Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Ενημέρωση: Συνάντηση της ΠΟΕ ΔΟY με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (15.2.23) συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΤΠ&Δ, στην οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Εργασίες του ΤΠ&Δ που εκτελούνται απ τις ΔΟY.

Για το ζήτημα των εργασιών του ΤΠ&Δ που εκτελούν οι ταμίες των περιφερειακών ΔΟY, ο πρόεδρος του ταμείου μας ενημέρωσε ότι:

  1. Προχωράει ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος του Ταμείου, κάτι που θα επιτρέψει την αφαίρεση αυτών των αντικειμένων απ τις εφορίες σε ορίζοντα 1,5 έτους.
  2. Σε περίπτωση που το υπουργείο εσωτερικών κάνει αποδεκτό το αίτημα του ταμείου για αύξηση των οργανικών του θέσεων, η απόσυρση αυτών των αντικειμένων απ τις Εφορίες μπορεί να γίνει και σε ορίζοντα 6 μηνών. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται, όπως αναφέρθηκε, και συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία διατηρεί δικές της δομές στην περιφέρεια, αναζητώντας φόρμουλα πιθανής συνεργασίας.
  3. Για όσο διάστημα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς ο πρόεδρος του Ταμείου δεσμεύτηκε για την εξεύρεση τρόπου επαναφοράς του διαχειριστικού επιδόματος που λάμβαναν στο παρελθόν οι συνάδελφοι που είχαν και την ευθύνη του ΤΠ&Δ, είτε κατευθείαν απ το το Παρακαταθηκών, είτε μέσω της ΑΑΔΕ.

Διαχωρισμός του ΤΠ&Δ και είσοδος Ιδιωτών

Στη συνάντηση θέσαμε το ζήτημα των σεναρίων περί διαχωρισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και εμπλοκής, στο εμπορικό τμήμα αυτού, ιδιωτών. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη, βάσει της οποίας σχεδιάζεται ο διαχωρισμός του ταμείου και η δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο το δημόσιο θα διατηρεί το 50% και το υπόλοιπο (50%) θα μεταφερθεί σε κάποιο fund, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Στο νέο αυτό φορέα πρόκειται να μεταφερθούν (ως προίκα) τα δάνεια και οι καταθέσεις του ταμείου.

Ρύθμιση Δανείων

Για το ζήτημα των δανείων και της ανάγκης για ουσιαστική ρύθμιση αυτών, ο πρόεδρος του Ταμείου δήλωσε ότι αυτό υπερβαίνει τις δικές του αρμοδιότητες και απαιτεί πολιτική – κυβερνητική πρωτοβουλία.