Τα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Ενημέρωσης που έχουν διευρυμένο αντικείμενο προκαλούν αφάνταστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες, αλλά και σε λογιστές-φοροτεχνικούς
Αποδεικνύουν την αποτυχία της υπερσυγκέντρωσης του φορολογικού μηχανισμού και της πρόχειρης «ψηφιοποίησής» του.
Του Πάνου Κοσμά
Πηγή: efsyn.gr
Η επιμονή της ΑΑΔΕ στην υπερσυγκέντρωση των φορολογικών υπηρεσιών και την όπως όπως «ψηφιοποίηση» της επικοινωνίας φοροτεχνικών και φορολογουμένων με την εφορία δημιουργεί συστηματικά νέες… ευκαιρίες αφάνταστης ταλαιπωρίας για τους φορολογουμένους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς.
Υστερα από τα ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρα Βεβαίωσης Είσπραξης), που προηγήθηκαν στη διαδικασία της συγκέντρωσης-ψηφιοποίησης, ακολούθησαν τα ΚΕΦΟΚ (Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου) και μέσα στο καλοκαίρι τα ΚΕΦΟΔΕ (Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Ενημέρωσης). Αυτά τα τελευταία, που καθώς έχουν διευρυμένο αντικείμενο (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικές φορολογίες, Μητρώο) αφορούν περισσότερο κόσμο και περισσότερα αιτήματα, ανύψωσαν την έννοια της ταλαιπωρίας σε… ανώτερα επίπεδα.
Οι τρεις βασικές αιτίες της συστηματικής αποτυχίας όλων των μορφών υπερσυγκέντρωσης στον φορολογικό μηχανισμό είναι: α) η κυβερνητική επιμονή να μην αντιμετωπίζει την έλλειψη προσωπικού, που έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα, β) ο εσπευσμένος και πρόχειρος χαρακτήρας τους, και, γ) ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική ψηφιοποίηση, αλλά για αυστηρά ηλεκτρονική επικοινωνία με τον φορολογικό μηχανισμό.
Ηδη πριν από τη μετακόμιση στην έδρα του ΚΕΦΟΚ Αττικής, πολλά από τα αιτήματα φορολογουμένων και λογιστών-φοροτεχνικών χαρακτηρίστηκαν απαντημένα και η απάντηση ήταν «Το αίτημά σας παραλήφθηκε και θα επεξεργαστεί από την υπηρεσία μας».
Εχει γίνει γνωστό ότι κατά τη μεταφορά των ΔΟΥ στο κεντρικό ΚΕΦΟΔΕ χάθηκαν αιτήματα, αλλά και αυτά που δεν χάθηκαν εκκρεμούν για βδομάδες, όσο επείγοντα και αν είναι. Η επικοινωνία με τον υπάλληλο που χειρίζεται την υπόθεση είναι αδύνατη – δεν προβλέπεται η είσοδος των συναλλασσόμενων στον χώρο, ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του.
Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε ψηφιακό εφιάλτη. Παρ’ όλα αυτά, οι ουρές κάθε μέρα στο κτίριο του ΚΕΦΟΔΕ είναι μεγάλες και η αναμονή στο τηλεφωνικό κέντρο τουλάχιστον μιας ώρας (στις δύο ώρες απλά πέφτει η γραμμή) και το μόνο που μπορεί κανείς να καταφέρει είναι να αφήσει τον αριθμό του αιτήματος και να αιτιολογήσει το επείγον του θέματος, μήπως και ο υπάλληλος που έχει αναλάβει την υπόθεση καταφέρει να το επεξεργαστεί πριν από τα άλλα επείγοντα αιτήματα.
Το ΚΕΦΟΔΕ είναι βαθιά υποστελεχωμένο, με τουλάχιστον 1.000 αιτήματα να έχουν χρεωθεί σε κάθε υπάλληλο και πάνω από 100.000 να εκκρεμούν. Η κατάσταση είναι ανθρωποφαγική και γυρνάει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των λογιστών, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα φορολογικά κέντρα, δεκαετίες πίσω.
Βασανιστήρια
Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα της αφάνταστης ταλαιπωρίας αλλά και των συνεπειών που έχει η επί βδομάδες ή και μήνες διατήρηση σε εκκρεμότητα αιτημάτων των φορολογουμένων:
● Φοιτήτρια υπέβαλε αίτημα για αλλαγή στοιχείων μητρώου ώστε να πάρει φοιτητικό επίδομα 2.000 ευρώ, αλλά το αίτημα παρέμεινε εκκρεμές επί μακρόν, με αποτέλεσμα να παρέλθουν οι προθεσμίες και να χάσει το επίδομα.
● Αιτήματα που αφορούν υποβολή δήλωσης φόρου απόδοσης μερισμάτων (10 περιπτώσεις) που έχουν υποβληθεί στις 22/07/2024 μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί για να αναρτηθούν οι ταυτότητες πληρωμής (να εισπράξει ο κρατικός μηχανισμός), η δε καταληκτική ημερομηνία πληρωμής ήταν η 31/08/2024.
● Αίτημα μεταβολής ατομικών στοιχείων με ημερομηνία υποβολής 21/08/2023 στην τότε ΔΟΥ Δ’ Αθηνών ολοκληρώθηκε στις 22/07/2024 από τη ΔΟΥ Καλαμαριάς!
● Αιτήματα μεταβολών και διακοπής εργασιών νομικών προσώπων που έχουν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2024 βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση «απεσταλμένο», ούτε καν «σε επεξεργασία», ενώ στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται τα αιτήματα στα οποία επισυνάφθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από υποβολές δηλώσεων στις οποίες ζητήθηκε προσκόμιση στοιχείων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης (χρεωστικές δηλώσεις).
● Αιτήματα προς το ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης Είσπραξης) για συμψηφισμούς βρίσκονται σε επεξεργασία για περίοδο από τρεις μέχρι 11 μήνες. Στο ΚΕΦΟΚ (Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με αποτέλεσμα με την πάροδο των μηνών να εκπνέουν οι ημερομηνίες των εγγράφων από Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία κ.λπ. και όταν απαντούν στα σχετικά αιτήματα, ζητούν την εκ νέου προσκόμιση των εγγράφων.
● Στο χαρτόσημο, δήλωση από τον Αύγουστο είναι ακόμα υπό επεξεργασία, μεταβολή Ε9 αποβιώσαντος για να γίνει η αποδοχή κληρονομιάς υπό επεξεργασία από τον Ιούλιο, μεταβολές εταιρειών που απασχολούν προσωπικό χρειάζονται πάνω από 1,5 μήνα για επεξεργασία και ενώ κινδυνεύουν από ελέγχους.
Για να δείτε το σχετικό άρθρο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.