Κυβέρνηση και τράπεζες επεξεργάζονται το πρόγραμμα που εφάρμοσε για τα «κόκκινα» δάνεια η Λευκωσία. Τι προβλέπει για «κούρεμα», δόσεις και επιτόκιο.
Πηγή: Realnews
Tο πρόγραμμα που εφάρμοσε η Κύπρος όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες, ενόψει της λήξης της ισχύος του νόμου Κατσέλη την 31η ∆εκεμβρίου 2018.
Πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι στα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι η βασική δομή του προγράμματος «Εστία» που εφαρμόζει η Λευκωσία και στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Αφενός στο «κούρεμα» σημαντικού ποσού του δανείου από την πλευρά των τραπεζών, αφετέρου στην κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης που θα κληθεί να καταβάλει στην τράπεζα ο δανειολήπτης εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα. Παράμετρος στην οποία συμφωνεί και η τρόικα, υπό τον όρο να αποσυρθεί ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την κατάχρηση των προστατευτικών του διατάξεων από μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και υπάρχει ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.
- Η τράπεζα, μέσω δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, θα αποτιμήσει την παρούσα αξία του ακινήτου (σ.σ.: αυστηρά της πρώτης κατοικίας) που αποτελεί εγγύηση στο «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο. Εν συνεχεία, θα καλέσει τον δανειολήπτη να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία και όχι το αρχικό δάνειο. Το ποσό μεταξύ της παρούσας αξίας του ακινήτου και του αρχικού ύψους του δανείου θα «κουρευτεί».
- Το νέο δάνειο θα έχει ανώτερο όριο επιτοκίου. Το πλαφόν στο πρόγραμμα της Κύπρου έχει οριστεί στο 3,5%.
- Η αποπληρωμή του δανείου θα μπορεί να γίνει σε έως και 25 χρόνια.
- Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις που του αναλογούν, χωρίς καμία καθυστέρηση. ∆ιαφορετικά, θα χάνει τη ρύθμιση.