Απευθείας ανάθεση 36.000 ευρώ για την αναδιοργάνωση υπηρεσίας 25 ατόμων;

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Σε εταιρεία της γνωστής από το μητρώο στελεχών της Ν.Δ., κ. Ρ. Πιτσίκα, η μελέτη αναδιάρθρωσης των ισχνότατων Μονάδων Φορολογικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Ενώ στην «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ εξελίσσεται μια... μεταρρυθμιστική κοσμογονία με την ουσιαστική κατάργηση των εφοριών (ΔΟΥ) και την ενοποίηση δεκάδων φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών σε πέντε υδροκέφαλες μονάδες (προς το παρόν στην Αττική) στις οποίες συσσωρεύονται αναπάντητα αιτήματα φορολογουμένων και ανέλεγκτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Χατζηδάκη (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πλέον) προτίθενται να πληρώσουν αδρά ακόμη μία αναδιάρθρωση όσων φορολογικών υπηρεσιών έχουν απομείνει στην εποπτεία του.

Στο οργανόγραμμα του ΥΠΟΙΚ κάτω από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής υπάγονται τρεις διευθύνσεις: η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση του ΣΔΟΕ και η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής με πέντε τμήματα που στο σύνολό τους απασχολούν λιγότερα από 30 άτομα, τα οποία ασχολούνται με την προετοιμασία της φορολογικής νομοθεσίας (όταν αυτή δεν έρχεται έτοιμη από νομικά γραφεία ή ελεγκτικές εταιρείες) και με την κωδικοποίησή της.

Για την αναδιάρθρωση και αναμόρφωση λοιπόν αυτής της ολιγάνθρωπης και προφανώς υποστελεχωμένης υπηρεσίας η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαθέτει 36.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία. Αντικείμενο της απευθείας ανάθεσης του ΥΠΟΙΚ (με αριθμό Α.Π. 35764 ΕΞ 2024) είναι η «εκπόνηση μελέτης μετασχηματισμού του υφιστάμενου οργανωτικού μοντέλου των Μονάδων Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Τόσο από την απόφαση όσο και από την πρόσκληση που (για τα προσχήματα) προηγήθηκε, αν και η ανάθεση κατέληξε σε συγκεκριμένη εταιρεία, καταλαβαίνουμε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αφορά καμιά άλλη υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ εκτός από την ολιγάριθμη διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής. Υποθέτουμε ότι αν περιλάμβανε και το ΣΔΟΕ των περίπου 250 υπαλλήλων θα αναφερόταν στην απόφαση. Αλλά όχι. Η αξιολόγηση του υπάρχοντος οργανωτικού μοντέλου, η διαγνωστική έκθεση του υπάρχοντος μοντέλου σε σχέση με τις καλές πρακτικές αντίστοιχων δομών και η πρόταση νέου οργανωτικού μοντέλου, όπως βαρύγδουπα περιγράφεται στην απόφαση του ανατιθέμενου έργου των 36.000 ευρώ, αφορά τα πέντε τμήματα της διεύθυνσης φορολογικής πολιτικής των μόλις 25-30 στελεχών. Πόσα χρήματα θα διέθετε άραγε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν ήθελε μια μελέτη αναδιοργάνωσης όλου του μηχανισμού του υπουργείου των χιλιάδων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης της «ανεξάρτητης» ΑΑΔΕ; Κάποια εκατομμύρια;

Φυσικά έχει και τη σημασία του ποιος είναι ο ανάδοχος του... μικρομέγαλου έργου. Η εταιρεία που θα πάρει τα 36.000 ευρώ γι’ αυτό το έργο ασαφούς χρησιμότητας είναι η PEOPLE FOR BUSINESS EXECUTIVE SEARCH N2GROWTH GREECE Α.Ε. Ποια είναι; Είναι η εταιρεία της κ. Ρεβέκκας Πιτσίκα, στελέχους της Ν.Δ., της ίδιας που κατάρτισε το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σταθερής αποδέκτριας πολλών απευθείας αναθέσεων από υπουργεία και ΔΕΚΟ στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι η κ. Πιτσίκα έχει πολλές φορές βρεθεί συνομιλήτρια του κ. Χατζηδάκη σε πάνελ οικονομικών φόρουμ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή την αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού (τελευταία φορά στις 12 Μαρτίου, στο CEO Initiative Dinner) είναι εντελώς συμπτωματικό.

Για να δείτε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.