Έλεγχοι της εφορίας σε διπλό μέτωπο

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: Capital.gr

Για τη μεγάλη εξόρμηση σε παραλίες και τουριστικές περιοχές κατά την καλοκαιρινή περίοδο ετοιμάζεται η εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνπροσκάλεσε με ειδική εγκύκλιο υπαλλήλους της για την έκτακτη ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό εφοριών σε τουριστικές περιοχές και υπηρεσίες που ασχολούνται με τον λεγόμενο προληπτικό έλεγχο, δηλαδή κυρίως την έκδοση αποδείξεων.

Οι υπηρεσίες που θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό για τους ελέγχους είναι, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, οι εφορίες (ΔΟΥ) Κέρκυρας, Σύρου, Θήρας, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Κω, Ρόδου και Πολυγύρου καθώς και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται εντός της χωρικής αρμοδιότητας των ως άνω υπηρεσιών και εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως. Κατά τη τριήμερα αυτά οι έλεγχοι θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή της χώρας θα αποφασίζεται από την διεύθυνση των ΥΕΔΔΕ.

Οι κυρώσεις

Οι ελεγκτές κατά κύριο λόγο θα ελέγχουν αν εκδίδονται οι προβλεπόμενες αποδείξεις σε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ- μπαρ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων κα. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται η μη έκδοση απόδειξης θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου όπως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπισθεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από την διαπίστωση της παράβασης τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Στην περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες. Βαρύ είναι το ποινολόγιο της εφορίας και για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών καθώς κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Εντολές ελέγχου

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε και εγκύκλιο με την οποία δίνεται εντολή σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της προκειμένου να κοινοποιήσουν στους φορολογούμενους εντολές ελέγχου οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί. Η επίδοση θα πρέπει να γίνει στους φορολογούμενους το αργότερο έως τις 2 Μαΐου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ειδοποιηθούν, επίσης, ότι εφόσον υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, θα πληρώσουν το 60% των προστίμων και των πρόσθετων φόρων (έκπτωση έως 40%), με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν την οφειλή εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.