Ο ESM ζητά να συνεχιστεί η γραμμή λιτότητας στην Ελλάδα
Πηγή: The Press Project
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόσο μέχρι το τέλος του μνημονίου όσο και μετά από αυτό». Υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό και το νομικό σύστημα της χώρας, ενώ ζήτησε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα είναι ακόμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις περιπτώσεις που χειρίζεται ο ESM, ο Κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα για την οποία “τρέχει” ακόμα πρόγραμμα, το οποίο πρόκειται να κρατήσει μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα, γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο εάν η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διατηρηθεί, ο Ρέγκλίνγκ υποστηρίζει πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητα της, παραδεχόμενος ωστόσο πως οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί από 20% έως και 40%.
Ερωτηθείς για το τι μένει να γίνει στην Ελλάδα, τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, όπως και στο νομικό σύστημα της χώρας μας. Υπογραμμίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσία διοίκηση. «Θα είναι κρίμα εάν η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα χαλαρώσει καθώς φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος».
Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ελλάδα πήρε από τους δανειστές βοήθεια για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄ αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».