Παρά την καθολική αναγνώριση της ιστορίας, των δυνατοτήτων, αλλά και της συμβολής του ΣΔΟΕ στην καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του οικονομικού εγκλήματος, αλλά και τις συνεχείς αναφορές στο ισχυρό όνομά του, έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων σε αυτό ότι τελικά το μόνο που θα μείνει απ τη νευραλγική αυτή υπηρεσία είναι η… Ιστορία και το…. Όνομα.
Άλλωστε η υποβάθμιση της υπηρεσίας αποτέλεσε κεντρική επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, με κορυφαίες στιγμές (4336/2015) την αφαίρεση της φορολογικής αρμοδιότητας, το κλείσιμο πλήθους κεντρικών, αλλά και περιφερειακών δομών και τη ραγδαία συρρίκνωση του προσωπικού.
Επιλογές οι οποίες έγιναν με την επίκληση των… θεσμών’’ και δεν αποτελούσαν παρά μια σκανδαλώδη παραχώρηση στη φοροδιαφυγή των «εχόντων και κατεχόντων», με την κάλυψη πάντα του ξένου παράγοντα. Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα οι περισσότερες από 25.000 υποθέσεις που μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ, μέσω μιας γραφειοκρατικής και χρονοβόρας διαδικασίας, με άγνωστο ως σήμερα απολογισμό ως προς το πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί ή παραγραφεί.
Αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στο ΣΔΟΕ (σημειωτέων… μετά από 2,5 χρόνια απ την ανάληψη των καθηκόντων του), κάθε άλλο παρά περιόρισε τις ανησυχίες, αφού τα μηνύματα που εκπέμπονται από διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, μάλλον ενισχύουν τον προβληματισμό.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…
Πρόσφατα, με την από 21.10.2021 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συγκροτήθηκε επιτροπή για την επικαιροποίηση/τροποποίηση του Οργανογράμματος όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου. Η επιτροπή λειτουργεί με εχεμύθεια, όπως προβλέπεται, παραταύτα, οι πληροφορίες και τα non paper έγγραφα με τις σχετικές προτάσεις κυκλοφορούν σαν ….φειγ βολάν στους κόλπους του Υπουργείου. Έτσι, σύμφωνα με αυτά, η υποεπιτροπή που συγκροτήθηκε για την επικαιροποίηση/τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΣΔΟΕ εισηγείται (με διαφωνίες όπως ακούγεται)……. μεγαλύτερη υποβάθμιση της πάλαι ποτέ κραταιάς Υπηρεσίας, με το….. πράσινο φως μάλιστα του αρμόδιου Υφυπουργού.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι υποεπιτροπές για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (Κτηματικές Υπηρεσίες, Γενικό Λογιστήριο κλπ) προτείνουν αναβαθμίσεις αυτών, για το ΣΔΟΕ οι προτάσεις αφορούν την κατάργηση της μίας εκ των Δ/σεων της Κεντρικής Υπηρεσίας και την υποβάθμιση της μίας που απομένει, ενώ εισηγούνται την κατάργηση δύο Υποδιευθύνσεων σε Αθήνα-Μακεδονία, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα (όπως ακούγεται) συμπλέκουν τελωνειακά και μη τμήματα σε μία Υποδ/ση, καθιστώντας την Υπηρεσία πιο δυσκίνητη και λιγότερο αποτελεσματική, όπως οι ίδιοι οι συνάδελφοι αναφέρουν.
Και βέβαια, παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υφυπουργού στην πρόσφατη (και μοναδική) επίσκεψή του στο ΣΔΟΕ, περί…… αναβάθμισης του και…… επιστροφής της αρμοδιότητας του φορολογικού ελέγχου, ούτε λόγος στα προτεινόμενα καθήκοντα του νέου Οργανογράμματος.
Σημειωτέον πως με την απόφαση του ΣτΕ 172/2018, υπήρξε επιπλέον υποβάθμιση καθώς οι πληροφοριακές εκθέσεις ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και το άνοιγμα λογαριασμών που διενεργεί το ΣΔΟΕ δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία που να οδηγούν σε διενέργεια ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Όσο για το… ’’επιχείρημα’’ που ακούγεται στους διαδρόμους του ΣΔΟΕ περί αναγκαιότητας της συρρίκνωσης λόγω έλλειψης προσωπικού, η απάντηση βρίσκεται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για προσλήψεις, αλλά και αντιμετώπισης των μισθολογικών ζητημάτων των εργαζόμενων στο ΣΔΟΕ (Προσωπική Διαφορά, μισθολογικό πάγωμα - αλλά και μειώσεις - μισθών για μια 10ετία, ελεγκτικό επίδομα, κλπ) που οδηγούν πλήθος συναδέλφων στην έξοδο απ’ την υπηρεσία μέσω της κινητικότητας. Αξίζει να σημειώσουμε (ως ενδεικτικό των μέχρι τώρα τουλάχιστον προθέσεών τους) ότι το ΣΔΟΕ εξαιρείται Ελεγκτικού επιδόματος, το οποίο λαμβάνουν υπηρεσίες που παρέχουν υποστηρικτικό προς το ΣΔΟΕ έργο.!!!
Όλα αυτά δεν στοχεύουν σε ένα…… αναβαθμισμένο και… ισχυρό ΣΔΟΕ αλλά μάλλον φωτογραφίζουν νέες παραχωρήσεις στην παραοικονομία και σε διάφορα οικονομικά συμφέροντα, χωρίς το «πέπλο συκής» των θεσμών αυτή την φορά, που υποτίθεται ότι πλέον δεν εμπλέκονται και… αποχωρούν (;) από την χώρα.
Όσον αφορά τη Συνδικαλιστική μας Ηγεσία;
Όχι μόνο δεν διεκδικεί ενημέρωση και συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, αλλά περιορίζεται στο να αναπαράγει σε κάθε ευκαιρία τις ‘’δεσμεύσεις’’ του αρμόδιου υπουργού για επικείμενη αναβάθμιση της υπηρεσίας, για επίλυση του Μισθολογικού προβλήματος κλπ, αποφεύγοντας φυσικά να σχολιάσει την αξιοπιστία αντίστοιχων δεσμεύσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Άλλωστε οι Συνδικαλιστικές Εκλογές πέρασαν και μετά από τρία χρόνια που θα χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά την υπηρεσία και τους εκεί εργαζόμενους…. ‘’ποιος ζει, ποιος πεθαίνει’’.
ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)