Τετάρτη
24 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 1Γ/2008 ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 1Γ 2008 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΓΙΑ 16η ΜΕΡΑ

Τον Οκτώβριο του 2008 το ελληνικό κράτος προσκαλεί νέους πολίτες να λάβουν μέρος στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 1Γ/2008 για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Η ύλη του διαγωνισμού είναι εξειδικευμένη και απαιτητική. Τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και τα αποτελέσματα αργούν και βγαίνουν αποσπασματικά, το 2009 για την κατηγορία των ΤΕ, ΔΕ και τον Φεβρουάριο του 2010 για τους ΠΕ.

Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει την προκήρυξή τους ( άρθρο 15 του Ν. 3528/07 ΦΕΚ 26Α/9-2-2007)"Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ ), έπρεπε να τοποθετηθούν το αργότερο μετά από 4 μήνες από την έκδοση των αποτελεσμάτων τους.

Δυστυχώς όμως, οι προσλήψεις τον διοριστέων ανεστάλησαν με τον νόμο της εισοδηματικής πολιτικής, άσχετα αν ο μεγαλύτερος ασθενής της χώρας είναι η οικονομία και υπάρχει τραγική έλλειψη εσόδων! Οι εφορίες υπολειτουργούν, έχουν περίπου 6.000 κενές οργανικές θέσεις ενώ οι συνταξιοδοτήσεις δημιουργούν τεράστια κενά σε τελωνεία και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – οι μόνες υπηρεσίες που φέρνουν έσοδα στο κράτος!Από την άλλη πλευρά, το 2010 εκδόθηκαν ΦΕΚ τοποθετήσεων για περισσότερα από 1.400 άτομα σε διάφορους φορείς σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ ακόμη και μετά το νόμο περί παγώματος των προσλήψεων αξίζει να σημειωθεί ότι προσελήφθησαν 232 υπάλληλοι στη Βουλή οι οποίοι είναι εκτός των διαδικασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και συγκεκριμένα ακόμη και εκτός ελέγχου των οριστικών αποτελεσμάτων.Το 2011 αυτή η πρακτική δεν έχει αλλάξει.

Επίσης όταν υπάρχει η πολιτική βούληση με την διαδικασία της εξαίρεσης επιλύονται άμεσα θέματα όπως το θέμα των 727 επιτυχόντων της ΑΤΕ (διαγωνισμός με σειρά προτεραιότητας – απλή κατάθεση δικαιολογητικών) με το Ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212/Α'/17.12.2010) σύμφωνα με τον οποίο o διορισμός τους θα υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2011.Επιτυχόντες με οριστικά το έτος 2010 έχουν ήδη διορισθεί καθώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους ενδιαφέρθηκαν για τον διορισμό τους. Ενδεικτικά στο ΦΕΚ 979 14.10.2010, 7 δικαστικοί επιμελητές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με οριστικά αποτελέσματα 28.5.2010 παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των οικονομολόγων είχαν εκδοθεί σε ΦΕΚ πολύ νωρίτερα .

Οι 148 επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ παρά το γεγονός ότι τα οριστικά τους αποτελέσματα εκδόθηκαν εντός του 2010 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ : ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΚΑΙ ΦΕΚ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ 293/13-4-2010 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ : ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 31-1-2010 ΚΑΙ ΦΕΚ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ 908/22-9-2010), είχαν την συμπαράσταση του φορέα τους και διορίστηκαν τον Μάρτιο του 2011.

Επίσης το θέμα των μετατάξεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στο πρόσφατο παρελθόν το καλοκαίρι του 2009 η απελθούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες μετατάξεις 385 ατόμων στο ΥπΟικ ίσως και ο πιθανότερος λόγος κωλυσιεργίας της έκδοσης των αποτελεσμάτων των 545 ΠΕ. Στην τελευταία συνάντηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μετατάξεις στο Υπουργείο, ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μετατάξεις από την Ολυμπιακή Αεροπορία (ΦΕΚ1155 3/12/2010 -22 άτομα ΠΕ/ΔΕ Εφοριακοί, ΦΕΚ1104 16/11/2010 30 ΔΕ Εφοριακοί). Ήδη στα ΜΜΕ αναφέρεται συχνά ότι όσοι μεταταχθούν σε εφορίες θα παρακολουθήσουν φορολογικά σεμινάρια.

Οι διοριστέοι για του Υπουργείο Οικονομικών είναι λογιστές, οικονομολόγοι, φοροτεχνικοί και πλήρως εξιδικευμένοι στο αντικείμενό τους καθώς αρίστευσαν ανάμεσα σε 26.000 υποψηφίους και το 80% αυτών κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε οικονομικά και φορολογικά πεδία- τα συμπεράσματα δικά σας.

Από τους παραπάνω διοριστέους έχει ακολουθήσει σειρά από προσφυγές και αγωγές διεκδίκησης χρηματικών ποσών έναντι του ελληνικού δημοσίου για βλάβη που έχουν υποστεί λόγω των μέτρων της κυβέρνησης μιας και πολλοί από τους διοριστέους ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που εργαζόντουσαν ήδη στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (για τους οποίους η διακοπή της μισθοδοσίας είναι χρονοβόρα) αλλά και στον ιδιωτικό, ως υπάλληλοι και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παραιτήθηκαν ώστε να μπορέσουν να βρίσκονται στις θέσεις των νέων υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με τους εργατολόγους, θεωρείται δεδομένη η δικαίωση τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες θα κληθούν να τους αποζημιώσουν, χωρίς να έχουν εργαστεί, για όλο το διάστημα που παραμένουν σε αναστολή.

Είναι πλέον αδύνατη η εύρεση εργασίας από αυτούς διότι τα ονόματά τους υπάρχουν στα ΦΕΚ διοριστέων από πέρσι τον Φεβρούαριο και όποια προσπάθεια έχει γίνει ανεύρεσης εργασίας προσκρούει στο γεγονός ότι οι νέοι εργοδότες τους με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο διαπιστώνουν ότι είναι διοριστέοι. Επίσης στο σύνολο των επαρχιακών πόλεων όπου ο κύκλος είναι μικρός είναι γνωστό σε πολλούς ο διορισμός τους αλλά ταυτόχρονα και η αναζήτηση του προηγούμενου εργοδότη για την αιτία παραίτησης οδηγεί σε αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών από την αγορά εργασίας.

Έχουν γίνει πολλές φορές προσπάθειες από την πλευρά των διοριστέων να κάμψουν την αναλγησία των αρχών και να αρθεί αυτή η αδικία, καθώς η κατηγορία των ΠΕ, που ακόμη δεν έχει διοριστεί, όπως οι υπόλοιποι διοριστέοι των κλάδων ΔΕ και ΤΕ που διοριστήκαν στα τέλη του 2010, έπρεπε να έχει τοποθετηθεί το αργότερο πέρσι τον Ιούνιο, γεγονός που τούς έχει πλήξει οικονομικά περισσότερο από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα λόγω των έκτακτων μέτρων οικονομικής πολιτικής, καθώς δεν έχουν χάσει κάποιο επίδομα ή δεν έχουν υποστεί περικοπή μισθού, αλλά περικοπή όλων των μισθών ένα χρόνο τώρα. Δυστυχώς οι προσπάθειες τους έχουν πέσει στο κενό, με αποκορύφωση την αναβολή προκαθορισμένου ραντεβού με τον Υπουργό την προηγούμενη Τετάρτη 1 Ιουνίου (ραντεβού που εκκρεμούσε από τον Νοέμβρη του 2010). Οι διοριστέοι διαμαρτυρήθηκαν με αποκλεισμό του Υπουργείου, αποκλεισμός που κατέληξε με την απώθηση των διοριστέων στην οδό Ερμού όπου παραβρίσκονται 7η μέρα τώρα, και την προσαγωγή 2 διαδηλωτών με την κατηγορία του παράνομου camping! Οι διοριστέοι ΠΕ αιτούνται τον άμεσο διορισμό όλων τους, και των 545, και την μη διάσπαση των πινάκων επιτυχόντων που θα συνεχίσει την τρίχρονη ταλαιπωρία τους ακόμη παραπάνω.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

΄΄Δούλευα ως λογιστής σε μεγάλο λογιστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών. Αποφάσισα να δώσω στον γραπτό διαγωνισμό και δούλευα ενώ παράλληλα διάβαζα. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και σε διάφορες εφημερίδες τα ονόματα των επιτυχόντων. Ο εργοδότης μου έμαθε μέσω του Διαδικτύου την επιτυχία μου, καθώς ο διαγωνισμός είχε δημοσιοποιηθεί πολύ έντονα κι όλοι γνώριζαν για αυτόν. Αυτό είχε ως συνέπεια να απολυθώ και να μην μπορώ να βρω εργασία στο αντικέιμενό που έχω σπουδάσει κι εργαστεί γιατί κανείς δεν προσλαμβάνει έναν υπάλληλο ο οποίος θα φύγει κάποια στιγμή.΄΄

Το παραπάνω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διοριστέου του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του Υπουργείου Οικονομικών και της άδικης μεταχείρισης τους από το κράτος.