«Εισπρακτικές εταιρείες» στήνει η ΑΑΔΕ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Τα σχέδια του Πιτσιλή για τις υπηρεσίες μας… τρέχουν… Ο κ. Πιτσιλής ως ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ στρατοπέδου, αποφασίζει και διατάζει. Οι εξαγγελίες του περί διαλόγου… είναι το τυράκι για όσους λανθασμένα, εντοπίζουν το πρόβλημα στην έλλειψη… επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων απ’ την πλευρά των εργαζομένων (που θα πείσουν τον κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ!!!), αλλά κυρίως για όσους από καιρό έχουν συνταχθεί με τις επιλογές της ΑΑΔΕ και απλά ψάχνουν για το… ξεκάρφωμα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή η ηγεσία της Ομοσπονδίας καλλιεργεί κλίμα καθησυχασμού ενόψει ενός ‘’διαλόγου’’ που… πρόκειται να γίνει. Διάλογο επί θεμάτων που η ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟY γνώριζε από καιρό (ο ίδιος ο Πιτσιλής… τους ‘’έδωσε’’ λέγοντας ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας γνώριζε και για το rotation και για τις αλλαγές στο Δικαστικό), αλλά που ποτέ δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους ούτε φυσικά προγραμμάτισε τρόπο και μέσα αντίδρασης… Το αντίθετο μάλιστα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενημερωτικό (28.1.2019) της Ομοσπονδίας για τη συνάντηση με το Πιτσιλή… Πουθενά δεν αναφέρει τη θέση του Διοικητή ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός ή δύο Κέντρων Είσπραξης, στα οποία θα μεταφερθούν οι περισσότερες αρμοδιότητες των Δικαστικών Τμημάτων. Προφανώς το ξεχάσανε… όπως το ξεχάσανε και όταν τους είχε ενημερώσει για πρώτη φορά και για τα Δικαστικά Τμήματα και για το rotation…

Βολεύει μάλλον ο όποιος διάλογος να γίνει προ τετελεσμένων και με το γνωστό, προς όσους αντιδρούν, επιχείρημα… τι να κάνουμε τώρα, αφού έχει δρομολογηθεί…

Ακολουθεί σχετικό Δημοσίευμα…

«Εισπρακτικές εταιρείες» στήνει η ΑΑΔΕ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

(Πηγή: ΣοφοκλέουςIn, 8 Φεβρουαρίου 2019)

Τη συγκρότηση «εισπρακτικών εταιρειών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δρομολογεί η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, θα αποκτούν «προσωπική» επαφή με τους οφειλέτες, μέσω συνεχών οχλήσεων, σε μια προσπάθεια να πειστούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Πρόκειται για το Κέντρο Εισπράξεων της ΑΑΔΕ που θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα και κατόπιν στην Θεσσαλονίκη και τα οποία θα λειτουργούν, σχεδόν κατά το πρότυπο των εισπρακτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα ασχολούνται μόνο με την είσπραξη των βεβαιωμένων προς το Δημόσιο, εσόδων και δεν θα κάνουν καμία άλλη εργασία. Δηλαδή θα λειτουργούν όπως σήμερα τα «Δικαστικά Τμήματα» των ΔΟΥ, αλλά θα είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες και θα αναφέρονται μόνο στην ηγεσία της ΑΑΔΕ.

Πώς θα λειτουργούν

Οι υπάλληλοι θα επιλέγουν από τη λίστα των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) τους οφειλέτες εκείνους με τα μεγαλύτερα χρέη και κατόπιν να προχωρούν στους μικρότερους οφειλέτες και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Το πρώτο βήμα θα είναι η ενημέρωση του οφειλέτη με e-mail για το ύψος της οφειλής και την προθεσμία τακτοποίησής της. Αν είναι ληξιπρόθεσμη θα ενημερώνεται ότι πρέπει άμεσα να σπεύσει να την εξοφλήσει ή να την εντάξει σε κάποια από τις ανοιχτές ρυθμίσεις 12μηνης ή 24μηνης καταβολής.

Η αποστολή e-mail για οφειλή που δεν έχει λήξει προβλέπεται ήδη για οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
Αν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος, θα ειδοποιείται αυτόματα μέσω του auto reminder system και θα λαμβάνει e-mail.

Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail και στις προθεσμίες τακτοποίησης της οφειλής, θα δέχεται τηλεφώνημα από υπάλληλο της Υπηρεσίας, με το οποίο θα ενημερώνεται για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με τη λήψη μέτρων.

Ταυτόχρονα, θα αποστέλλεται και e-mail με το οποίο θα προειδοποιείται ότι αν δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, θα ληφθούν σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών ή και ακινήτων, αν η οφειλή είναι μεγάλη. Διευκρινίζεται, πως το μέτρο της κατάσχεσης των ακινήτων μπορεί, δυνητικά να ενεργοποιηθεί για χρέη άνω των 500 ευρώ, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

Παρακολούθηση και καταγραφή περιουσίας

Παράλληλα, το Κέντρο Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, θα θέσει υπό στενή παρακολούθηση τους οφειλέτες του Δημοσίου, σκανάροντας και καταγράφοντας την εξέλιξη της περιουσιακής τους κατάστασης, τις μεταβολές που θα γίνονται (αγορές, πωλήσεις κλπ), αλλά και την εξέλιξη των οφειλών τους.

Τα στοιχεία θα αντλούνται και θα συνδυάζουν πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της Α.Α.Δ.Ε., όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, Πληροφοριακό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη μέλη της Ε.Ε. πληροφορίες από τρίτους.
Σε ότι αφορά στις «πληροφορίες από τρίτους», αυτές θα προέρχονται από το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και φυσικά τις τράπεζες.