Η απόφαση του ΣτΕ και η περίεργη στάση της ΠΟΕ ΔΟΥ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Η Ομοσπονδία μας δυστυχώς δεν φημίζεται για τα γρήγορα αντανακλαστικά της και την επιλογή της να τοποθετείται για θέματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας (πολλές φορές άλλωστε με δυσκολία το κάνει και για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί). Κατά συνέπεια δεν προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το σύνολο της κοινωνίας ασχολούνταν με την απόφαση του ΣτΕ και την παραγραφή ουσιαστικά δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων, απ το δημόσιο αυτό διάλογο απουσίαζε η φωνή των εφοριακών και απ ότι τελικά αποδείχθηκε… όχι τυχαία.

Της ανακοίνωσης του Συλλόγου της Αττικής για το θέμα, ακολούθησε μια πρωτοφανής ενεργοποίηση στελεχών της Ομοσπονδίας που σχεδόν καταγγέλλανε το Σύλλογο για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και για το ότι, άκουσον άκουσον τόλμησε να εκφράσει άποψη για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Σε λίγες ώρες μάλιστα είχε διανεμηθεί σχέδιο Δελτίου Τύπου της ομοσπονδίας, το οποίο θα… επανέφερε τα πράγματα σε τάξη, έχοντας μάλιστα την πρωτοτυπία να εκδίδετε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στο περιεχόμενο της απόφασης αυτής!!!.

Η ΑΣΚΙ κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη της για την έκδοση του Δελτίου Τύπου, με βάση το προτεινόμενο περιεχόμενο, υπό την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν δύο απολύτως απαραίτητες αναφορές:

1. Μία αναφορά στο περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ και τις συνέπειες αυτής (γι’ αυτό άλλωστε έβγαινε και το Δελτίο Τύπου) και

2. Μια αναφορά στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη σύσταση της ΑΑΔΕ (με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε) και την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες μας.

Οι προσθήκες αυτές απορρίφτηκαν χωρίς καν να συζητηθούν. Προφανώς η απόφαση να μην γίνει καμιά αναφορά στο ΣτΕ, καθώς και στο νόμο της κυβέρνησης για τη σύσταση της ΑΑΔΕ, ήταν ειλημμένη και φυσικά είχε εξασφαλιστεί και η απαραίτητη πλειοψηφία.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν…. Ο λόγος για τη στάση αυτή της ΔΑΚΕ και όσων προσδέθηκαν στο άρμα της ήταν ο ….. σεβασμός στους θεσμούς και στη άποψη ότι τα σωματεία δεν σχολιάζουν δικαστικές αποφάσεις; Κάτι μας λέει πως όχι…

Είναι επικίνδυνο και ίσως καταστροφικό για τον κλάδο μας, η ηγεσία της Ομοσπονδίας να μας αθροίζει με απόψεις και συμφέροντα που στο όνομα δήθεν της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, πιέζουν για το οριστικό κουκούλωμα χιλιάδων υποθέσεων.

Είναι λίγο…. περίεργο που η ομοσπονδία αρνείται να πει κουβέντα για το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ακυρώνει την προοπτική να βρεθούν, μέσω των διασταυρώσεων που συνάδελφοί μας τρέχουν, όσοι είχαν μεγάλες αποκλείσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. Είναι προσβλητικό τουλάχιστον για τους συναδέλφους και τη δουλειά τους, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου να κάνει χρήση της ίδιας επιχειρηματολογίας (περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης) με όσους αγωνιούν, από άλλη όμως σκοπιά, για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων….

Αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι δεν επιθυμούν οποιαδήποτε αναφορά στη δικαιοσύνη, οφείλουν να τους εξηγήσουν και να μην σύρουν τον κλάδο σε περίεργα μονοπάτια…

Και επειδή η ΔΑΚΕ και όχι μόνο, αρέσκεται συχνά πυκνά, όταν κυρίως θέλει να καλύψει τις δικές τους αδυναμίες ή επιλογές, να μιλάει για κυβερνητικό συνδικαλισμό και να δείχνει την ΑΣΚΙ, θα θέλαμε να ρωτήσουμε….

  • Βολεύει ή όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το αφήγημα ότι… αφού το δικαστήριο αποφάσισε εμείς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.
  • Απαλλάσσει ή όχι την κυβέρνηση απ τις ευθύνες της για τις χιλιάδες υποθέσεις που πάνε προς παραγραφή, αν ‘’δείξουμε σεβασμό’’ στη δικαστική απόφαση;
  • Απαλλάσσει ή όχι την κυβέρνηση για τις ευθύνες της  σχετικά με τον εγκληματικό νόμο της σύστασης την ΑΑΔΕ και την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες μας;     

Η ΑΣΚΙ πιστεύει ότι η απόφαση του ΣτΕ νομιμοποιεί ουσιαστικά χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και η κυβέρνηση εχει ευθύνη να βρει τρόπο αυτοί που έκλεψαν να πληρώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση για άλλη μια φορά θα είναι εκτεθειμένη απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που σήμερα βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και καλούνται υπό την απειλή των κατασχέσεων να πληρώσουν φόρους και χαράτσια.