Σάββατο
21 / 12 / 2024
3 Νέα Άρθρα

Ψηφιακές υπηρεσίες και απλήρωτες τηλε-υπερωρίες

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Κείμενο του Γιώργου Ρόδη
Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων

Η τηλεργασία
μπήκε αθρόα στη ζωή μας τα χρόνια της πανδημίας και του εγκλεισμού, ως μια ανάγκη για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών. Η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών, από θέση αρχής, βλέπει πάντα με θετικό μάτι την τεχνολογική εξέλιξη, στο βαθμό που αυτή θα υπηρετήσει πληρέστερα τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Αυτό που τονίσαμε, εξ αρχής, με ένταση, ήταν πως σε μια «αγορά εργασίας», που έχει μετατραπεί σε πραγματικό σκλαβοπάζαρο, θα πρέπει να μπουν κανόνες στο νέο θεσμό, κανόνες που, αφενός, θα αποτρέπουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί η τηλεργασία ως εργαλείο εντατικοποίησης, περισσότερης δουλειάς και κατάργησης δικαιωμάτων και, αφετέρου, κανόνες που θα ρυθμίζουν την συμμετοχή της εργοδοσίας στο ενεργειακό ή όποιο άλλο κόστος μετακυλίεται από το χώρο εργασίας στην οικία του εργαζόμενου.

Σήμερα, μετά την κεντρικοποίηση των Υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η κάτ’ ελεύθερη επιλογή χρήση της τηλεργασίας είναι σχεδόν καθολικό αίτημα των εργαζομένων. Αυτήν επιβάλλουν οι αποστάσεις που καλούμαστε να διανύουμε καθημερινά για να πάμε στη δουλειά, αποστάσεις που διαταράσσουν κι επιβαρύνουν την εκτός δουλειάς ζωή μας.

Ωστόσο, το αφήγημα των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΣΥΕ, πως το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. δεν εφάρμοζε την τηλεργασία, αλλά τώρα η ηγεσία της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. την διεκδικεί, είναι η μισή αλήθεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο παρατάξεις βάφτισαν «ελευθερία επιλογής των εργαζομένων» την ασυδοσία της εργοδοσίας. Μπορεί, συνολικά στην Α.Α.Δ.Ε. να μην έχει καθιερωθεί η υβριδική τηλεργασία (8ωρο στο γραφείο και στη συνέχεια  VPN στο σπίτι), αλλά σε υπηρεσίες, όπως στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. κι αλλού, φαινόμενα  αδήλωτης, απλήρωτης, μαύρης τηλε-υπερωρίας - μέσω VPN – έκαναν την εμφάνισή τους, χωρίς να ξεχνάμε τα μηνύματά στο Viber εκτός ωραρίου και φυσικά την καθιερωμένη «συμβατική» μαύρη υπερωριακή τηλεργασία που επιβάλλει η ΑΑΔΕ στους ελεγκτές βεβαίωσης, υπό την απειλή προτεραιοποιημένων και παραγραφόμενων υποθέσεων. 

Ως προς την εφαρμοζόμενη υπερωριακή τηλεργασία των ελεγκτών, η θέση της ηγεσίας της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., όπως εκφράστηκε σε προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο, ήταν πως «Είναι κάτι που συνέβαινε πάντα. Τουλάχιστον, τώρα οι ελεγκτές είναι σε καλύτερο περίγραμμα»!

Στη συνάντηση του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων  με την Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε., από την πλευρά της Α.Κ.Ε., τέθηκε το θέμα της αποζημίωσης όλων των εκτός του νομίμου ωραρίου υπερωριών των συναδέλφων. Η Διοίκηση, αφού δέχθηκε πως οι ώρες απασχόλησης στο VPN καταγράφονται, δήλωσε την πρόθεσή της να αποζημιώνει από εδώ και στο εξής τις υπερωρίες που αφορούν ΜΟΝΟ τους υπαλλήλους του ΚΕ.Β.ΕΙΣ. (υπό την πίεση των χιλιάδων αιτημάτων και της ανάγκης να φανεί πως πετυχαίνει το νέο εγχείρημα), αγνοώντας επιδεικτικά την υπερπροσπάθεια και την υπεραπασχόληση των συναδέλφων στα τμήματα των λοιπών υπηρεσιών! 

Σε κάθε περίπτωση, όταν  η ΔΑΚΕ, συνειδητά, υποβαθμίζει την ανάγκη  θέσπισης κανόνων τηλεργασίας, αυτό οδηγεί σε προφορικά συμβόλαια-εργολαβίες τηλεργασίας. Πρόκειται για τηλεργασία που συνδέεται με την υποχρέωση διεκπεραίωσης αιτημάτων, για τα οποία απαιτούνται 12 και 14 ώρες επεξεργασίας. Σχετικά, η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών κάλεσε το Σύλλογο και την Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. να πατάξουν το φαινόμενο της υπερεργασίας με καταχρηστικούς όρους εν τη γενέσει του. Σαφώς, είναι υποχρέωση της Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. και των συνδικαλιστικών οργάνων να ορίσουν κανόνες τηλεργασίας μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΣΥΕ, είναι υποκριτικό το γεγονός πως, ενώ ιεραρχούν με δημόσιες δηλώσεις ως σοβαρότερο πρόβλημα του κλάδου την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ίδια στιγμή την υπονομεύουν. Στην πραγματικότητα, με την απραξία τους, επιτρέπουν στην διοίκηση να καταφεύγει σε καταχρηστικές πρακτικές. 

Τελικά, η παροχή υπερωριακής απασχόλησης αποδυναμώνει το αίτημα για προσλήψεις, κρύβοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης κάτω από το χαλί, μιας και, στο τέλος της ημέρας, η δουλειά θα διεκπεραιωθεί. Όπως, χαρακτηριστικά, δηλώσαμε παρουσία των κυρίων Πιτσιλή και Θεοχάρη στη συνάντησή μας στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. : «Γιατί να κάνετε προσλήψεις, όταν τα γνωστά υποζύγια θα σας βγάλουν την δουλειά είτε με απλήρωτη υπερωρία είτε με το ευτελές ποσό της αμοιβής των 2 ή 3 ευρώ ανά ώρα;»…

Πώς μπορεί να εξηγήσει η διοίκηση της ΑΑΔΕ το γεγονός πως, ενώ κατά την διενέργεια του προληπτικού ελέγχου, που πραγματοποιούν κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε. σε επιχειρήσεις, διενεργείται και έλεγχος αντίστοιχος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι ως προς την 8ωρη εργασία και την υπερωριακή απασχόληση, ενώ στην ίδια την Α.Α.Δ.Ε. έχουμε φαινόμενα μαύρης, αδήλωτης κι απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης ;

Διανύοντας το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, αναρωτιόμαστε πότε ο κόσμος της εργασίας θα απολαύσει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Γιατί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η τεχνολογική αναβάθμισή τους καταλήγει σε λιγότερες προσλήψεις και μείωση του προσωπικού, αντί να οδηγεί στην καθιέρωση του 7ωρου, του 6ωρου ή της τετραήμερης εργασίας, προς όφελος των εργαζομένων; Πρόκειται για κατακτήσεις που δεν θα κερδηθούν με υπομονή και παθητικότητα αλλά με οργάνωση, αγώνα, διεκδίκηση. 

Υ.Γ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ο  δημόσιος τομέας είχε ήδη κατακτήσει τις 37,5 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, ενώ για τον κλάδο μας η Παρασκευή ήταν ημέρα αρχειοθέτησης, χωρίς συναλλαγή  με το κοινό στις Δ.Ο.Υ. Μετά, ήρθαν τα μνημόνια και μαζί τους συνδικαλιστικά στελέχη  μοσχαναθρεμένα  στον κομματικό σωλήνα, ικανά μόνο για να αναπαραγάγουν τα non paper του Μαξίμου και των κομμάτων τους. Επρόκειτο για στελέχη απρόθυμα να εμπνεύσουν και να οργανώσουν συλλογικές διαδικασίες, αναγκαίες για τη γέννηση ενός νέου κοινού οράματος. Συνδικαλιστικές ηγεσίες που απέτυχαν να διεκδικήσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα του κλάδου, όπως το ποια θα είναι η θέση και ο ρόλος των εργαζομένων στις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του άμεσου μέλλοντος. 

Η εναντιότητα θα φέρει το καινούργιο. Οι Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς θα γεννήσουν το νέο φαντασιακό που έχει ανάγκη ο κλάδος μας σήμερα. Και ήταν μεγάλο ατόπημα της ΔΑΣ, προς άγρα λίγων  ψήφων να επιτεθεί στη προσπάθεια μας για Συνέλευση Εργαζομένων στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ.  Όντως, δεν ήταν μια επιτυχημένη διαδικασία, καθώς ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ δεν είχαν πρόθεση η Συνέλευση να καταλήξει  σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Όμως η πρώτη Συνέλευση Εργαζομένων έγινε και στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. (παλαιότερα σε Γλυφάδα, Παλλήνη κ.α.) και θα συνεχίσουμε, με το ίδιο πάθος, να εργαζόμαστε ώστε η επόμενη να καταλήξει σε γενναίες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα… αυτό που επιβεβαιώθηκε (και) το 2015 είναι πως κανένα κόμμα σε ρόλο… sugar daddy δεν πρόκειται να μας σώσει. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό. 

Ούτε βήμα πίσω!!!