Παρασκευή
22 / 11 / 2024
3 Νέα Άρθρα

28o Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟY

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 12.1.22 το 28ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟY. Ένα συνέδριο πολύ κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών του κλάδου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε νέες εξελίξεις.

Ένα συνέδριο το οποίο, δεδομένων των πλειοψηφιών που διαμορφώθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να λάβει θετικές αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και να χαράξει μια διαφορετική πορεία για τα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου μας. Ένα Συνέδριο που χαρακτηρίστηκε απ την απουσία της πλειοψηφίας των συνέδρων των μεγάλων παρατάξεων, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια των διαδικασιών και με εξαίρεση την ώρα των ψηφοφοριών !!!!.

Ένα συνέδριο ταυτόχρονα που αποτύπωσε την άνοδο των δυνάμεων της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών), η οποία μετά τη δεύτερη θέση στο Σύλλογο Αττικής, εξέλεξε 3 Γενικούς Συμβούλους και για πρώτη φορά θα εκπροσωπείται στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Ψήφοι στο Συνέδριο Γενικοί Σύμβουλοι
ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) 24 3
ΔΑΚΕ 78 11
ΠΑΣΚΕ 40 6
ΔΑΣ 27 4
ΑΣΚΙ 25 4
ΣΑΣ 22 3
ΣΎΝΟΛΟ 216 31

 

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Γενικού Συμβουλίου εκλέχτηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας…

Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΔΟY
ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) 1
ΔΑΚΕ 3
ΠΑΣΚΕ 2
ΔΑΣ 1
ΑΣΚΙ 1
ΣΑΣ 1
ΣΥΝΟΛΟ 9

 

Το ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης Κίνησης στο 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών & Συνεργαζόμενοι
Ψηφοδέλτιο
Για αντιπροσώπους στο
Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY
1 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ) του Ιωάννη
2 ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) του Νικολάου
3 ΓΚΟΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Σταύρου - Γεράσιμου
4 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου
5 ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιλτιάδη
6 ΖΙΑΒΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρήστου
7 ΚΑΓΚΙΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Δημητρίου
8 ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΛΛΗ του Κωνσταντίνου
9 ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη
10 ΛΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ηλία
11 ΜΑΛΙΒΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη
12 ΜΕΡΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Θωμά
13 ΜΠΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Νικολάου
14 ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αχιλλεα
15 ΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλειου
16 ΡΟΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αντωνίου
17 ΣΙΩΖΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου
18 ΣΚΛΑΒΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ) του Νικολάου
19 ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Παναγιώτη
20 ΣΤΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ του Βασιλείου
21 ΣΩΦΡΟΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Βασιλείου
22 ΨΑΡΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Χριστόφορου

 

 

Προτάσεις που κατατέθηκαν απ την ΑΚΕ στο Συνέδριο.

Ορισμένες απ' τις προτάσεις αυτές έτυχαν της αποδοχής και κατατέθηκαν απο κοινού και με άλλες παρατάξεις, ενώ ορισμένες, μετά απο τροποποιήσεις  και χωρίς να αλλάζει η ουσία τους,  έγιναν αποδεκτές από το συνέδριο (πρόταση για την κατάργηση της ΑΑΔΕ, το ν. Χατζηδάκη, τη Δημόσια Περιουσία κλπ). Οι προτάσεις για την Αξιολόγηση, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το Κλείσιμο των Εφοριών και το Μισθολόγιο... δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ η πρόταση για το ΣΔΟΕ παραπέμφθηκε για συζήτηση και απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

 

28ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟY

Σχέδια Αποφάσεων – Προτάσεις  της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών

 

1.Κατάργηση της ΑΑΔΕ

Η λειτουργία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνει καθημερινά τους λόγους για τους οποίους ως συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούμε την κατάργησή της και την επιστροφή των φορολογικών υπηρεσιών στην ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η επίκληση της ανάγκης για ‘’ανεξαρτητοποίηση’’ των φορολογικών υπηρεσιών ήταν και παραμένει το πρόσχημα, αφού η δημιουργία του συγκεκριμένου μορφώματος αυτό που στην πραγματικότητα έφερε είναι η περισσότερη αδιαφάνεια στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων από δομές και διαδικασίες κέντρων εξουσίας.

Η ΑΑΔΕ αποτελεί το όχημα για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, τη μεταφορά αντικειμένων στους ιδιώτες και τη μεταφορά του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, στους ίδιους τους πολίτες.

Η ΑΑΔΕ αποτελεί το όχημα για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του δημοσίου, με τον περιορισμό εφαρμογής του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, τη θεσμοθέτηση ατομικών συμβολαίων και στόχων, την πολυδιάσπαση της μισθοδοσίας και την εφαρμογή μιας ‘’αξιολόγησης’’ στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η εκχώρηση στους προϊσταμένους απόλυτων εξουσιών.

Η ΑΑΔΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς της διοίκησης δομών του κεντρικού πυρήνα του δημοσίου, σε εξωθεσμικούς παράγοντες, σε διοικητικά συμβούλια στελεχωμένα από ‘’ανθρώπους της αγοράς’’ και πάντα υπό το άγρυπνο μάτι των ‘’εμπειρογνωμόνων’’ των δανειστών. H συλλογή των φόρων πρέπει να είναι μέλημα του στενού δημόσιου τομέα. H διοίκηση του φορέα αυτού δεν μπορεί να απαρτίζεται από ανθρώπους έξω από αυτόν. Ειδικά η συμμετοχή των δανειστών στο συμβούλιο της ΑΑΔΕ είναι απαράδεκτη και δείχνει το λόγο που δημιουργήθηκε και την κατεύθυνση που έχει.

Η ΑΑΔΕ μετατρέπεται καθημερινά σε ένα σκληρό μηχανισμό υλοποίησης ενός άδικου φορολογικού συστήματος, εφαρμογής πολιτικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών και μετατροπής των εργαζομένων σε αυτή σε κυνηγούς κεφαλών, αφού οι αμοιβές τους θα είναι συνδεδεμένες με το ποσοστό υλοποίησης των παραπάνω στόχων. Και οι εύκολοι στόχοι είναι οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Το 28ο συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟY επαναβεβαιώνει τη θέση της ομοσπονδίας μας για την κατάργηση της ΑΑΔΕ και την επανένωση των υπηρεσιών μας υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του συνεδρίου μας η ομοσπονδία και τα συνδικαλιστικά μας όργανα θα αναλάβουν κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης σε επίπεδο κοινωνίας το ρόλου της ΑΑΔΕ, αλλά και αναζήτησης συμμαχιών με στόχο την κατάργηση του μορφώματος αυτού.

 2.Απεργούμε - Απέχουμε από την Αξιολόγηση

Για άλλη μια φορά ως εργαζόμενοι της ΑΑΔΕ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο τη μείωση των μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας και την υπονόμευση του εργασιακού μας μέλλοντος.

Τα προβλήματα του δημόσιου τομέα και οι παθογένειες δεκαετιών από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων και ως αντίδοτο στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών έχει επινοηθεί η «αξιολόγηση» του προσωπικού.

Ευθύνεται άραγε η απουσία «αξιολόγησης» του προσωπικού για το άδικο και χαοτικό φορολογικό σύστημα, την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την στιγμή μάλιστα που υπερφορολογούνται ακόμη και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα;

Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες και η διοίκηση της ΑΑΔΕ κλείνουν τα μάτια μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού τις ελλείψεις βασικών υλικοτεχνικών υποδομών, την ελλιπή μηχανογράφηση και επιμόρφωση, τις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και τα ακατάλληλα κτίρια. Προσπερνούν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην ΑΑΔΕ ασκούν τα καθήκοντά τους σε αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών έχοντας υποστεί πάνω από 50% μείωση στις αποδοχές τους.

Είναι πια γνωστό ότι η «αξιολόγηση» εντός των μνημονίων αποτελεί το όχημα και την «νομιμοποιητική» διαδικασία για δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες των ήδη στοχοποιημένων εφοριακών υπαλλήλων.

Η προώθηση άλλωστε διαδικασιών, όπως η καθιέρωση περιγραμμάτων θέσης, ατομικής στοχοθεσίας και εξατομικευμένων μισθών, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης.

Αυτές λοιπόν τις διαδικασίες όχι μόνο δε θα τις νομιμοποιήσουμε αλλά θα τις μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο.

Προκηρύσσουμε απεργία - αποχή από την αξιολόγηση

 

 3.Ελεγκτικά Κέντρα – Κλείσιμο Εφοριών

Την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη η διαδικασία κλεισίματος των εφοριών και ο περιορισμός των αντικειμένων τους. Διαδικασίες οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τις δυσλειτουργίες του συστήματος (κάτι που διαχρονικά επικαλείται η διοίκηση) αλλά αντίθετα οδήγησαν σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους πολίτες, στη μεταφορά στους φορολογούμενους του κόστους εξυπηρέτησης (προμήθειες τραπεζών, λογιστές κλπ.), αλλά και τη δημιουργία ενός ασφυκτικού και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπου εργασιακού περιβάλλοντος.

Διαδικασία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή της Διοίκησης να καταργήσει ουσιαστικά τις εφορίες (μετατρέποντας τις εναπομείνασες σε φορολογικά ΚΕΠ) και τη δημιουργία των ελεγκτικών κέντρων. Δομές οι οποίες όχι μόνο δεν θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, αλλά αντίθετα έχουν ως στόχο αφενός την απόλυτη χειραγώγηση του ελέγχου και ταυτόχρονα τη δημιουργία των ‘’κατάλληλων’’ συνθηκών για τη μεταφορά του αντικειμένου σε ιδιώτες.

Ο κλάδος μας έχει ανάλογες εμπειρίες από το παρελθόν με τη δημιουργία κλειστών δομών έξω από τις Δ.Ο.Υ., με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάθε τέτοια δομή, πέραν της υποβάθμισης των εφοριών, ενισχύει την αδιαφάνεια, τη δημιουργία εφοριακών πολλών ταχυτήτων και τελικά την είσοδο σε αυτές διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Το 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας διατυπώνει την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία των ελεγκτικών κέντρων και το κλείσιμο των εφοριών. Απαιτεί την πλήρη στελέχωση των εφοριών με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και τη λειτουργίας τους με το σύνολο των αντικειμένων.

Σε υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, τα συνδικαλιστικά όργανα της ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων συλλόγων, θα αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα εκφρασμένα και προωθούμενα σχέδια της διοίκησης.

 

 4.Νόμος Χατζηδάκη

Η κυβέρνηση με τον ν. Χατζηδάκη κλιμακώνει τον πόλεμο στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με τον χουντικής έμπνευσης ν. Χατζηδάκη, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτός επιβάλλει, ουσιαστικά απαγορεύει τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων ως προς το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν τη λειτουργία τους και κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης.

Μετά από μια σειρά αντεργατικούς νόμους, όπως αυτούς για την περιστολή των λαϊκών συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων, τα αυξημένα ποσοστά για τη λήψη απόφασης για απεργία, φέρνουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα για να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα και να αντιμετωπίσουν με εργοδοτική, κρατική βία και καταστολή τον «εχθρό λαό».

Δηλώνουμε ότι θα σηκώσουμε το γάντι, θα υπερασπίσουμε τη δουλειά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως και το δικαίωμά μας στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αναγνωρισμένο συνταγματικό δικαίωμα που θέλουν να καταργήσουν.

Ο αγώνας και η αντίσταση είναι μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικάτο που σέβεται τον εαυτό του, την κοινωνική τάξη που εκφράζει και τις ανθρώπινες αξίες.

Αποτελεί χρέος στους ηρωικούς αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση όλων των εργαζομένων.

Δεν περιμένουμε κανέναν σωσία, κανέναν αυτόκλητο σωτήρα για την κατάργηση αυτού του νόμου. Μόνο εμείς ενωμένοι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να σώσουμε τα δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις μας.

Κάνουμε καθαρό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τον ν. Χατζηδάκη δεν θα τον εφαρμόσουμε. Δεν θα τροποποιήσουμε τα καταστατικά μας, δεν θα αποδεχτούμε παρεμβάσεις στο τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες και κινητοποιήσεις, δεν θα εγγραφούμε στο μητρώο συνδικαλιστών κλπ.

Η ομοσπονδία και οι σύλλογοί μας, με απόφαση του συνεδρίου, θα αθροίσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, στο αγώνα για την κατάργηση του ν. Χατζηδάκη.

Η λειτουργία των σωματείων και οι διαδικασίες τους, είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

 

 5.Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Μισθολόγιο

Ο νόμος για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ αποτυπώνει με σαφήνεια το εργασιακό περιβάλλον που ετοιμάζεται για τους εργαζόμενους στις φορολογικές υπηρεσίες.

 Η πολυδιάσπαση της μισθοδοσίας, τα ατομικά συμβόλαια και οι ατομικοί στόχοι, η αξιολόγηση βάσει της… συμπεριφοράς, η σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθολογικό καθεστώς του κάθε υπαλλήλου, η καταστρατήγηση του ωραρίου, ο εκβιασμός «μην μιλάς γιατί θα σου αλλάξω τμήμα», η πρόσληψη συμβασιούχων συναδέλφων, η ‘’νομιμοποίηση’’ της αυθαιρεσίας της διοίκησης κλπ., είναι ορισμένες απ’ τις πτυχές του μισθολογίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νόμο που υπερβαίνει τα μισθολογικά ζητήματα και έρχεται να ‘’ρυθμίσει’’ το σύνολο του εργασιακού περιβάλλοντος.

 Πρόκειται για ένα πλαίσιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο και τη λογική της ομόφωνης πρότασης που διαμόρφωσαν από κοινού οι τρείς ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ. Πρόταση η οποία επιχειρεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε χρόνια αιτήματα του κλάδου, να επαναφέρει κατακτήσεις που χάθηκαν στη διάρκεια των μνημονίων και να συμβάλει στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Το 28ο συνέδριο της ομοσπονδίας μας με απόφασή του απορρίπτει τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο εισάγει τις υπηρεσίες μας το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ και θέτει ως άμεσο διεκδικητικό πλαίσιο την πρόταση που από κοινού επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν οι τρείς ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ.

Με την απόφαση του συνεδρίου μας το νέο γενικό συμβούλιο, τα συνδικαλιστικά όργανα της ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων θέτουν απ’ την επόμενη του συνεδρίου ημέρα, τη διεκδίκηση και υλοποίηση της πρότασής των τριών ομοσπονδιών ως απόλυτη προτεραιότητα, απορρίπτοντας τις λογικές διάσπασης, ανθρωποφαγίας και εργασιακού μεσαίωνα που εισάγει το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ.

 6.Για το ΣΔΟΕ

Η διαχρονική και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του ΣΔΟΕ τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Όπως γνωστοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν στη σκανδαλώδη υποβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κάτω μάλιστα από ένα πλέγμα διακομματικής ταύτισης πρωτοβουλιών.

Μάλιστα, τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν απ’ την υποβάθμιση του ΣΔΟΕ μπόρεσαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν τη… συναίνεση και τη διακομματική ‘’σιγή ασυρμάτου’’, προκειμένου να εκπληρωθεί το ‘’έργο’’. Ένα έργο που οδήγησε στην.. αδρανοποίηση μιας ιδιαιτέρως αποτελεσματικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα, χιλιάδες υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος στην παραγραφή…

Άλλωστε καμιά πρωτοβουλία δεν πάρθηκε για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας (παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις) διαιωνίζοντας παράλληλα την παγκόσμια πρωτοτυπία μιας υπηρεσίας που στελεχώνεται από εφοριακούς οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν φορολογικό έλεγχο!!!

Ταυτόχρονα και στο όνομα της αναδιοργάνωσης των εκτός της ΑΑΔΕ υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, δρομολογούνται διαδικασίες οι οποίες όχι μόνο δεν βρίσκονται στην κατεύθυνση αναβάθμισης της υπηρεσίας, αλλά αντιθέτως στην περαιτέρω συρρίκνωση αυτής.

Την ίδια μάλιστα στιγμή συνεχίζεται η ‘’διαρροή’’ υπαλλήλων της υπηρεσίας, οι οποίοι είτε διατίθενται για τη στελέχωση άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών, είτε οι ίδιοι αναζητούν μέσω της κινητικότητας ένα πιο ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Νεοεισερχόμενοι στο ΣΔΟΕ συνάδελφοι δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά (κάποιοι εξ αυτών σε αντίθεση με συναδέλφους της ίδιας προκήρυξης!!!), ενώ άλλοι που τοποθετήθηκαν στην υπηρεσία μέσω του θεσμού της κινητικότητας βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα των αυξημένων απαιτήσεων και ταυτόχρονα των μειωμένων αποδοχών, σε σχέση με το φορέα προέλευσης.

Ενδεικτικό μάλιστα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ εξαιρείται από κάθε διαδικασία θεσμοθέτησης πρόσθετης αμοιβής των εργαζομένων του, την ίδια στιγμή που τέτοιες θεσμοθετούνται για υπηρεσίες οι οποίες διενεργούν αντίστοιχο ή ακόμα και… συμπληρωματικό προς το ΣΔΟΕ έργο (έλεγχο επιδοτήσεων, εφαρμογή εργατικής νομοθεσίας κλπ).

Το 28ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟY με απόφασή του απαιτεί:

  • Τη νομοθετική θωράκιση του έργου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και την επαναφορά του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
  • Την ΑΜΕΣΗ Οικονομική Αναβάθμιση των Εργαζομένων (Προσωπική Διαφορά, Ελεγκτικό Επίδομα κλπ)
  • Τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών.
  • Την υλικοτεχνική αναβάθμιση και τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων με διαμορφωμένα προγράμματα των επιμέρους αρμοδιοτήτων και ελεγκτικών διαδικασιών.
  • Την περαιτέρω αναβάθμιση και όχι τη συρρίκνωση της υπηρεσίας αλλά και την επαναλειτουργία δομών που το προηγούμενο διάστημα καταργήθηκαν.
  • Την πρόσληψη προσωπικού και τη στελέχωση, τουλάχιστον στο προ κρίσης επίπεδο.

 

7.ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Οι υπηρεσίες της δημόσιας περιουσίας έχουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και ασαφές νομικό καθεστώς. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές των περικοπών, έχουν επιβάλει τη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με τεράστιο όγκο υποθέσεων να διαχειριστούν και κίνδυνο να επωμιστούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες λόγω παραγραφών, αλλά και να χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα του δημοσίου μέσα από την εφαρμογή του Κτηματολογίου.

Η πολυδιαφημιζόμενη διαδικασία της κινητικότητας μέσω της οποίας θα καλύπτονταν υποτίθεται τα κενά, αποδείχτηκε άνθρακας αφού όχι μόνο δεν στελεχώθηκαν οι υπηρεσίες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (τοπογράφους μηχανικούς, νομικούς, εφοριακούς) αλλά ανακυκλώνουν τα κενά από μια δομή του δημοσίου σε άλλη, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών. Απαιτείται άμεσα η κάλυψη των κενών να γίνει με νέες προσλήψεις.

Η δημιουργία του υπερταμείου με το ν. 4389/16 και το άρθρο 196 με το οποίο η κυριότητα όλων των ακινήτων του δημοσίου πέρασε στην θυγατρική της εταιρείας ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ, ως ενέχυρο στα χέρια των δανειστών (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.) για την εξυπηρέτηση του χρέους, έδειξε στην πράξη ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο διαχείρισης των ακινήτων. Δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα και να ανακουφίσει φτωχά νοικοκυριά, δεν μπορεί να στηρίξει μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, αφού αστικά και αγροτικά ακίνητα δεν του ανήκουν. Το ελληνικό δημόσιο μέσω των κτηματικών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένο μόνο να προστατεύει τα ακίνητα, προκειμένου ελεύθερα από καταπατήσεις να μπορεί η ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ να τα ξεπουλάει σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη και προστασία της δημόσιας περιουσίας, την αξιοποίησή της προς όφελος του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού συνόλου, με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι για τη ληστρική εκμετάλλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων και του ιδιωτικού οφέλους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

  • Την κατάργηση του νέου υπερταμείου δημόσιας περιουσίας, την επαναφορά της κυριότητας όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από την ΕΤΑΔ στο υπουργείο οικονομικών.
  • Την κατάργηση της ΑΑΔΕ, την ενοποίηση του κλάδου. Ζητάμε μέχρι τότε να δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση - μετάθεση συναδέλφων από και προς την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και τις κτηματικές υπηρεσίες, χωρίς τη διαδικασία της κινητικότητας.
  • την ενοποίηση του κλάδου και σε μισθολογικό επίπεδο, παλεύοντας για την κατάκτηση του σχεδίου εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων των 3 ομοσπονδιών. Ζητάμε μέχρι τότε να δοθεί άμεσα η προσωπική διαφορά στους νέους συναδέλφους με έμπρακτη αναγνώριση του κατεξοχήν ελεγκτικού ρόλου των Κτηματικών υπηρεσιών και βελτίωση των οικονομικών μας απολαβών μέσα από το σχέδιο εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων των 3 ομοσπονδιών.
  • Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κτηματικές υπηρεσίες με εξειδικευμένους υπαλλήλους (τοπογράφους, μηχανικούς, νομικούς, εφοριακούς κλπ.) με νέες προσλήψεις.
  • Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και όχι για διευκολύνσεις στις αυθαίρετες καταπατήσεις επιχειρηματικών ομίλων.
  • Εξοπλισμό όλων των κτηματικών με μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων, κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών.
  • Επειδή το τελευταίο διάστημα έχει από την πλευρά της διοίκησης ξεκινήσει συζήτηση για τη δημιουργία ενδιάμεσων περιφερειακών δ/νσεων που μας θυμίζουν το οικτρά αποτυχημένο ΠΔ 111/2014, προειδοποιούμε τη διοίκηση ότι θα μας βρει απέναντι και δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά την υπονόμευση και την οριστική διάλυση των Υπηρεσιών μας.