Παρασκευή
19 / 04 / 2024
10 Νέα Άρθρα

Απώλεια εσόδων άνω των 100 εκατ. ευρώ από την καθυστέρηση της Α.Α.Δ.Ε. να εντοπίσει αδήλωτα αναδρομικά

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

"Παράνομη και ανέφικτη" χαρακτηρίζουν οι εφοριακοί την εντολή της Α.Α.Δ.Ε. προς τις Δ.Ο.Υ.  να ελέγξουν μέσα σε μόλις 6 εργάσιμες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας παραγραφής 200.000 υποθέσεις μη δήλωσης αναδρομικών.

Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης (ΠΗΓΉ: www.fmvoice.gr)

Αίσθηση αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες φορολογούμενους προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) άφησε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιήσει τη διασταύρωση για τον εντοπισμό όσων μισθωτών και συνταξιούχων δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία αναδρομικά αποδοχών που έλαβαν το 2013. Η μεγάλη καθυστέρηση στον χρόνο διενέργειας της διασταύρωσης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος απώλειας σημαντικού ύψους φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αδήλωτων αναδρομικών που εντοπίστηκαν και πρέπει να ελεγχθούν είναι 200.000 και η προθεσμία για την παραγραφή τους λήγει στις 31-12-2019! Συγκεκριμένα, η απώλεια εσόδων λόγω της παραγραφής μεγάλου αριθμού από τις 200.000 υποθέσεις εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ήδη οι εφοριακοί οι οποίοι εκλήθησαν αιφνιδιαστικά από τους ιθύνοντες της Α.Α.Δ.Ε. να ελέγξουν τόσες πολλές υποθέσεις  - μέσα σε 6 μόλις εργάσιμες ημέρες που απέμεναν για να εκπνεύσει η πενταετής προθεσμία παραγραφής - αντέδρασαν δυναμικά αποστέλλοντας στις υπηρεσίες τους συγκεκριμένο κείμενο επιστολής (συντεταγμένο από την Ομοσπονδία τους) με το οποίο δηλώνουν ότι η εντολή που τους δόθηκε είναι παράνομη και ανέφικτο να εκτελεστεί εγκαίρως στο σύνολό της.

Όπως αποκάλυψε το fmvoice.gr, η διασταύρωση για τον εντοπισμό μισθωτών και συνταξιούχων που δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το 2013, ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση 5 ετών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, δύο περίπου εβδομάδες πριν οι υποθέσεις παραγραφούν λόγω πενταετίας! Από την διασταύρωση εντοπίστηκαν συνολικά περίπου 200.000 περιπτώσεις μισθωτών (ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (καθυστερούμενα από τους εργοδότες, επιδικασθέντα από δικαστήρια κ.λπ.), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012, αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι, στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet, τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί.

Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε., για να διώξει από πάνω της το βάρος της ευθύνης για την παραγραφή τόσο πολλών υποθέσεων εργαζομένων και συνταξιούχων οι οποίοι δεν δήλωσαν αναδρομικά αποδοχών που έλαβαν το 2013, απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 – ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν οι υποθέσεις παραγραφούν -  τρισέλιδο έγγραφο σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας με το οποίο ενημέρωσε τους Προϊσταμένους των συγκεκριμένων υπηρεσιών ότι τους αποστέλλονται αρχεία με τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία των εν λόγω φορολογουμένων μαζί με τα ποσά των αναδρομικών που δεν δήλωσαν. Με το ίδιο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ κάλεσε τους Προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά. Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, εντός των ελαχίστων εργασίμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2019, ώστε τα ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμενους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019 και οι υποθέσεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή. Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος – υπολογίζονται σε 200.000, όπως ήδη αναφέραμε - και ο χρόνος που απέμεινε στις Δ.Ο.Υ. να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους αποστέλλονται, να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους ήταν πλέον ελάχιστος, οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν. Η απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω της παραγραφής μεγάλου αριθμού υποθέσεων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης απέστειλε το τεράστιο αρχείο των 200.000 υποθέσεων «μη δήλωσης αναδρομικών» λίγες μόλις ημέρες πριν αυτές παραγραφούν και κάλεσε τις υποστελεχωμένες εδώ και πολλά χρόνια Δ.Ο.Υ. να επεξεργαστούν, να ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τις υποθέσεις αυτές μέσα σε ελάχιστες εργάσιμες ημέρες, φορτώνοντας ουσιαστικά με την ευθύνη της παραγραφής τους Διευθυντές των Δ.Ο.Υ. και τους εργαζόμενους σ’ αυτές και μάλιστα εν μέσω περιόδου εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου ήδη σημειώνεται τεράστια κοσμοσυρροή στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν χιλιάδες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις (τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων κ.λπ.), ήταν επόμενο να  προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.! Κι αυτό διότι οι εν λόγω εργαζόμενοι αισθάνθηκαν ότι η Φορολογική Διοίκηση τούς φορτώνει άδικα με την ευθύνη της παραγραφής τόσο πολλών υποθέσεων, ενώ στην πραγματικότητα η ευθύνη βαρύνει τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες που καθυστέρησαν να προχωρήσουν στη διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Αντιδρώντας στην ενέργεια αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.) συνέταξε και απέστειλε σε όλους τους εφοριακούς κείμενο έκφρασης αντίθεσης γνώμης υπαλλήλου, καλώντας τους να το υπογράψουν και να το καταθέσουν στις υπηρεσίες τους προκειμένου να κατοχυρωθούν έναντι του κινδύνου να κατηγορηθούν για την παραγραφή τόσων πολλών υποθέσεων. Το κείμενο αυτό έχει την μορφή επιστολής, απευθύνεται στην Γ.Δ.Φ.Δ. της Α.Α.Δ.Ε. και κοινοποιείται και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (στον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απ.Βεσυρόπουλο). Με αυτό κάθε υπογράφων υπάλληλος αφού δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί, ως οφείλει, με την εντολή για έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων για τα αναδρομικά που έλαβαν το 2013 χιλιάδες φορολογούμενοι, διατυπώνει την αντίθεσή του με την εν λόγω εντολή τονίζοντας τα εξής:

«Διατυπώνω ρητά και ανενδοίαστα, την αντίθεσή μου με την εν λόγω οδηγία την οποία θεωρώ παράνομη και ανθρωπίνως ανέφικτη, δεδομένου ότι πρόκειται για πλήθος χιλιάδων υποθέσεων, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μείζονος σημασίας ελεγκτικό έργο, την απροσπέλαστη δυσκολία διαχείρισή των υποθέσεων, εξαιτίας του ανελαστικού και πρωτόγνωρα ελάχιστου χρόνου διεκπεραίωσης της εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι η Υπηρεσία μου, υπέχει ευθύνη για το γεγονός ότι η εν λόγω οδηγία εξεδόθη στις 17-12-2019 και κατόπιν μας κοινοποιήθηκε σχεδόν στην εκπνοή της προθεσμίας παραγραφής, ήτοι στις 18-12-2019, καταλείποντας μας, μόλις έξι εργάσιμες ημέρες για την εκκαθάριση, τεράστιου όγκου υποθέσεων, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα παραγραφής ήταν ήδη γνωστό σε εκείνη. Όφειλε λοιπόν, να είχε προβεί στη νόμιμη εντολή και οδηγία, ένα σεβαστό και εύλογο χρονικό διάστημα προ της συμπλήρωσης της παραγραφής και όχι μόλις έξι ημέρες πριν. Ως εκ τούτου, εξαιτίας της αμελούς συμπεριφοράς της Υπηρεσίας, θεωρώ ότι η ευθύνη της εκκαθάρισης μετακυλύεται σε εκείνη».

Για να δείτε το Δημοσίευμα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ