Διαδοχική ασφάλιση: Όλες οι αλλαγές

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

«Ξεπαγώνουν», μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, περισσότερες από 22.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Πηγή: Σοφοκλέουςin

Πλέον ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ενιαίος, θα προκύπτει από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης του επίδοξου συνταξιούχου, ενώ παράλληλα καταργείται η τμηματική καταβολή σύνταξης.

Επίσης εκτιμάται-και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία- ότι με την ενιαία χρήση των κανόνων διαδοχικής ασφάλισης, θα επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων.

Η νέα εγκύκλιος και τα δεδομένα που φέρνει, ευνοεί κυρίως όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση και οι οποίοι θα έχουν αύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Αντίθετα προκαλεί μειώσεις, που κατά περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν και το 30% στο τελικό ποσό,  σε αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων.

Ευνοημένοι θα πρέπει να θεωρούνται όσοι έχουν παράλληλη ασφάλισης από το 2002 και μετά, οι ασφαλισμένοι που μπορούν να αλλάξουν φορέα ασφάλισης και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 ή το 2012, καθώς και ασφαλισμένοι που μπορούν να αλλάξουν φορέα ασφάλισης και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 ή το 2012.

Στην αντίπερα όχθη, μειώσεις στο τελικό ποσό της σύνταξής τους, θα δουν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από το 2002 και στη συνέχεια ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά τη 13η Μαϊου 2016.

Επίσης στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που απολύθηκαν και εργάστηκαν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και ασφαλίστηκαν στον ΟΑΕΕ. Επιπρόσθετα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που είχαν επιχειρήσεις, τις οποίες έκλεισαν (μέχρι το 2010) και κατόπιν ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ με τις μίνιμουμ αποδοχές.