Σάββατο
21 / 12 / 2024
3 Νέα Άρθρα

Πώς η ΑΑΔΕ οδηγεί σε ολιγοπώλια τον χώρο της Πληροφορικής και των Τραπεζών: Το νέο σύστημα POS και οι συνέπειές του

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Πηγή: banks.com.gr

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει επιβάλει νέους κανόνες για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν POS, ζητώντας τη σύνδεσή τους με τα ταμειακά τους συστήματα ή το λογισμικό που χρησιμοποιούν για την έκδοση αποδείξεων.

Αν και αυτό ακούγεται σαν μια λογική εξέλιξη στον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών, στην πράξη έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα που φέρνει δυσκολίες τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στις μικρές τράπεζες και στις μικρές εταιρείες πληροφορικής.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα;

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω POS πρέπει να συνδέεται απευθείας με το λογισμικό του επαγγελματία, ώστε να ενημερώνεται άμεσα η Αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι το POS δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά απαιτεί τη συνεργασία με το λογισμικό, προσθέτοντας πολυπλοκότητα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι απλή.

Τα προβλήματα του σχεδιασμού

Αντί να επιτραπεί στο λογισμικό να επικοινωνεί με το POS, να πραγματοποιεί τη συναλλαγή και να στέλνει τον μοναδικό κωδικό της κίνησης στην ΑΑΔΕ, όπως λειτουργούσαν μέχρι πρότινος, το σύστημα σχεδιάστηκε με τρόπο που απαιτεί το POS να συνεργάζεται στενά με τα ταμειακά συστήματα και λογισμικά μέσω ειδικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας.

Αυτή η πολυπλοκότητα δημιουργεί μια τεράστια δυσκολία αφού πρέπει εκατοντάδες διαφορετικά συστήματα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Επιλεκτικές συνεργασίες και μονοπωλιακές τάσεις
 
Η ΑΑΔΕ δεν υποχρεώνει όλα τα λογισμικά να συνδεθούν με όλες τις Τράπεζες και τα POS που έχουν.

Αυτό επιτρέπει στα μεγάλα software house να επιλέγουν με ποια POS θα συνεργαστούν, αποκλείοντας άλλα.

Αποτέλεσμα;

Οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα, εξαγοράζοντας μικρότερες εταιρείες και συνεργαζόμενες με συγκεκριμένες τράπεζες, αφήνοντας άλλες εκτός, όχι λόγω τεχνικών περιορισμών, αλλά με βάση εμπορικά συμφέροντα.

Ο ρόλος της ΑΑΔΕ και οι επιπτώσεις στους επαγγελματίες

Οι συνεχείς αλλαγές στις προδιαγραφές και απαιτήσεις της ΑΑΔΕ, καθώς και η αποστολή απειλητικών email για επιβολή μεγάλων προστίμων, οδηγούν τους επαγγελματίες σε απελπισία.

Πολλοί αναγκάζονται να υποκύψουν στις πιέσεις των μεγάλων software house που τους ζητούν να αλλάξουν τράπεζα (!) για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους.

Το πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής

Οι μικρές εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Οι πελάτες τους στρέφονται στα μεγάλα software house για να εξασφαλίσουν μια ομαλή λειτουργία, αυξάνοντας το κόστος και μειώνοντας τον ανταγωνισμό.

Οι μικροί επιχειρηματίες πληροφορικής είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, οδηγούμενοι σε εργασία στα μεγάλα software houses.

Συγκεντρωτισμός και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Η παραπάνω διαδικασία οδηγεί σε συγκέντρωση της αγοράς πληροφορικής και των τραπεζών σε λίγες συνεργασίες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία της χώρας μας.

Είναι φανερό ότι η εφαρμογή της νέας πολιτικής της ΑΑΔΕ έχει ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μονοπωλιακών τάσεων στον κλάδο της πληροφορικής και του τραπεζικού τομέα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ελευθερία επιλογής και την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.