Όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων
Πηγή: LUBEN
Αν παραφράσουμε μια γνωστή παροιμία αλλάζοντας μία μόνο λέξη, καταλήγουμε στην διατύπωση «βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο γκιώνης μας» (μη ρωτήσετε τι είναι ο γκιώνης). Κατά τη γνώμη μας, αυτή η φράση περιγράφει τέλεια το νέο high tech σύστημα που ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα τα ελληνικά τρένα λειτουργούν με χαρτάκια και ασυρμάτους.
Όπως και να’χει, η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει το ρομποτάκι της μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, το οποίο θα κάνει real time ανίχνευσης ύποπτων περιστατικών φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, αλλά και κατηγοριοποίηση των φορολογούμενων ανάλογα με το προφίλ τους: Μέτριος κακοπληρωτής, αιώνιο πιστόλι και πάει λέγοντας. Για να γίνουν όλα αυτά, θα συλλέγονται δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών αλλά και μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών αναζήτησης (Google κ.λπ.) καθώς και των social media (Facebook, Twitter etc) – φυσικά, δεν έχουμε ιδέα αν όλα αυτά είναι νόμιμα.
Προφανώς, το ρομπότ δεν έχει φτάσει καν στο σημείο της προκήρυξης του έργου, που θα έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι στόχοι που υποτίθεται ότι θα καλύψει είναι οι παρακάτω:
Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ελέγχου, ήτοι παροχή δεδομένων για την υλοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχων και ελεγκτικών διασταυρωτικών επαληθεύσεων ανάλυση δεδομένων για σκοπούς στόχευσης ελέγχων: Άντληση και ανάλυση δεδομένων της ΑΑΔΕ σε συνδυασμό με δεδομένα από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιο ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κλπ.) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων στη στόχευση και προτεραιοποίηση των ελέγχων, σε συμφωνία και προς επίτευξη των στόχων του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ
Η έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών φοροδιαφυγής.
Η ανακάλυψη δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων.
Η κατηγοριοποίηση αναμενόμενης συμπεριφοράς φορολογουμένων πχ στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κλπ.
Η εύρεση μη εμφανών ομοιοτήτων μεταξύ των φορολογουμένων όπως προκύπτουν μετά από δημογραφική, οικονομική και συμπεριφορική ανάλυση του συνόλου του πληθυσμού των φορολογουμένων.
Η αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής.
Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.
Εμείς στηρίζουμε παιδιά, μας αρέσει πολύ η ΑΙ.