Συνεδρίασε την Παρασκευή το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, με βασικό θέμα την προκήρυξη της Απεργίας – Αποχής απ’ τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου, λόγω έλλειψης συνθηκών ασφάλειας για τους συναδέλφους.
Θυμίζουμε ότι σχετική απόφαση για Απεργία – Αποχή, είχε ληφθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (το Σάββατο 18.7.20) χωρίς όμως αυτή να έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα.
Οι λόγοι της μέχρι σήμερα μη υλοποίησης αποτυπώθηκαν τόσο στην αρχική εισήγηση της Ομοσπονδίας όσο και την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ, οι οποίες περιστράφηκαν γύρω απ’ τους ‘’λόγους’’ για τους οποίους δεν θα πρέπει τελικά να γίνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα…
Η εισήγηση της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε:
- Στην πετυχημένη (όπως είπαν!!!!) συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Κοζάνη.
- Σε Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και το οποίο (σύμφωνα με… πληροφορίες όπως αναφέρθηκε) θα περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές για όσους στρέφονται κατά εργαζομένων.
- Στο ότι υπάρχουν… μικροεπεισόδια (έτσι χαρακτηρίστηκαν) στις Εφορίες, αλλά αυτά είναι λίγα στον αριθμό!!!
- Όσον αφορά την Απεργία Αποχή και την προκήρυξή της η οποία εκκρεμεί σχεδόν μια εβδομάδα, ειπώθηκε ότι υπάρχουν πολλά τηλεφωνήματα συναδέλφων που ζητάνε απ’ την Ομοσπονδία να μην προχωρήσει στην Απεργία Αποχή, ότι υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει, ότι εγείρονται ζητήματα νομιμότητας, ότι δεν θα είναι αποτελεσματικός ο τρόπος διεκδίκησης κλπ κλπ κλπ
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η ΔΑΚΕ η οποία χαρακτήρισε την απόφαση του προηγούμενου Σαββάτου… βεβιασμένη, δήλωσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί, επικαλέστηκε συναδέλφους που θέλουν να βγαίνουν προληπτικό, αναφέρθηκε σε κίνδυνο ενεργοποίησης σεναρίων (αν όπως ειπώθηκε τους δώσουμε την… αφορμή) να φύγει εκτός κλάδου ο προληπτικός κλπ κλπ.
Για τις συγχωνεύσεις η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι είναι κατά… ειδικά όταν αυτές γίνονται στο πόδι (!!!!!).
Η ΠΑΣΚΕ (ΔΥΣΥΕ) δήλωσε ότι είναι υπέρ της κινητοποίησης, ζήτησε να αποσαφηνιστεί το διεκδικητικό πλαίσιο, πρότεινε αν χρειαστεί να γίνει και συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (αν αυτό είναι απαραίτητο για την ισχυροποίηση της απόφασης), ενώ τάχθηκε κατά της εμπλοκής της Ομοσπονδίας σε διαδικασίες που σχετίζονται με την επιλογή κριτηρίων για τις προς έλεγχο περιπτώσεις (μετά από σχετικές προτάσεις).
Η ΑΣΚΙ δήλωσε υπέρ της Απεργίας Αποχής, τονίζοντας όμως ότι αυτής θα πρέπει να εξαιρεθεί η ΥΕΔΔΕ.
Υπέρ της κινητοποίησης και της Απεργίας Αποχής τάχθηκαν και οι παρατάξεις ΔΑΣ και ΣΑΣ.
Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) στην τοποθέτησή της, αφού τόνισε ότι η εικόνα που έχουμε απ’ τις εφορίες δεν είναι αυτή που μεταφέρει η Ομοσπονδία και ότι τα επεισόδια είναι καθημερινά και ιδιαίτερα σοβαρά, τόνισε ότι ήταν λάθος η μέχρι τώρα αντίδρασή της Ομοσπονδίας και η απόρριψη της πρότασης που απ’ την πρώτη ημέρα είχε δημόσια καταθέσει η ΑΚΕ για ΑΜΕΣΟ κλείσιμο των υπηρεσιών, την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης των πολιτών στις εισόδους των υπηρεσιών μας και την απαίτηση ΑΜΕΣΩΝ μέτρων προστασίας.
Επιπλέον η ΑΚΕ τόνισε ότι η ασφάλεια δεν αφορά μόνο τον προληπτικό, αλλά και όσους δουλεύουν στις εφορίες, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πέραν των όποιων προτάσεων μπορούμε και πρέπει να έχουμε, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να μειώνουμε την ευθύνη της Διοίκησης η οποία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλεια στους εργαζόμενους, τόνισε ότι είναι λίγο επικίνδυνες οι προτάσεις – σκέψεις να περιοριστεί η δυνατότητα προληπτικού ελέγχου από κάποιες υπηρεσίες κλπ.
Τόνισε επίσης την ανάγκη η Απεργία – Αποχή να στηριχθεί από όλους, να μην υπονομευτεί και να σταματήσουν οι κινδυνολογίες οι οποίες άρχισαν μετά τις τελευταίες συναντήσεις με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία. Απευθυνόμενη η ΑΚΕ προς το Νομικό σύμβουλο διατύπωσε τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει κάλυψη των συναδέλφων κατά την Απεργία Αποχή και αυτά έτυχαν της αποδοχής του Νομικού Συμβούλου. Ο Νομικός Σύμβουλος συμφώνησε επίσης με την άποψη της ΑΚΕ ότι η κινητοποίηση αυτή θα μπορεί θα χρησιμοποιηθεί (εκτός των λόγων για τους οποίους σήμερα αποφασίζεται) και στην εκδίκαση της υπόθεσης της αξιολόγησης στο ΣΤΕ που θα γίνει το φθινόπωρο, μιας και αναδεικνύει τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες δουλεύουμε και τίθενται οι στόχοι.
Επίσης ασκώντας κριτική στην ηγεσία της Ομοσπονδίας τόνισε ότι τέτοιου είδους διαδικασίες που ακυρώνουν ή δεν εφαρμόζουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση των συνδικαλιστικών οργάνων και επι της ουσίας υπονομεύουν την όποια προσπάθεια διεκδίκησης γίνεται. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά συνδυάζονται με κινδυνολογία που δεν αρμόζει σε μια συνδικαλιστική ηγεσία και η οποία ως συνήθως αποδεικνύεται και αβάσιμη (βλ. αντίστοιχη κινδυνολογία υπήρχε και για την Απεργία Αποχή απ’ την Αξιολόγηση).
Πέραν αυτού η ΑΚΕ επανέλαβε την πρόταση της (η οποία απορρίπτεται απ’ την Ομοσπονδία) να ζητηθεί απ’ το ΣΕΠΕ να ελέγξει την καταλληλότητα του συνόλου των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες μας, χωρίς όμως να τύχει της…. προσοχής των υπολοίπων παρατάξεων.
Τέλος επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η απαράδεκτη και αντικαταστατική απόφαση της Ομοσπονδίας για αποκλεισμό της ΑΚΕ (!!!!) απ’ τις συναντήσεις με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην τελευταία συμμετείχαν και συνάδελφοι πέραν των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής!!!
Στη διαδικασία της συνεδρίασης πήρε μέρος και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ο οποίος ενημέρωσε για τα νομικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την προκήρυξη της Απεργίας Αποχής.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε κατατέθηκε αρχικά η πρόταση της ΑΣΚΙ να υπάρξει Αποχή απ’ τον προληπτικό μόνο για τις ΔΟY και όχι για την ΥΕΔΔΕ, πρόταση που στήριξε μόνο η ΑΣΚΙ.
Στη συνέχεια κατατέθηκε η πρόταση για Απεργία – Αποχή απ’ τον προληπτικό (για όλες τις υπηρεσίες) η οποία δεν στηρίχθηκε μόνο απ’ τη ΔΑΚΕ, η οποία δήλωσε ότι συμφωνεί με το πλαίσιο και τα αιτήματα, αλλά διαφωνεί με τη διαδικασία!!!.
Με βάση την απόφαση, η Απεργία Αποχή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, με την κοινοποίηση των σχετικών και προβλεπόμενων εξωδίκων προς την πολιτική ηγεσία και τη ηγεσία της ΑΑΔΕ.
ΣΗΜ. Για την ημέρα εκδίκασης της Υπόθεσης στο ΣΤΕ, ο Νομικός Σύμβουλος έκρινε απολύτως απαραίτητη την προκήρυξη απεργίας και την παρουσία των συναδέλφων, παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες (π.χ. συνεντεύξεις τύπου κλπ) που θα αναδείξουν το αίτημά μας. Θυμίζουμε απλά την κριτική που δέχθηκαν οι Γενικοί Σύμβουλοι της ΑΚΕ επειδή παραβρέθηκαν (ήταν οι μοναδικοί) στη δίκη για την αντισυνταγματικότητα της ΑΑΔΕ (δίκη η οποία έγινε ερήμην της ηγεσίας της Ομοσπονδίας) και την άποψη της ηγεσίας ότι… δεν θα πρέπει να γίνονται συνδικαλιστικές ενέργειες ή να παρίστανται και εκπρόσωποι των εργαζομένων, πέραν των νομικών, γιατί αυτό μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη…. !!!!