Παρασκευή
14 / 06 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Σχέδια για ΑΜΕΣΗ εμπλοκή ΙΔΙΩΤΩΝ στις Κτηματικές Υπηρεσίες

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18.9.23 συνάντηση της Ομοσπονδίας με την κ. Κόλλια (Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας) για τα ζητήματα που άπτονται των Κτηματικών Υπηρεσιών.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα της δραματικής υποστελέχωσης των Κτηματικών, της έλλειψης Μηχανικών, των αμοιβών, της απώλειας οργανικών θέσεων, των υπερωριών, της εκπαίδευσης, του οργανογράμματος κλπ.

Απ την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας:

1. Δεν δόθηκαν στοιχεία για το βαθμό στελέχωσης (με βάση το ισχύον οργανόγραμμα) των κτηματικών υπηρεσιών.
2. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέκυψε ότι υπάρχει απ’ το παρελθόν αίτημα προς το ΑΣΕΠ για πρόσληψη 80 περίπου υπαλλήλων. Αναφέρθηκε ότι επίκειται συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για την προοπτική νέων προσλήψεων.
3. Υπήρξε σαφής αναφορά στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για άμεση εμπλοκή ιδιωτών (αναφέρθηκαν ως ΄΄εξωτερικοί τεχνικοί σύμβουλοι’’) στο αντικείμενο των κτηματικών, όπως για παράδειγμα οι αυτοψίες.
4. Δεν υπήρξε, παρότι τέθηκε, καμιά ενημέρωση για την πορεία και το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση (εδώ και πολύ καιρό) νέου οργανογράμματος.
5. Δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση στο ζήτημα των αποδοχών και της ανάγκης ενίσχυσής τους (κάτι που συμβαίνει – και καλώς – σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες) προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση σε πιθανές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.
6. Τέθηκε στη συνάντηση (με ιδιαίτερη ένταση) απ’ την πλευρά της ΑΚΕ, το ζήτημα της ενίσχυσης των Κτηματικών ως μέσο προάσπισης της δημόσιας περιουσίας και επισημάνθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είναι αδιανόητο και μάλλον υποκριτικό η πολιτική ηγεσία να δηλώνει… άγνοια για την υπάρχουσα κατάσταση. Όπως είναι επίσης αδιανόητο να μην λαμβάνονται διαχρονικά υπόψιν (πολύ δε περισσότερο να… αγνοούνται) πολύ σοβαρές επισημάνσεις και έγγραφα υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι έχουν θέσει με ιδιαίτερη ένταση τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης στις Κτηματικές Υπηρεσίες.
7. Απ την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας υπήρξε δέσμευση για νέα συνάντηση, με ορίζοντα ενός μήνα, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που τέθηκαν.

Είναι προφανές, τόσο απ’ τη χθεσινή συνάντηση, όσο και τις δημόσιες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού, ότι η πολιτική ηγεσία κάθε άλλο παρά αναλαμβάνει τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση των Κτηματικών Υπηρεσιών, πολύ δε περισσότερο δεν δείχνει διάθεση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους. Η αναφορά της κ. Κόλλια για συνεργασία με ‘’εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους’’ έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Χατζηδάκη, ο οποίος σε ερώτηση για τη στελέχωση των Κτηματικών, έκανε λόγο για αναζήτηση πρόσθετων λύσεων με βάση τους υπάρχοντες υπαλλήλους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δρομολογείται εδώ και καιρό και επανειλημμένος έχει επισημάνει στις συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων η ΑΚΕ, χωρίς συνήθως να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα που έχουμε και την άμεση αποτύπωση των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας, η Ομοσπονδία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των υπηρεσιών μας και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.   

ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)