ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΕ ΔΟY – OIKONOMOY
Στις 11.7.2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΔΟY με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου. Στη διαδικασία της συνάντησης (Συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ και της ΔΑΣ), έντονη ήταν η διάθεση απ την πλευρά του υπουργού να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κλάδο για την πορεία των θεμάτων που μας απασχολούν
. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν υπήρξε δέσμευση ότι:
Α) Δεν θα υπάρχουν νέες μειώσεις με το επερχόμενο μισθολόγιο...
Β) Δεν θα δοθούν αντικείμενα του κλάδου μας σε ιδιώτες...
Γ) Ότι θα υπερασπιστεί το κύρος και την αξιοπρέπεια του κλάδου από τι επιθέσεις που δεχόμαστε με συγκεκριμένες ενέργειες.
Δ) Δεν θα υπάρχει μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζόμενων στις υπηρεσίες του κλάδου...
Ε) Ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ...
Για όλα τα παραπάνω ο υπουργός εξέφραζε την ''κατανόηση'' του και αναγνώρισε το ΄΄ δίκαιο'' των αιτημάτων μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έδειξε διάθεση να δεσμευτεί για τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης (παρότι υπουργός αυτής)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΔΕΔΥ – ΡΕΠΠΑ
Στις 11.7.2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό εσωτερικών Ρέππα, (αρμόδιο για τη σύνταξη και κατάθεση του ενιαίου μισθολογίου). Ο υπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού για το μισθολόγιο (που πρόκειται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα). Απέφυγε όμως να δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν περεταίρω οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά προσπάθησε να προσπεράσει όλα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση, σχετικά με τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τις απολύσεις προσωπικού κτλ.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΟY
ή ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΤΑΥΤΗΣΗΣ ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ !
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY πραγματοποιήθηκε στις 12. 7 2011 με τον υφυπουργό Οικονόμου. Βέβαια μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός, ότι σχεδόν πάντα προηγούνται, των Γενικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων της Αθήνας τέτοιου είδους συναντήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται απ' την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να ''καθησυχάσει'' τις ανησυχίες των συναδέλφων και ουσιαστικά να συμβάλει στην προώθηση των επιλογών της κυβέρνησης.
Έτσι παρά το γεγονός ότι ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε απολύτως σε κανένα θέμα από αυτά που αφορούν τον κλάδο (ιδιωτικοποιήσεις, μισθολόγιο κτλ), η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε στο Γενικό Συμβούλιο, μια τελείως διαφορετική εικόνα, προσπαθώντας να πείσει, ότι μετά τη συνάντηση θα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τις εξελίξεις που πρόκειται να έρθουν. Παραβλέπουν βέβαια τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ ότι:
Α) Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η κυβέρνηση έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για μια σειρά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.
Β) Η αξιοπιστία του συγκεκριμένου υπουργού έχει ήδη κριθεί απ το γεγονός ότι ως βουλευτής ήταν από εκείνους οι οποίοι ''διαφωνούσαν'' με το μνημόνιο, αλλά μετά την υπουργοποίησή του ανέλαβε... να το εφαρμόσει,
Γ) Και ο ίδιος ουσιαστικά τους ξεκαθάρισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και ότι προφανώς δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση...
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΥΠΟΠΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ''ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ'' ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ... Αισιοδοξία την οποία εξέπεμπε και μετά απ τις αντίστοιχες συναντήσεις με τον πρώην υπουργό, Παπακωνσταντίνου και η οποία δυστυχώς διαψεύδονταν πανηγυρικά.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα του κλάδου και ειδικότερα για την αναδιοργάνωση, η ηγεσία της ΠΟΕ ΔOY υπενθύμισε ότι στην Αθήνα θα υπάρχουν το πολύ 25 ΔΟY, και στη Θεσσαλονίκη 6 με 7, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει-απειλήσει όσους διαφωνούν με αυτή την προοπτική, ότι στο Μόναχο της Γερμανίας λειτουργεί μόνο μία εφορία των 1.000 ατόμων (και άρα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι) υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τους εκβιασμούς του υπουργείου και φυσικά ''ξεχνώντας'' να αναφερθεί στα υπόλοιπα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα της Γερμανίας. Μάλιστα η όποια κριτική ακούστηκε σε σχέση με την κυβέρνηση, αφορούσε την καθυστέρηση υλοποίησης του κλεισίματος των υπηρεσιών μας.
Όσον αφορά τα μισθολογικά τόσο ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΑΣΚΕ χαρακτήρισαν μικρές τις μέχρι τώρα απώλειες στις αποδοχές μας και (στο βαθμό που αυτές αφορούσαν και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνο τους εφοριακούς) πρέπει να το θεωρήσουμε ως νίκη της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας! Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την κατάθεση του μισθολογίου και φυσικά απέφυγαν τις αναφορές στις επιπλέον μειώσεις (από 1.7.2011) ως αποτέλεσμα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Τέλος η ΠΑΣΚΕ ζήτησε την εξουσιοδότηση της εκτελεστικής επιτροπής (έχει απόλυτη πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ) προκειμένου να προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες, στην περίπτωση που οι εξελίξεις δεν είναι αυτές που περιμένουν.
Όσον αφορά την ΔΑΚΕ, κατά γενική ομολογία ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση. Αφού με τις αρχικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ''κατακεραύνωνε'' την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ (δίνοντας της μάλιστα και διορία μερικών ημερών προκειμένου να αλλάξει τη στάση της) όταν φτάσαμε στη διαδικασία των αποφάσεων, ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΚΕ. Στο σύνολο των προτάσεων – ψηφισμάτων που κατατέθηκαν, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κράτησαν απολύτως την ίδια στάση και ψήφισαν ή καταψήφισαν μαζί. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΑ. Καταλαβαίνουμε όλοι τις μεθοδελυσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ. Καταλαβαίνει τι κάνει, η ηγεσία της ΔΑΚΕ;
Η ΑΣΚΙ κατέθεσε για άλλη μια φορά τις δικές της σκέψεις και προβληματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των δυο μεγάλων παρατάξεων. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του κλάδου και να σπέρνουμε τον εφησυχασμό στους συναδέλφους, κρύβοντάς τους την πραγματικότητα, και αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τα οποία επιμελώς προσπαθεί να αποκρύψει η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ. Τόνισε επίσης την ανάγκη ανάδειξης απ την πλευρά της ομοσπονδίας της τεράστιας φοροδιαφυγής και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να παταχθεί, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που κάνουν τις υπηρεσίες μας αναποτελεσματικές, της πολυνομίας και των αμέτρητων φορολογικών νομοσχεδίων που κατατίθενται κάθε τόσο, καθώς και το άδικο, ως προς την κατανομή των βαρών, φορολογικό σύστημα. Τέλος σε σχέση με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, κατέθεσε κείμενο – πρόταση (Πατήστε ΕΔΩ για να το δείτε) καταδίκης της στάσης στελεχών της ΠΑΣΚΕ, τα οποία δημόσια, χωρίς τη λήψη αντίστοιχης απόφασης και ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με τις συνεδριακές μας αποφάσεις, αποδέχονται τις προτάσεις του υπουργείου για κλείσιμο του 70% των ΔΟY. Η πρόταση αυτή βέβαια καταψηφίστηκε απ το σύνολο των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ και... της ΔΑΚΕ!. Εκείνο όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η στάση των εκπροσώπων στη ομοσπονδία, του Συλλόγου της Αθήνας, οι οποίοι αρέσκονται το τελευταίο διάστημα σε ανακοινώσεις και ανοικτές επιστολές με τις οποίες αφήνουν υποτίθεται υπονοούμενα για τη στάση της ΠΟΕ ΔΟY στο θέμα της αναδιοργάνωσης, αλλά όταν είναι να παρθούν αποφάσεις, ταυτίζονται απόλυτα μαζί της, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και χρόνια σε μια σειρά από καταστροφικές επιλογές που έκανε η ηγεσία της Ομοσπονδίας.
Τέλος η ΑΣΚΙ κατέθεσε και κείμενο με δέκα προτάσεις (Πατήστε ΕΔΩ για να το δείτε) οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των αδιόριστων του υπουργείου οικονομικών. Φυσικά και αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε απ τη μεγάλη παράταξη της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το προεδρείο της ΠΑΣΚΕ δεν επέτρεψε στα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων όλης της χώρας, τα οποία παρίστανται στη συνεδρίαση, να πάρουν το λόγο, δημιουργώντας εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα της πρόσκλησης τους...