Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Σκέψεις και απόψεις περί προσωπικής διαφοράς - Συντονιστική Επιτροπή Προκήρυξης Α.Σ.Ε.Π. 2Κ/2015

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Αγαπητές/ οι συναδέλφισσες/οι,

Αισίως σε μερικούς μήνες συμπληρώνουμε (εμείς οι διορισθέντες με την προκήρυξη ΑΣΕΠ 2Κ/2015 εφοριακοί υπάλληλοι) 2 (δύο) έτη εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ.) και πλέον στην νεοφερμένη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Ένας οργανισμός μνημονιακό πείραμα ο οποίος διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα της χώρας χωρίς τη άμεση επίβλεψη του ΥΠ.ΟΙΚ. και με θολές εργασιακές σχέσεις που τείνουν να αποκλίνουν ευκρινώς πλέον από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν λαμβάνουμε την «προσωπική διαφορά», όταν αυτή έχει απονεμηθεί από το 2012 μέχρι σήμερα σε πολλές κατηγορίες του ΥΠ.ΟΙΚ. (διορισθέντες ΑΣΕΠ 1Γ/2008, ΑΣΕΠ 1Κ/2013) και άλλων υπουργείων (Οικονομίας, Υγείας, Εσωτερικών) με διάφορα τεχνικά τρικ, τα οποία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις «ενστάσεις» της Τρόικας (σ.σ. Θεσμών) και διαφόρων άλλων ντόπιων συλλογικών-συνδικαλιστικών-κοινωνικών θεσμών. Στην περίπτωσή μας, το μπαλάκι της ευθύνης επίλυσης του θέματος από την αρχή άλλαζε συνεχώς χέρια με τον ένα να το ρίχνει στον άλλο (βλέπε Διοικητής ΑΑΔΕ, υπουργός Οικονομικών, Θεσμοί) υπό την κάλυψη των μεσαζόντων. Το αποτέλεσμα είναι ότι προετοιμάστηκε ομαλά το έδαφος για την εφαρμογή της σύνδεσης Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) με το μισθό, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Τι σημαίνει αυτό; Πλήρης κατάργηση του μισθολογίου όπως το ξέραμε, με ορισμό διαφορετικών κλιμακίων, διαφορετικού μισθού ανά θέση και ανά υπάλληλο χωρίς κανένας από εμάς να ξεκινάει από την ίδια μισθολογική αφετηρία. Με άλλα λόγια οι υπόλοιποι διατηρούν τα κεκτημένα τους, απλά αλλάζει η διάρθρωση του μισθού τους, ενώ εμείς συνεχίζουμε με ένα μισθό ύψους 950 περίπου ευρώ τη στιγμή που θα εκτελούμε τα ίδια καθήκοντα και θα έχουμε τις ίδιες ευθύνες με τον διπλανό συνάδελφό μας, καθώς είχαμε την ατυχία να διορισθούμε κάποιους μήνες ή χρόνια αργότερα!! Θα υπάρξει μισθολογική πριμοδότηση όσων έχουν ελεγκτικά καθήκοντα και των προϊσταμένων αυτών, με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πίεση, άγχος, πειθαρχικές-αστικές-ποινικές ευθύνες, πλήρη και καταχρηστική εκμετάλλευση της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του εργαζόμενου.

Θα βελτιωθεί κάτι μελλοντικά; Όπως φαίνεται όχι και μάλιστα οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερέψουν συνολικά για ΟΛΟΥΣ σε όλα τα επίπεδα (υπηρεσιακές μεταβολές, μισθολογική κατάσταση). Οι χαμηλά αμειβόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι (ανάμεσά τους και εμείς) θα ζητούν ελεημοσύνη για να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ζωής και τη βαριά φορολογία με συνέπεια είτε φαινόμενα εργασιακής αδιαφορίας είτε φαινόμενα διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό κάθε «έξυπνος» προϊστάμενος θα εκμεταλλεύεται το «τυράκι» της αλλαγής ΠΘΕ που θα δίνει μεγαλύτερο ή μικρότερο μισθό ώστε να πετυχαίνει τους σκοπούς του (υπηρεσιακοί στόχοι, εκδίκηση-εκφοβισμό υπαλλήλων, ευνοϊκή μεταχείριση άλλων κτλ.). Μια κατάσταση «ζούγκλα» που θα οδηγήσει σε υπηρεσιακή απορρύθμιση όλου του οργανισμού της Α.Α.Δ.Ε. τόσο εσωτερικά (συνεχείς προστριβές και αντεγκλήσεις μεταξύ των συναδέλφων, έλλειψη συνεργασίας, ισχνή αποδοτικότητα, μειωμένη παραγωγικότητα) όσο και εξωτερικά (κακή φήμη, έλλειψη σεβασμού από τους πολίτες, απροθυμία φορολογικής συμμόρφωσης, φαινόμενα διαφθοράς).

Το ζήτημα είναι να αναρωτηθούμε ΟΛΟΙ πως θέλουμε να πορευτούμε για την υπόλοιπη εργασιακή μας ζωή. Οι «νέοι» θέλουμε να δουλεύουμε υπό συνθήκες μισθολογικής αβεβαιότητας, φόβου και αναίτιας πίεσης ή κάτω από ένα αντικειμενικό μισθολογικό καθεστώς και ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας; Οι «παλιοί» θέλουν να συνταξιοδοτηθούν ομαλά και με πλήρη δικαιώματα ή θέλουν να φύγουν πρόωρα απεμπολώντας οικονομικά κεκτημένα γιατί δεν μπορούν να τα βάλουν με τα υπηρεσιακά μικροσυμφέροντα και την καταχρηστική διάκριση μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών προσόντων;

Συντονιστική Επιτροπή Προκήρυξης

ΑΣΕΠ 2Κ/2015