ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ: Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), ΜΕ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ… ΤΗ ΔΗΜΑΡ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΣύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκαν σήμερα δύο αποφάσεις του υφυπουργού Μαυραγάννη, με τις οποίες μετακινούνται – τοποθετούνται 165 προϊστάμενοι εφοριών – υποδιευθυντές – τμηματάρχες κλπ.

Το eforiakoi.org θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις αυτές, μόλις τις παραλάβει στην επίσημή τους μορφή. Επισημαίνουμε όμως ότι:

1. Οι μετακινήσεις – τοποθετήσεις που αποφασίστηκαν, αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας κλπ κλπ ήταν ένα ακόμα προεκλογικό ανέκδοτο, που δεν προκαλεί όμως σε κανέναν πλέον τα γέλια.

2. Προκαλεί πραγματικά ερωτηματικά, με ποια κριτήρια έγιναν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αν όχι αυτά των κομματικών ισορροπιών, των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων κλπ

3. Με ποιες διαδικασίες και κριτήρια, ικανά και έντιμα στελέχη καθαιρέθηκαν ή μετακινήθηκαν, τη στιγμή μάλιστα που ήταν και εντός των στόχων, που έθετε το ίδιο το υπουργείο;

4. Αναρωτιόμαστε εάν ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών μας συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία αυτών ή απαντάει στις επιλογές των εκάστοτε κυβερνητικών σχημάτων για απόλυτο έλεγχο των φορολογικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αναμένουμε από τους συνεταίρους στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και τους συχνά πυκνά λαλίστατους εκπροσώπους τους, να τοποθετηθούν επί του θέματος εξηγώντας μας εάν οι αναφορές τους το τελευταίο διάστημα περί διαφάνειας και δικαιοσύνης, αφορούσε στο πιο ''δίκαιο'' μοίρασμα των θέσεων.

• Αναμένουμε από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου μας, να αποδείξουν έμπρακτα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά κυρίως ότι δεν συνέβαλλαν και δεν συμμετείχαν στην όλη διαδικασία.

• Αναμένουμε επιτέλους και παλεύουμε για την εφαρμογή των νόμων και του συντάγματος και όχι την αυθαιρεσία του κάθε πολιτικού, υπηρεσιακού και συνδικαλιστικού παράγοντα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΟΥ 20.12.12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΟΥ 21.12.12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συμβιβασμός για τους προϊστάμενους της ΔΟΥ. Αποφεύχθηκε η σύγκρουση

πηγή:www.news247.gr

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας, εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τους διευθυντές - προϊστάμενους των ΔΟΥ. τελικά Μαξίμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προχώρησαν σε συμβιβασμό.

Είχε προηγηθεί η πρόθεση του υφυπουργού Μαυραγάνη να αντικαταστήσει και τους 165 προϊστάμενους των ΔΟΥ.

Η αιτία, όπως τουλάχιστον υποστήριζε ο αρμόδιος υφυπουργός, ήταν αφενός η απόκλιση από τους στόχους που τους είχαν τεθεί για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Αφετέρου, ο τρόπος που γίνονταν οι φορολογικοί έλεγχοι.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όμως όσο και η ΔΗΜΑΡ είχαν αντιδράσει έντονα και είχαν αποδώσει σε κομματικές σκοπιμότητες και σε πρόθεση εξυπηρέτησης "ημετέρων" την κίνηση αυτή.

Τελικά, αφού προηγήθηκε μίνι κρίση η κατάσταση εκτονώθηκε.

Έτσι, την ευθύνη επιλογής νέων προϊσταμένων θα συνεχίσει να την έχει ο αρμόδιος υφυπουργός, αλλά μόνο για όσους έχει λήξει η θητεία τους. Για τους υπόλοιπους θα γίνεται αξιολόγηση ανά τρίμηνο και θα υπάρχει παράλληλα ενδοκυβερνητική συνεννόηση για τις επιλογές.

Ανακοινώθηκε λοιπόν από τον υφυπουργό Οικονομικών:

"Η τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

1) Για όσες περιπτώσεις έχει λήξει η θητεία , η τοποθέτηση θα γίνει με βάση την διαδικασία και τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 55 ν. 4002/11 , όπως ισχύει σήμερα. Οι αποφάσεις τοποθέτησης των νέων προϊσταμένων θα εξειδικευθούν ως 31/12/2012 με τους συγκεκριμένους στόχους (ποιοτικούς και ποσοτικούς) που πρέπει αυτοί να πετύχουν κατά την διάρκεια της θητείας τους και οι οποίοι και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος .Εξυπακούεται πως στην κρίση για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.

2) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί ως τις 31/1/2013, θα καθοριστούν ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης των στόχων της προηγουμένης παραγράφου, στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.

3)Για όσες περιπτώσεις δεν έχει λήξει η θητεία, οι σημερινοί προϊστάμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκεινται στα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν".

Παράνομη η αντικατάσταση των εφοριακών

πηγή: www.news247.gr (Δεκέμβριος 20 2012 14:37)

Τι προκύπτει από τη γραπτή εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Διοικητής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της Διεύθυνσης Προσωπικού (Pic)

Όπως αποκαλύπτει το Pheme.gr στελέχη της Διεύθυνσης Προσωπικού, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Διοικητής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν στην έγγραφη ανάφορά τους ότι "δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση τοποθετηθέντων Προϊσταμένων (κατά τη διάρκεια ή κατά τη λήξη της θητείας τους), χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους"!

Μάλιστα, τις σχετικές παρατηρήσεις τους απέστειλαν στις 15 Δεκεμβρίου 2012 στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσεις στο ξήλωμα 164 διευθυντών και υποδιευθυντών εφοριών, καθώς και 58 προϊσταμένων του ΣΔΟΕ.

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 23 του Ν3943/11 οι Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων αξιολογούνται κατά τη λήξη του συμβολαίου αποδοτικότητας, ενώ ειδικά οι Προϊστάμενοι του άρθρου 55 παράγραφος 21 του Ν4002/11 αξιολογούνται υποχρεωτικά κατά τη λήξη της θητείας τους, με δυνατότητα ενδιάμεσης αξιολόγησης", υπογραμμίζει η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, με τις προαναφερόμενες θέσεις της Διευθύντριας Προσωπικού συμφωνεί και ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών.

Στην εισήγησή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις της Διεύθυνσης Προσωπικού και έχω επιπρόσθετα την άποψη ότι οι τοποθετήσεις έπρεπε να συνοδεύονται με τους στόχους έτους 2013, λόγω του ότι η έναρξη της θητείας τους (για δώδεκα μήνες) καταλαμβάνει όλο το έτος 2013"!

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, αγνόησε τις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και λίγες ημέρες αργότερα προχώρησε στην καρατόμηση όλων των στελεχών των εφοριών της χώρας, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, που δικαίως παραλληλίσθηκε από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως "η δική μας νύχτα των κρυστάλλων"!