Κυριακή
14 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Ιδιώτες στις Κτηματικές Υπηρεσίες

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Εκχωρείται η ευθύνη επιτήρησης αιγιαλού, δημόσιων κτημάτων και ακινήτων από καταπατήσεις

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Πηγή: efsyn.gr

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια (Αθηνά-Μαρία) Κόλλια, αντί να ανταποκριθούν στα αιτήματα των Κτηματικών Υπηρεσιών και της Ομοσπονδίας για ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να προστατευτούν από καταπατήσεις χιλιάδες χιλιόμετρα παραλίας και δημόσια κτήματα, προωθούν την ανάθεση έργων ύψους 6 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πρόβα ιδιωτικοποίησης της προστασίας της δημόσιας περιουσίας -και ενδεχομένως της ίδιας της δημόσιας περιουσίας- χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Εφορίες την προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών άμεση εμπλοκή ιδιωτών στο έργο και στη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη επιτήρησης του αιγιαλού, της παραλίας, των δημόσιων κτημάτων και κάθε δημόσιου ακινήτου από καταπατήσεις και αυθαιρεσίες.

Η αξία των τραγικά υποστελεχωμένων Κτηματικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ (υπάρχουν 3 σε επίπεδο διεύθυνσης και 51 αυτοτελή τμήματα σε όλη τη χώρα) αναδείχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, με το κίνημα της απελευθέρωσης των παραλιών κατά της αυθαίρετης κατάληψής τους από ιδιώτες, καθ’ υπέρβαση των αδειών που τους παραχωρήθηκαν ή και χωρίς καμία απολύτως άδεια. Ο Κ. Χατζηδάκης υποσχόταν τότε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» και παρουσίαζε απολογισμούς εκατοντάδων ελέγχων σε κατειλημμένες παραλίες, για τους οποίους μάλιστα ανακλήθηκαν ακόμη και θερινές άδειες των λιγοστών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η παράταξη «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών», που εκπροσωπείται στην Ομοσπονδία τους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια (Αθηνά-Μαρία) Κόλλια, αντί να ανταποκριθούν στα αιτήματα των Κτηματικών Υπηρεσιών και της Ομοσπονδίας για ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να προστατευτούν από καταπατήσεις χιλιάδες χιλιόμετρα παραλίας και χιλιάδες δημόσια κτήματα, προωθούν την ανάθεση έργων ύψους 6 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο λόγος για δύο έργα που πρόκειται να ανατεθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Το πρώτο, προϋπολογισμού 2,2 εκατ., αφορά την ανάθεση της σύνταξης τεχνικών διαγραμμάτων και εκθέσεων στο πλαίσιο των αγωγών του Κτηματολογίου (Γεωμετρικές Μεταβολές). Το δεύτερο (3,8 εκατ.) αφορά την «υποβοήθηση» με νομικούς και τεχνικούς συμβούλους του έργου των Κτηματικών Υπηρεσιών για το σύνολο των αντικειμένων τους.

Σε πρόσφατη συνάντηση της γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας με εργαζομένους των Κτηματικών Υπηρεσιών, η κ. Κόλλια, αντί των «χρονοβόρων διαδικασιών» προσλήψεων στις υπηρεσίες, προέκρινε την προσφυγή σε ιδιώτες. Μάλιστα, η επιλογή των ιδιωτών θα γίνει μέσω της αντίστοιχης μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο η κ. Κόλλια ήταν στέλεχος πριν αναλάβει γενική γραμματέας. Προφανώς, δημιουργείται το παράδοξο το ΤΑΙΠΕΔ, που υποτίθεται πως είναι επιφορτισμένο με την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, δηλαδή με την ιδιωτικοποίησή της, να παρεισφρέει και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας του, που θεωρητικά δεν προορίζεται για ιδιωτικοποίηση. Ή μήπως δεν ισχύει αυτό;

«Για την κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις μηχανικών, νομικών και λοιπών ειδικοτήτων στις Κτηματικές Υπηρεσίες, περισσεύουν όμως εκατομμύρια για τις ιδιωτικές εταιρείες… Αντιθέτως, για την επιλογή ιδιωτών, πέραν της άνεσης χρημάτων, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, που επισπεύδει τις διαδικασίες», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών». Ανάλογη αντίθεση στη μεταφορά έργου των Κτηματικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες είχε διατυπώσει τον περασμένο μήνα και η Ομοσπονδία των εφοριακών.

* Για να δείτε το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.