Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου και εκπρόσωπος της ΑΚΕ Ρόδης Γιώργος, μετέφερε μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις υπηρεσίες μας και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία αφενός μεν να παρέμβουν δυναμικά, αλλά και να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της αξιολόγησης που προωθεί η Διοίκηση της ΑΑΔΕ.
Ακολουθούν αποσπάσματα (όχι πλήρη πρακτικά) της τοποθέτησης του Γ. Ρόδη στη συνεδρίαση του ΔΣ
Πριν λίγο καιρό κάποιοι μιλούσαν για … αυξήσεις μισθού στον κλάδο, για ένα μισθολόγιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση, παραβλέποντας την σύνδεση του με μία αξιολόγηση που, τελικά, θα λειτουργούσε ανθρωποφαγικά.
Μοιάζει σαν να οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα της αξιολόγησης ενώ παράλληλα καλούμαστε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια να σηκώσουμε στις πλάτες μας τα αποτελέσματα άλλης μιας κρίσης πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής που τώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή της προκαλώντας έναν ακόμα καταστροφικό πόλεμο.
Υποφέραμε 12 χρόνια Μνημόνια, μία πανδημία που έφερε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού και μία ενεργειακή κρίση με ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης λόγω ενός πολέμου πολλαπλών συμφερόντων. Ζούμε σε μια κοινωνία σε καθεστώς πανδημίας που αναπόφευκτα «γεννά» βία κάθε είδους.
Σαφώς, η πανδημική κόπωση διαχέεται παντού. Ωστόσο, μέσα σε αυτήν, η Γενική 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 αποτελεί μια Αγωνιστική διέξοδο. Τα κύρια αιτήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως οι αυξήσεις στους μισθούς - τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού και του Α.Ε.Π. -, η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού (που προέβλεπε και η δική μας πρόταση για τη Σ.Σ.Ε.), το «ξεπάγωμα» των Κλιμακίων, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και η στήριξη του Ε.Σ.Υ. είναι και δικά μας αιτήματα.
Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το γάντι, να απεργήσουμε, αναδεικνύοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση και των κλαδικών μας αιτημάτων. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες μας, επίλυση του ζητήματος της Προσωπικής Διαφοράς για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κατάργηση της Α.Α.Δ.Ε. (ομόφωνη Συνεδριακή Απόφαση).
Στις εκλογές του κλάδου η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών (Α.Κ.Ε.) πρότεινε ένα άλλο μοντέλο συνδικαλισμού, που εμπλέκει τους εργαζομένους στην ανάδειξη προβλημάτων και στην συνδιαμόρφωση προτάσεων και τρόπων δράσης. Την πρότασή μας αυτή φάνηκε να αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν λίγο καιρό πραγματοποιήσαμε μια πρώτη Ενημέρωση – Συνέλευση στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας. Η αγωνία των συναδέλφων, η απόγνωση στη φωνή και στα πρόσωπά τους δεν αποτυπώνεται στο χαρτί. Όσοι, όμως, εργάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. καταλαβαίνουν….
Τα παρακάτω συμπεράσματα που βγήκαν από την συζήτηση με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, αφορούν προβλήματα κοινά σε κάθε υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε., δεν περιορίζονται στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας. Δυστυχώς, αφορούν όλο τον κλάδο και για αυτό τα αναδείξαμε, αρχικά, στο Γεν. Συμβούλιο και, τώρα, στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
- Έλλειψη προσωπικού σε όλα τα Τμήματα.
- Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Δικαστικού & Νομικής Υποστήριξης. Τα δύο (2) τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει (μεταθέσεις, μετακινήσεις λόγω δημιουργίας νέων Υπηρεσιών κλπ.) έντεκα (11) συνάδελφοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία του τμήματος να ανταπεξέλθει στον όγκο δουλειάς καθώς και στις πιεστικές προθεσμίας που υπάρχουν λόγω της φύσης εργασίας (παραγραφές, δικαστικές προθεσμίες, αναγγελίες, ποινικές διώξεις, λήψη αναγκαστικών μέτρων κλπ).
- Ο αυξανόμενος όγκος δουλειάς σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και των περιγραμμάτων θέσης (εμφανίζεται το φαινόμενο υπάλληλοι με ίδια τυπικά προσόντα να τοποθετούνται σε διαφορετικά περιγράμματα λαμβάνοντας διαφορετικό μισθό κι αυτό μετά από εφαρμογή τυχαίων κριτηρίων) έχουν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα και ένταση μεταξύ των συναδέλφων.
- Είμαστε αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο : από τη μια, η Διοίκηση είναι ανεπαρκής (ή είναι επιλογή της) στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων όπως η υποστελέχωση των Δ.Ο.Υ. και των υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων, η απαξίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, μετατοπίζοντας τις ευθύνες της σε κάθε υπάλληλο. Από την άλλη, απαιτεί από τους υπαλλήλους της να είναι άριστοι, πλήρως καταρτισμένοι και να υπερβάλλουν εαυτόν δίνοντας πάνω απ’ το 100% των δυνατοτήτων τους.
- Η επιμόρφωση των υπαλλήλων θα πρέπει να αρχίσει, πλέον, να γίνεται δια ζώσης, μέσα στο ωράριο εργασίας κι όχι με ασύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία, αφενός, δεν καταρτίζουν επαρκώς τους υπαλλήλους κι, αφετέρου, προσθέτουν μια ακόμα υποχρέωση εκτός ωραρίου.
- Η εφαρμογή e-ticketδυσκολεύει και δεν διευκολύνει ούτε τους υπαλλήλους ούτε τους φορολογουμένους. Ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξεις και να «κατεβάσεις» τα αιτήματα είναι πολλές φορές απαγορευτικός. Υπάρχουν ημέρες που για να ανοίξουν 8 αιτήματα σπαταλούνται ακόμα και 3 ολόκληρες ώρες. Κατά συνέπεια, καθυστερεί η ολοκλήρωση των αιτημάτων και η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
- Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η καταστρατήγηση του 8ωρου και του πενθήμερου είναι γεγονός, όπως επίσης και η αδυναμία των υπάλληλων να κάνουν χρήση των κανονικών αδειών τους ή ,συχνά, να απουσιάσουν λόγω ασθενείας.
- Η δημιουργία Γ.Ε.Φ. και η στελέχωση τους από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. με χαμηλότερο επίδομα θέσης, η δημιουργία Ελεγκτικών Κέντρων και Υπηρεσιών Είσπραξης αποσκοπούν στο κατακερματισμό του κλάδου και τον διαχωρισμό σε υπαλλήλους Α’ και Β’ κατηγορίας.
- Οι λεκτικές επιθέσεις με χυδαίους χαρακτηρισμούς από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους έχουν γίνει καθημερινότητα. Η γνώση ότι η Διοίκηση συντάσσεται με την άποψη ότι ευθύνεται ο υπάλληλος για τις αντιδράσεις των φορολογούμενων, παρότι είναι ο ίδιος αποδέκτης της αρνητικής συμπεριφοράς τους, παράλληλα με την έλλειψη οργανωμένης υπηρεσίας παροχής νομικής συμβουλής προς υπεράσπιση των συναδέλφων, εντείνει το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.
- Στόχος θα πρέπει να είναι η κατάργηση της Α.Α.Δ.Ε. και η επαναφορά των Δ.Ο.Υ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Χρόνια τώρα, βιώνουμε τον δικό μας καθημερινό πόλεμο. Στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι, στο δρόμο! Λεηλατημένα εισοδήματα λόγω μνημονίων, πανδημία με χιλιάδες νεκρούς, ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτών, πληθωρισμός και ακρίβεια.
Το νέο μοντέλο διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε., υιοθετώντας διαφορετικό μισθό ανά περίγραμμα θέσης και αξιολόγηση, καταστρατηγεί την Συναδελφική Αλληλεγγύη. Ένας νέος πόλεμος είναι προ των πυλών. Όλοι εναντίων όλων για ένα καλύτερο περίγραμμα. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν μπορεί να αποποιείται τον θεσμικό του ρόλο, αυτόν του σχεδιασμού αλλά κυρίως του συντονισμού των εργαζόμενων προς μία κατεύθυνση. Και αν η Ομοσπονδία επιλέγει κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος με το να προκηρύξει Απεργία Αποχή από την Αξιολόγηση για «όποιον θίγεται», ο Σύλλογος έχει υποχρέωση να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αυτός είναι ο ρόλος του.
Τα μέλη του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων θα πάρουν μέρος στην Απεργία Αποχή από την Αξιολόγηση; Οι συνάδελφοι ρωτάνε, «να κάνω αξιολόγηση;» Τι λέει ο Σύλλογος, Η ΠΟΕ ΔΟΥ;
Έχουν το θάρρος οι παρατάξεις να τοποθετηθούν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ; Θα πάρουν θέση οι παρατάξεις; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν δεν νιώθουν την ευθύνη του συντονισμού, να καλέσουμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, αμέσως μετά την απεργία της 6ης Απρίλη, πρέπει να πραγματοποιηθούν ενημερώσεις - συνελεύσεις σε Υπηρεσίες για την ενημέρωση των εργαζομένων, για την εγγραφή νέων μελών ακόμα και για να γίνει μια καμπάνια για την Τράπεζα Αιμοδοσίας.
Ο Σύλλογος έχει υποχρέωση να ξέρει τις ελλείψεις κάθε υπηρεσίας σε προσωπικό, σε υλικοτεχνικά μέσα (Η/Υ, Υπηρεσιακά Οχήματα) και σε κτιριακές υποδομές.
Τέλος, πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν ευρύτερο συντονισμό και σε σχεδιασμό αγωνιστικής κλιμάκωσης για την επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια
ΥΓ Μέσα σε αυτήν την ακρίβεια υπάρχουν συνάδελφοί, με πολλά χρόνια στο Δημόσιο, μας που ζουν τις οικογένειές τους, χωρίς να λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά
ΥΓ2 Υπάρχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες που τέλος του μηνός θα κληθούν να πληρώσουν και την ΔΕΗ.
Είναι καθήκον μας να αντιστρέψουμε τις αξίες της ιδιοτέλειας και του βολέματος. Είναι κομμάτι του αγώνα μας ο πόλεμος στην αντίληψη: κοίτα μόνο την πάρτη σου και οι υπόλοιποι ας γκρεμιστούν. Στο ερώτημα «θίγεται η συναδέλφισσα μου στο διπλανό γραφείο, μπορώ να κάνω Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση;» τι απαντά η ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟΥ;
Όλες/οι στην απεργία την Τετάρτη 6 του Απρίλη, να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα
Ο Γεν. Γραμματέας
Με την Α.Κ. Εφοριακών
Ρόδης Γιώργος