποιήθηκε.

Τελικά και μετά από πίεση, το μόνο που αποφασίστηκε είναι η πραγματοποίηση της παράσταση διαμαρτυρίας (με συνέντευξη τύπου) έξω από την ΔΟΥ ΙΓ’ Αθηνών  την Τρίτη 2 Μαΐου.  Απόφαση η οποία ελπίζουμε (και δεν θα είναι η πρώτη φορά) να μην μείνει στα… χαρτιά.

Καταστρατήγηση της κείμενης Εργατικής Νομοθεσίας

Πέραν των παραπάνω η Α.Κ.Ε. έθεσε με ιδιαίτερη ένταση το ζήτημα της καταστρατήγησης της κείμενης εργατικής νομοθεσίας  από την ΑΑΔΕ και την ανάγκη αυτό να απαντηθεί, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτείναμε και αποφασίσαμε να ζητηθεί ΑΜΕΣΑ συνάντηση  με το Συμβούλιο Διοίκησης ή με τον  Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. για την επίλυση ζητημάτων που καταστρατηγούν την κείμενη εργατική νομοθεσία, όπως:
·Υπερχρεώσεις αιτημάτων στους υπαλλήλους.
·Αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες.
·Επιμορφωτικά σεμινάρια  εκτός ωραρίου.
·Μη τήρηση των προϋποθέσεων περί τηλεργασίας.
·Επανασχεδιασμό του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης και πραγματικές εκπαιδεύσεις εντός ωραρίου.
·Άμεση εφαρμογή του νόμου για τον Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας.
·Άμεση ανάκληση του Εγχειριδίου Επιλεγμένων Λειτουργιών και Διαδικασιών που λειτουργεί ως οδηγός και δικαιολογία για την υπερφόρτωση υποθέσεων στους εργαζομένους, με τους ανακριβείς και αυθαίρετα προ τυποποιημένους χρόνους εκτέλεσης των εργασιών.
·Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στα κτίρια της ΑΑΔΕ (ΦΑΕ Αθηνών, ΓΔΟΥ, Α΄ΔΟΥ Αθηνών κλπ).
·Επανεξέταση ζητημάτων που αφορούν τη στέγαση νέων υπηρεσιών (ΚΕΒΕΙΣ κλπ).

Με βάση την παραπάνω απόφαση και σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της συνάντησης ή μη ικανοποιητικών απαντήσεων προτείναμε ο Σύλλογος να προχωρήσει (πέρα από κινητοποιήσεις) σε εξώδικη διαμαρτυρία στην Διοίκηση της ΑΑΔΕ και σε προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον Συνήγορο του Πολίτη κ.α. Με την ασφάλεια, την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων δεν θα παίζει κανείς και δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις!
Μετά από έντονο διάλογο και πολλές αντεγκλήσεις, το Δ.Σ. αποδέχτηκε ομόφωνα το παραπάνω πλαίσιο και αποφάσισε να ζητήσει ΑΜΕΣΑ συνάντηση με τη Διοίκηση. Αναμένουμε η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί και να μην μείνει στα χαρτιά όπως τόσες και τόσες άλλες στο παρελθόν.

Συναδέλφισσες/οι
Ακόμη και με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων και την ύπαρξη ενός ισχυρού Συντηρητικού μπλοκ (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και όποτε χρειαστεί ΣΑΣ)  ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΚΥΚΛΑΔΩΝ μπορεί να αποκτήσει σφυγμό. Αποδείχτηκε από τη συμμετοχή στις Γενικές Απεργίες του Μαρτίου και τη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδηλώσεις πως θέλουν να διεκδικήσουν όσα τους στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια. Την ώρα λοιπόν που σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι βρίσκουν χώρο έκφρασης και διεκδίκησης στα Συνδικάτα, οφείλουμε και θα παλέψουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στα Συνδικαλιστικά μας όργανα. Καιρός να ξεπεράσουμε το μνημονιακό σύνδρομο της ήττας. Μέσα από κοινούς αγώνες θα βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και το βιοτικό μας επίπεδοΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ     

Οι εκπρόσωποι της ΑΚΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου
Δραγούμης Γιώργος
Μπίκας Παναγιώτης
Ρόδης Γιώργος