Από τις αρχές του έτους ζητήθηκε από το Υπ. Οικ/κών να γνωρίσουν οι Κτηματικές Υπηρεσίες τις ανάγκες τους για την κάλυψη υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσιακές ανάγκες που την καθιστούν αναγκαία.
Είναι αλήθεια ότι οι Κτηματικές Υπηρεσίες εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια της διαδικασίας του Εθνικού Κτηματολογίου, έχουν άμεσες ανάγκες για ενίσχυση σε προσωπικό, πολλαπλάσιες ανάγκες σε αναλώσιμα και τρομερή πίεση με ασφυκτικές ημερομηνίες, παράλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενα εργασίας. Όλες οι διαδικασίες του Κτηματολογίου όπως η κατάθεση δηλώσεων (Δ2), η υποβολή ενστάσεων, η σύνταξη υπομνημάτων και η παράσταση στις επιτροπές ενστάσεων που συνεδριάζουν τα απογεύματα, η σύνταξη εκθέσεων για αγωγές μετά τις αρχικές εγγραφές, απαιτούν πολλές επιπλέον εργατοώρες προκειμένου να διεκπεραιωθούν σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Η υπερωριακή εργασία δηλαδή, για πολλές κτηματικές που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, είναι κατά μία έννοια υποχρεωτική, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε έγκυρα και έγκαιρα στα καθήκοντά μας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι επιτροπές ενστάσεων κτηματολογίου για τις περιοχές του Νομού Πέλλας, συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη (αρχίζουν από το μεσημέρι μέχρι το αργά το απόγευμα) στις οποίες πηγαίνουμε για να καταθέσουμε υπομνήματα και στοιχεία ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Δημοσίου.
Αφού λοιπόν, μετά από αιτήματα διάφορων Κτηματικών, εκδόθηκε απόφαση τον περασμένο Αύγουστο με την οποία εγκρίθηκαν, κάποιες έστω πιστώσεις για την κάλυψη υπερωριών 19 Κτηματικών, και τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν τα σχετικά επιτροπικά εντάλματα, το θέμα «κόλλησε» όπως πληροφορηθήκαμε σε κάποιο γραφείο στην Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού. Μαθαίνουμε ότι εκκρεμεί η έκδοση κάποιου ΦΕΚ, που είναι απαραίτητο ώστε στη συνέχεια να συγκροτηθούν συνεργεία, επιτροπές βεβαίωσης για την πρόοδο του έργου και μια σειρά από άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να πάρουν οι εργαζόμενοι χρήματα που έχουν ήδη δουλέψει αλλά και έξοδα που έχουν καλύψει από την τσέπη τους. Κάθε μέρα όμως που περνάει και συνεχίζει να καθυστερεί η έκδοση του περιβόητου αυτού ΦΕΚ, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ανάληψη των χρημάτων, αφού πλησιάζοντας το τέλος του χρόνου δεν θα μείνει χρονικό περιθώριο για τη συγκρότηση των συνεργείων και επιτροπών.
Είναι λοιπόν εύλογη και η απορία μας, πού και γιατί καθυστέρει τόσο η διαδικασία αυτή; Είναι αδυναμία από την έλλειψη απαραίτητου προσωπικού ή είναι συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να περικοπούν τα κονδύλια; Η απορία και ανησυχία αυτή γίνεται πιο εύλογη μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι για το 2020 θα υπάρχουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες των Δημοσίων Υπηρεσιών. Πρέπει λοιπόν η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. να ασχοληθεί με το θέμα και να διεκδικήσει την άμεση τακτοποίηση του θέματος εφόσον είναι απλώς διαδικαστικό ή αλλιώς να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία για την υποκρισία της. Να απαιτήσουμε άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και αναλώσιμα και να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια και οι εξαγγελίες για δραστικές περικοπές των κονδυλίων το επόμενο έτος.
23.10.2019
Μάκης Γεροντίδης
Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας