Πίσω απ’ τη διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη των Kτηματικών Υπηρεσιών, βρίσκεται αναμφισβήτητα η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εκχώρησης της Δημόσιας Περιουσίας. Επιλογή η οποία αποτυπώνεται τόσο στην τοποθέτηση ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ενός στελέχους προερχόμενου απ’ το ΤΑΙΠΕΔ (με εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις), όσο φυσικά και στην απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για ανάθεση έργου των Κτηματικών σε ιδιωτικές εταιρείες. Το επιχείρημά τους ότι δήθεν αυτό γίνεται για την επίλυση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι Κτηματικές, είναι απολύτως υποκριτικό, αφού οι έχοντες τη στοιχειώδη σχέση με τη λειτουργία των Κτηματικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προωθούμενη διαδικασία (πέραν των άλλων) θα δυσχεράνει παρά θα βοηθήσει την όλη κατάσταση.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…
Το έργο των Κτηματικών Υπηρεσιών εκτείνεται σε πάρα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα με απαρχαιωμένη νομοθεσία, άπειρες διαταγές και εγκυκλίους για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, ασαφή και αλληλοσυγκρουόμενη πολλές φορές νομοθεσία και νομολογία. Υπάρχει ελάχιστη έως ανύπαρκτη τυποποίηση διαδικασιών (Σημ. είναι ευρέως γνωστή η προχειρότητα με την οποία στήθηκε το ΨΥΔΗΠΕΕΚ) και κυρίως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποστήριξη από την πλήρως υποστελεχωμένη κεντρική υπηρεσία του Υπ. Οικ/κών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ακραία υποστελεχωμένες επί πολλά έτη περιφερειακές Κτηματικές Υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως λειτουργούν χωρίς Μηχανικό και με ελάχιστο προσωπικό. Υποτίθεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ότι η εμπλοκή Ιδιωτών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αυτές κυρίως τις υπηρεσίες προσπαθεί να βοηθήσει. ΟΜΩΣ μέσα σε αυτό το χαοτικό και δαιδαλώδες πεδίο λειτουργίας των διαλυμένων υπηρεσιών μας, η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αντί να τις βοηθήσει.
1. Οι υπηρεσίες, σήμερα, με το μηδαμινό προσωπικό, δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώνουν ούτε τις βασικές, καθημερινές τρέχουσες εκκρεμότητες για την στοιχειώδη τους λειτουργία καθώς και την καθημερινή εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών. Η επιφόρτιση με το επιπλέον καθήκον να αποστέλλονται οι υποθέσεις στο ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν συγκεκριμένου προγραμματισμού-χρονοδιαγράμματος, αποτελεί ένα ακόμη βάρος γι’ αυτές.
2. Η ανωτέρω αποστολή των υποθέσεων στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί ούτε σταδιακά να υλοποιηθεί ούτε εφάπαξ, αφού οι Κ.Υ. αφενός είναι επιφορτισμένες με την άσκηση αγωγών, την υποβολή μηνύσεων και τη λήψη μέτρων προστασίας εις βάρος αυτών που επιβουλεύονται τα Δημόσια Κτήματα και την κοινόχρηστη περιουσία, κι αφετέρου πρέπει σχεδόν καθημερινά να πρωτοκολληθούν αγωγές ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου και εντός ελαχίστου χρόνου - δικονομικές προθεσμίες - να συνταχθούν τεχνικές και διοικητικές (νομικές) εκθέσεις έρευνας οι οποίες αποστέλλονται στους δικηγόρους του Ν.Σ.Κ. για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Επομένως είναι ΚΑΙ πρακτικά αδύνατον να αποστέλλονται στοιχεία στο ΤΑΙΠΕΔ για τη διεξαγωγή διαγωνισμών ανάθεσης των εν λόγω υποθέσεων σε εταιρείες.
3. Για να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά κάποιος το έργο μιας Κτηματικής, συντάσσοντας έκθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, θα πρέπει να γνωρίζει άριστα το αντικείμενο της δουλειάς, το κάθε φορά διαφορετικό νομικό, τεχνικό και διοικητικό πλαίσιο που διέπει την κάθε ξεχωριστή περίπτωση ακινήτου καθώς και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ακόμα και για υπαλλήλους με μεγάλη εμπειρία και πολλά χρόνια στο αντικείμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, ενώ για οποιονδήποτε ιδιώτη είναι απλώς αδύνατο, χωρίς την ουσιαστική βοήθεια του υπαλλήλου της υπηρεσίας. Για την ακρίβεια, ο υπάλληλος της υπηρεσίας θα αναγκάζεται να κάνει όλη την ουσιαστική δουλειά και η εταιρεία θα παίρνει τα λεφτά.
4. Για να διεκπεραιώσει μια υπόθεση που θα της ανατεθεί, η ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να λάβει όλα τα στοιχεία από τους φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους του επίδικου κτήματος, να κάνει έρευνα σε άλλους συναφείς με την υπόθεση φακέλους κτημάτων που τηρούνται στο αρχείο, έρευνα σε συναρμόδιες υπηρεσίες, να γνωρίζει ποια ακριβώς είναι τα στοιχεία που θα δώσει βαρύτητα για την ουσιαστική, έγκυρη και τεκμηριωμένη σύνταξη της έκθεσης έρευνας. Η αντικειμενική άγνοια των ιδιωτών θα οδηγήσει σε επισφαλή συμπεράσματα και θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του Δημοσίου.
5. Οι υπάλληλοι σε μια τέτοια διαδικασία καθίστανται ‘’βοηθοί’’ των εταιρειών καθώς θα τους ανοίγουν φακέλους και θα τους υπηρετούν για την υποβοήθηση του έμμισθου και καλοπληρωμένου έργου τους, αφήνοντας πίσω ακόμα και τις βασικές τους εκκρεμότητες.
6. Τα αρχεία και στοιχεία που θα παίρνουν από τις υπηρεσίες μας οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ό,τι κι αν υπογράφουν για την εμπιστευτικότητα των εγγράφων, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν για δικούς τους πελάτες, αφού θα γνωρίζουν τις αδυναμίες και παραλείψεις των επιχειρημάτων και πιθανών ελλιπών στοιχείων του Δημοσίου.
7. Οποιαδήποτε εργασία παραδίδουν οι ιδιωτικές εταιρείες είναι προφανές ότι θα είναι υποχρεωμένοι τόσο ο υπάλληλος όσο και ο Προϊστάμενος να την θεωρούν και να την συνυπογράφουν προκειμένου να σταλθεί στο Ν.Σ.Κ. για υπεράσπιση του Δημοσίου, αναλαμβάνοντας μια ευθύνη που δεν τους αναλογεί με τις όποιες μελλοντικές νομικές επιπτώσεις (ποινικές-διοικητικές) ενώ για τις εταιρίες του ΤΑΙΠΕΔ ισχύει το ακαταδίωκτο.
Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να διαπιστώσει κανείς, ότι η αλήθεια για την εμπλοκή ιδιωτών μέσω ΤΑΙΠΕΔ στο έργο των Κτηματικών Υπηρεσιών δεν είναι η υποβοήθηση του έργου τους, όπως διατείνεται ο Υπουργός των ιδιωτικοποιήσεων και το πρώην στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των υπηρεσιών μας.
Οι υπηρεσίες μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια σταδιακά υποβαθμίζονται, την ώρα που τα αντικείμενα εργασίας αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, με κορύφωση την λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Απέναντι σ’ αυτή τη σταδιακή και μακρόχρονη απαξίωση των υπηρεσιών μας, που τις έχουν φέρει στα πρόθυρα της διάλυσης, με πολύ μεγάλη ευκολία βρίσκουν δικαιολογίες για την άρνηση της άμεσης και ουσιαστικής στελέχωσής τους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, λέγοντας είτε ότι είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες προσλήψεων, είτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά γιατί είμαστε σε περίοδο κρίσης (!!), είτε ότι δεν θέλουν να έρθουν υπάλληλοι στις υπηρεσίες μας. Την ίδια στιγμή με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία ανακοινώνουν ότι το έργο των Κτηματικών χαρακτηρίστηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο ως «ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος» και βρέθηκαν ΑΜΕΣΑ έξι (6) εκατομμύρια για τις ιδιωτικές εταιρείες.
Εάν αποδεχτούμε αυτό το σχέδιο, οι Κτηματικές Υπηρεσίες ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ. Θα συνεχιστεί η εσκεμμένη απαξίωση έως ότου παγιωθεί η ανάθεση των αντικειμένων στις ιδιωτικές εταιρείες. Εφεξής οι εναπομείναντες υπάλληλοι, θα αναλάβουν το ρόλο της προώθησης των υποθέσεων στο ΤΑΙΠΕΔ. Απέναντι σε όλα αυτά η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη προκειμένου να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, να εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματά μας και να υπερασπιστούμε τη Δημόσια Περιουσία από τα αρπακτικά της αγοράς.
⮚ ΚΑΜΙΑ εμπλοκή ΙΔΙΩΤΩΝ στην Δημόσια Περιουσία
⮚ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ εξειδικευμένου ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στις ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
⮚ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ με λογισμικά πληροφορικής, μηχανήματα (GPS) και υπηρεσιακά οχήματα
⮚ Επανέναρξη ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ για τα αντικείμενα των ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ,
τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και 20 χρόνια.
⮚ Εξορθολογισμό και αύξηση των Οργανικών θέσεων στη Δημόσια Περιουσία, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
● Την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ και του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και επαναφορά της ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο.
● Την Κατάργηση της ΑΑΔΕ και ενοποίηση του κλάδου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αθήνα, 30.11.2023
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών