Οι υποθέσεις που "έκαψαν" τα στελέχη του ΣΔΟΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: zougla.gr

(Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος)

Κλαυσίγελο, ερωτήματα αλλά και -δικαιολογημένη- οργή προκαλεί στα στελέχη της φορολογικής διοίκησης η αιφνίδια πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών να μετακινήσει εν μία νυκτί 107 διευθυντές και υποδιευθυντές των εφοριών και του ΣΔΟΕ καθώς και 58 προϊσταμένους τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη κίνηση γεννά πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τις πραγματικές «προθέσεις» της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που -όπως καταγγέλλεται- αποσκοπεί στο «πάγωμα» υποθέσεων μείζονος οικονομικής σημασίας.

Θυμηδία στα ίδια στελέχη προκαλεί και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για οπισθοδρομικές πρακτικές και αντιλήψεις, που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Στην ουσία, δηλαδή, παραδέχεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις μετακινήσεις των στελεχών της φορολογικής διοίκησης εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και συγκεκριμένες επιθυμίες. Αυτό που ξέχασε να αναφέρει, βέβαια, το σοσιαλιστικό Κίνημα ήταν το γεγονός ότι και εκείνο εφάρμοσε την ίδια πρακτική, όταν ήταν στην εξουσία...

Μετακινήσεις-σκάνδαλο

Τη στιγμή που κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διατείνονται ότι τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινήθηκαν αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους τους τελευταίους μήνες, από το ρεπορτάζ προκύπτει μια τελείως διαφορετική εικόνα τόσο στο επίπεδο της λειτουργικότητας των εφοριών όσο και σε εκείνο της απόδοσης των στελεχών του ΣΔΟΕ.

Πηγές της φορολογικής διοίκησης που επικοινώνησαν με τη zougla.gr τονίζουν ότι πολλές από τις εφορίες που «επλήγησαν» είχαν πιάσει τους στόχους που είχε ορίσει το ΥΠΟΙΚ.

«Μεταξύ αυτών που μετακινήθηκαν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις εφοριών των οποίων οι υπάλληλοί τους έχουν ήδη πιάσει τον στόχο. Από τους στόχους που είχε θέσει το ίδιο το ΥΠΟΙΚ, η ΔΟΥ Πλοίων, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, η Α' ΔΟΥ Αθηνών, η Δ' ΔΟΥ Αθηνών, η Α' Πειραιά, η ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και άλλες έχουν πιάσει τους στόχους τους. Οπότε δεν υπήρχε λόγος μετακίνησης, παρ' όλα αυτά μετακινήθηκαν υπάλληλοι. Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας άμεσα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Παγώνουν» μεγάλες υποθέσεις

Εξαιρετικά «ύποπτο» γύρω από τις fast track μετακινήσεις που πραγματοποιήθηκαν θεωρείται το γεγονός ότι αρκετά από τα στελέχη που πρόκειται να αντικατασταθούν χειρίστηκαν και χειρίζονται υποθέσεις μείζονος σημασίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στελέχους του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων, το οποίο είχε αναδείξει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της παιδείας που αφορούσε στις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ξεκίνησε την έρευνα και διαπίστωσε ότι καθηγητές από την ιατρική σχολή είχαν εισπράξει χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, «λησμόνησαν» όμως να τα δηλώσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω στέλεχος αυτήν την περίοδο χειρίζεται μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία, ωστόσο, ένεκα των μετακινήσεων, αναγκαστικά θα «παγώσει».

Άκρως αποκαλυπτικό όμως σχετικά με τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ είναι και άλλο ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, το οποίο μιλώντας στη zougla.gr τονίζει ότι οι απομακρύνσεις στελεχών αποσκοπούν σε συγκεκριμένα συμφέροντα και στις εξυπηρετήσεις φίλων.

«Όταν χαλάς τη σούπα, χαλάς τη σούπα. Εγώ την κόβω τη σούπα, τι να κάνω τώρα. Κάποιες υποθέσεις έπρεπε να παγώσουν. Κάνουν διαχείριση για άλλα πράγματα και όχι για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Τα συμφέροντα είναι πολλά» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από «κυνηγός» του Άκη, προϊστάμενος σε ΔΟΥ

Ιδιαίτερα περίεργη, ωστόσο, θεωρείται και η αντικατάσταση του υποδιευθυντή του ΣΔΟΕ Αττικής, κ. Νίκου Μαϊτού, ο οποίος σε συνεργασία με άλλα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και της εισαγγελίας έχει κατορθώσει να φέρει εις πέρας πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως εκείνων του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Καρούζου και του Αντζουλάτου.

Η υπηρεσία στην οποία προΐσταται ο κ. Μαϊτός χειρίζεται αρκετές ακόμη μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και εκείνη πασίγνωστου πολιτικού στελέχους και αρχηγού κόμματος, ο οποίος ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό.

Προαγωγή-σκάνδαλο

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που περιήλθαν στη διάθεση της zougla.gr αναφέρουν ότι ανάμεσα στους «προαχθέντες» είναι και συγκεκριμένο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, το οποίο έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens, ενώ το τελευταίο διάστημα ελέγχεται το πόθεν έσχες του.

«Πρακτικές Μαυρογιαλούρου»

Για πρακτικές και λογικές «Μαυρογιαλούρου» της μεταπολεμικής εποχής κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία εφοριακών αναφερόμενη στις αιφνίδιες μετακινήσεις των στελεχών της φορολογικής διοίκησης.

Στο δελτίο τύπου τα μέλη της ομοσπονδίας χαρακτηρίζουν ως ψευδές το επιχείρημα των επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ ότι οι κρίσεις έγιναν επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι των υπηρεσιών, καλώντας τον κ. Μαυραγάνη «αν τολμά» να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία βάσει των οποίων έγιναν οι κρίσεις.